•  

Γιατρούς στη προπόνηση θέλουμε κε Πρόεδρε και όχι "..νέα, υπερσύγχρονα όργανα"

Του Αντώνη Κεραμιδά:

Διαβάσαμε όλοι με πολύ ενδιαφέρον τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΟΕ Σπύρου Καπράλου με αφορμή τη βράβευσή του στα πλαίσια του πανελληνίου πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής στη Θεσσαλονίκη:

«.. πρέπει να δώσουμε στους αθλητές τη δυνατότητα να προπονούνται και να αγωνίζονται με σύγχρονα όργανα, όπως αυτά που θα βρουν μπροστά τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Να ξέρετε λοιπόν ότι η Ε.Ο.Ε. θα κάνει αυτό που χρειάζεται ώστε αυτό το γυμναστήριο να αποκτήσει σύγχρονο, καινούργιο αθλητικό εξοπλισμό. Είναι κάτι που χρειάζεται και θα το υλοποιήσουμε. Στους δύσκολους καιρούς, είναι απαραίτητο να βοηθάμε τους αθλητές». (πηγή Ε.Γ.Ο.)

Από τις παραπάνω γραμμές μπορούμε να αντιληφθούμε πως ο κος Καπράλος δε γνωρίζει (ή έχει πλημμελή ενημέρωση για) τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν στο γυμναστήριο της Μίκρας, τα οποία δεν έχουν να κάνουν με τη καταλληλότητα ή μη των οργάνων γυμναστικής. 

Κύριε πρόεδρε της Ε.Ο.Ε., νέα "σύγχρονα όργανα" δεν χρειαζόμαστε, αφού σχετικά πρόσφατα, το 2016 η αίθουσα Ιωάννης Μελισσανίδης «στολίστηκε» με τον πιο μοντέρνο εξοπλισμό οργάνων προκειμένου να προπονείται όλο το αθλητικό δυναμικό. Η ΕΓΟ μάλιστα εξέδωσε σε μορφή διθυράμβου δελτίο τύπου, όπου αναφέρει μέσα σε όλα τ΄αλλα: «Πλέον, η αίθουσα «Ι. Μελισσανίδης» είναι έτοιμη να υποδεχθεί κορυφαίους αθλητές και να φιλοξενήσει ανά πάσα στιγμή διοργανώσεις υψηλού επιπέδου, αφού αποτελεί το μοναδικό προπονητήριο στην Ευρώπη που διαθέτει άρτιο εξοπλισμό και ταυτόχρονα έχει τα όργανα μονίμως τοποθετημένα πάνω σε ειδική ξύλινη εξέδρα (πόντιουμ), πράγμα που στο εξωτερικό είναι μια «πολυτέλεια» που δεν συναντάται σε προπονητικές συνθήκες, παρά μόνο στους μεγάλους αγώνες». (πηγή Ε.Γ.Ο.)

Όπως λοιπόν γράφει επίσημα η Ε.Γ.Ο., εξοπλισμό έχουμε και μάλιστα μοναδικό, σε σημείο που δεν "συναντάται σε προπονητικές συνθήκες" σε όλη την Ευρώπη (sic). Το μόνο που χρήζει αλλαγής στην αίθουσα Ι. Μελισσανίδης, είναι η αντικατάσταση του διχτυού στο τραμπολίνο, το οποίο για σχεδόν δυο χρόνια ήταν κατεστραμμένο και πρόσφατα έχει τοποθετηθεί πάνω του (προσφορά από σωματείο) ένα δίχτυ, μη συμβατό όμως με τον σκελετό του τραμπολίνο με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ποιότητα της χρήσης του. 

Επίσης κε πρόεδρε της ΕΟΕ, μιας και αναφέρετε αυτό:
«θα βρίσκομαι πάντοτε πολύ κοντά στη γυμναστική, που είναι από τα πιο δύσκολα αθλήματα, από εκείνα που απαιτούν μεγάλες θυσίες, προπόνηση και σκληρή δουλειά».

Ναι κε Πρόεδρε. Αν και λατρεμένο, είναι όντως δύσκολο άθλημα η ενόργανη και απαιτεί σκληρή δουλειά. Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε πως, η "σκληρή δουλειά" απαιτεί και σημαντική ιατρική φροντίδα. Η καθημερινή ιατρική φροντίδα στην ενόργανη (και στα αθλήματα της γυμναστικής γενικότερα) αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προπονητικής πορείας του παιδιού. Δεν μπορεί μέσα σε ένα σύγχρονο προπονητικό εθνικό κέντρο όπως είναι η αίθουσα Ι. Μελισσανίδης, αλλά και ο Άγ. Κοσμάς στην Αθήνα, η μόνιμη παρουσία γιατρού ή φυσιοθεραπευτή να θεωρείται πολυτέλεια. Οι φαινομενικά αθώοι μικρό-τραυματισμοί που νιώθει ένας αθλητής κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος της προπόνησης, μπορούν να καταλήξουν σε δράματα αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα. Ο αθλητής μετά τη προπόνηση, όταν ξαπλώνει το βράδυ στο κρεβάτι του για να κοιμηθεί, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΝΑΕΙ για κανένα λόγο και ούτε να ταλαιπωρείται η σκεψη του με αυτό (με ότι αυτό συνεπάγεται για την αγωνία των γονιων). Αυτό το γνωρίζουν οι περισσότεροι (τουλάχιστον οι έμπειροι) προπονητές όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Αγγέλου που τον έβλεπα κατά τη διάρκεια του πανελλήνιου πρωταθλήματος να φροντίζει μόνος του σε μια γωνιά τον τραυματισμένο αθλητή του Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη που υπέφερε από τον ώμο του. 

Κύριε Καπράλο, δίχως να θέλω να αμφισβητήσω την ειλικρινή πρόθεσή σας να θέλετε να προσφέρετε στο άθλημα της γυμναστικής, αν πραγματικά επιθυμείτε να γίνετε ουσιαστικά και ρεαλιστικά χρήσιμος για τα παιδιά που καθημερινά δίνουν τον δικό τους αγώνα ρισκάρωντας την υγεία τους, επανδρώστε τους ειδικούς άδειους χώρους που βρίσκονται στο προπονητήριο της Μίκρας αλλά και στον Άγιο Κοσμά, με μόνιμο ιατρικό προσωπικό και μηχανήματα ώστε να καλυφτεί μια πάγια και αυτονόητη ανάγκη για το άθλημα της ενόργανης όπως ορίζει άλλωστε μέσα από τη "χάρτα" της και η ίδια η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (F.I.G.). Αν και πιστεύω πως, πρωτίστως η ΕΓΟ, αφού δεν κατάφερε να προσελκύσει χορηγούς, θα έπρεπε τουλάχιστον να κάνει το οικονομικο της "κουμάντο" προκειμένου να εξασφαλίσει (ως πρώτη προτεραιότητα) την υγεία του αθλητικού της δυναμικού.


  • Αντώνης Κεραμιδάς
  • O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.

 

Συμπληρώστε να λαμβάνετε News letter