•  

Η Ιωάννα Μαγοπούλου, οι Ολυμπιακοί αγώνες Νέων και οι δικοί της άνθρωποι. (βίντεο δηλώσεις)

(Δηλώσεις της αθλήτριας, της προπονήτριας Έφης Μπλέκα και της Γεωργίας Μπαρτζώκα, μητέρα της Ιωάννας).

Οι βαλίτσες για τη πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Μπουένος Άιρες έχουν σχεδόν ετοιμαστεί. Η Ιωάννα Μαγοπούλου μαζί με τη προποπονήτριά της Έφη Μπλέκα ετοιμάζονται για το ταξίδι συμμετοχής στους ολυμπιακούς αγώνες νέων, μια σημαντική αθλητική παγκόσμια διοργάνωση που θα διεξαχθεί από 1 έως 12 Οκτωβρίου.

Η ιδιαιτερότητα της συμμετοχής της Ιωάννας σ΄ αυτούς τους αγώνες, είναι πως, το άθλημα της Ελληνικής ρυθμικής θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Και αυτό, σημειολογικά έχει την αξία του για την ίδια και τη προπονήτριά της.

Πολλές φορές, ο κόσμος παρακολουθεί εντυπωσιασμένος στους αγώνες τις απίθανες εκτελέσεις των κοριτσιών της ρυθμικής πάνω στο ταπί, δίχως να αντιλαμβάνεται και να γνωρίζει φυσικά, τί πραγματικά προηγείται προκειμένου να εκτελεσθεί ένα όμορφο πρόγραμμα, ή να επιτευχθεί ένας σημαντικός στόχος. Οι πρωταγωνιστές της ρυθμικής, (άθλημα το οποίο συνδυάζει ένα ευρύ ασκησιολόγιο με χειρισμό οργάνων μαζί με τον χορό, τη καλλιτεχνία την εκρηκτική δύναμη κα ευλυγισία), προσπαθούν καθημερινά να υπερκαλύψουν τις ανεπάρκειες μιας χώρας η οποία τοποθετεί τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό, στις τελευταίες προτεραιότητές της. Η προσπάθεια αυτή, αν και ως αφετηρία έχει την αγάπη για τη γυμναστική, αδυνατεί οστόσο να εγγυηθεί την επιτυχία σε έναν δρόμο που «απαιτεί» θυσίες δίχως αντίκρισμα. Μέσα σ΄αυτό το κλίμα, και σε μια καλπάζουσα κοινωνία που έχει πλέον τις δικές της απαιτήσεις σε επίπεδο γενικής γνώσης και εφοδίων από τα νέα παιδιά, καλούνται, η αθλήτρια, μαζί με τη προπονήτρια αλλά και τους γονείς να υπερπηδούν τα καθημερινά εμπόδια διεκδικώντας τα αυτονόητα τους, δίχως να μπορούν αποφύγουν το σχετικό «κόστος» σε πολλά επίπεδα.

Ο καθημερινός αυτός αγώνας (σε σημείο ρίσκου) σε συνδυασμό πολλές φορές με το ταλέντο της αθλήτριας, τις ικανότητες της προπονήτριας και την αποφασιστικότητα των γονιών, επιφέρει το ποθητό αποτέλεσμα, Και επειδή κανένα σοβαρό αποτέλεσμα δεν έρχεται τυχαία στον πρωταθλητισμό, αξίζει να δώσετε βάση στις δηλώσεις των ανθρώπων που βίωσαν ο καθένας με τον τρόπο του αυτή τη διαδρομή που θα τους οδηγήσει τελικά σε λίγες ημέρες στην Αργεντινή. Ο λόγος της προπονήτριας, καθρεφτίζει έναν άνθρωπο με αυτοπεποίθηση ο οποίος γνωρίζει πώς να κατακτά κορυφές, ενώ η συγκροτημένη και σοφή άποψη της μητέρας αιτιολογεί την ηθική και αθλητική στάση του παιδιού της, εντός και εκτός γυμναστηρίου!