•  

5 Λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να υποτιμάς μια αθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής.

rgartiΗ Rebecca Sereda ένιωσε για πρώτη φορά πόνο στην πλάτη της το 2012. Για τα επόμενα δυόμισι χρόνια, αγωνίστηκε σε ένα άθλημα που αγαπούσε, ακόμα και με έναν τραυματισμό στην πλάτη που γινόταν όλο και χειρότερα, μέχρι που κατέληξε σε τρεις κήλες.

Παρά το γεγονός ότι έκανε ό, τι μπορούσε για να φτιάξει τον σοβαρό τραυματισμό της σπονδυλικής της στήλης – συμπεριλαμβανομένου το να δουλεύει με μια εντατική ομάδα που της έκανε βελονισμό, ραντεβού χειροπρακτικής και μασάζ τρεις φορές την βδομάδα – πήρε την απόφαση νωρίτερα αυτήν την χρονιά να αποσυρθεί, όταν συνειδητοποίησε ότι ήταν δεν μπορούσε να αγωνιστεί στο επίπεδο που περίμενε από τον εαυτό της. Θα το πιστεύατε αν σας λέγαμε ότι το άθλημά της ήταν η Ρυθμική Γυμναστική;

Η έξι φορές πρωταθλήτρια των Η.Π.Α. σε όλα τα όργανα (τρεις φορές ως γυναίκα, τρεις φορές ως νεάνιδα), τώρα 19 ετών – η οποία ασχολείται ακόμα με το άθλημα και πρόσφατα σχολίασε το εθνικό πρωτάθλημα του 2015 για την Ρυθμική των Η.Π.Α. – εξηγεί πως το άθλημα το οποίο έκανε από όταν ήταν έξι ετών είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ ότι φαίνεται. Η Ρυθμική Γυμναστική είναι ένα άθλημα που πολλοί παραβλέπουν, χωρίς να συνειδητοποιούν τον ακριβή αριθμό των δεξιοτήτων που συμπεριλαμβάνει (δύναμη, ευλυγισία, και αντοχή είναι μόνο μερικά από αυτά), και το επίπεδο του ταλέντου και της προσπάθειας που απαιτείται για να φτάσεις στο ανώτατο επίπεδο. Φοιτήτρια πλέον στο Boston University με ειδίκευση στην βιολογία, η Sereda μοιράζεται μαζί μας πέντε λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει ποτέ να υποτιμάς μια αθλήτρια της Ρυθμικής Γυμναστικής.

1. Είναι πολλά περισσότερα από το να χορεύεις απλά με μια κορδέλα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι μόνο σχετίζουν τις κορδέλες με την Ρυθμική Γυμναστική, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα στο άθλημα από αυτό. Δεν πειράζει, ακόμα και η Taylor Swift έκανε το λάθος. Σε ένα βίντεο «πίσω-από-τις-κάμερες» για το βίντεο κλιπ της “Shake It Off”, το οποίο έδειχνε την ομάδα των Η.Π.Α. της Ρυθμικής Γυμναστικής, η τραγουδίστρια χαρακτήρισε λανθασμένα τις επαγγελματίες αθλήτριες ως «χορεύτριες με κορδέλες».
Αλλά, στην Ρυθμική Γυμναστική υπάρχουν στην πραγματικότητα άλλα τέσσερα όργανα εκτός από την κορδέλα: το στεφάνι, η μπάλα, η κορίνες και το σχοινάκι. Κάθε χρόνο, οι αθλήτριες αγωνίζονται σε τέσσερα από τα πέντε όργανα. Και πρέπει να έχουν ξεχωριστό πρόγραμμα για κάθε όργανο. «Επομένως», είπε η Sereda, «πρέπει να είσαι καλή όχι μόνο σε ένα πράγμα, αλλά σε τέσσερα. Για να μην αναφέρω ότι πρέπει να προσθέσουμε σε αυτό και την πίεση του «να προσπαθείς πάντα να ξεπεράσεις τις υπόλοιπες αθλήτριες».

2. Σε αντίθεση με άλλα αθλήματα, οι αθλήτριες αγωνίζονται κρατώντας τον εξοπλισμό τους.
Πολλά Ολυμπιακά αθλήματα περιλαμβάνουν εξοπλισμό – το polo έχει την μπάλα, το τέννις την ρακέτα – αλλά μόνο η Ρυθμική Γυμναστική απαιτεί από την αθλήτρια να κρατάει τον εξοπλισμό της ενώ αγωνίζεται, του οποίου ο σκοπός είναι να κάνει την ζωή της αθλήτριας δυσκολότερη.
Σύμφωνα με την Sereda, "Τα προγράματά μας διαρκούν έναμιση λεπτό, και διαγωνιζόμαστε μαζί με τον εξοπλισμό μας καθ' όλη την διάρκεια. Και επειδή διαγωνιζόμαστε σε τεράστια στάδια, πολλές φορές πετάμε το όργανο, και δεν μπορούμε να το δούμε (λόγω της υψηλής οροφής) μέχρι να ολοκληρώσουμε την κίνησή μας από κάτω. Επομένως, έχει να κάνει περισσότερο με το να νιώθουμε τον εξοπλισμό μας, απ' ότι με να τον βλέπουμε. "
"Ξέρεις που πρόκειται να καταλήξει το όργανο, αλλά μετά μπαίνει στο παιχνίδι και ο συγχρονισμός, γιατί το πέταγμα μπορεί να μην πάει εκει που το θες, ή να υπάρχει κλιματισμός που επηρεάζει τον αέρα. Το πιο δύσκολο πράγμα στην Ρυθμική Γυμναστική είναι μέσα σε ένα πρόγραμμα έχεις να εστιάσεις στις ασκήσεις του σώματος, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να συγχρονίσεις και να χειριστείς το όργανό σου, και παράλληλα να είσαι μέσα στην μουσική και να εκτελείς το πρόγραμμα καθαρά".

3. Η αντοχή παίζει μεγάλο ρόλο.
"Ξοδεύουμε πολύ χρόνο στο γυμναστήριο, προκειμένου να φαίνεται ότι εκτελούμε τα προγράμματά μας με ευκολία και χάρη", είπε η Sereda. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο "ο κόσμος μερικές φορές υποτιμάει το πόσο δύσκολο είναι το άθλημά μας".
Μέσα σε ένα πρόγραμμα που διαρκεί ενάμιση λεπτό, όπως λέει η Sereda "δεν έχεις καθόλου χρόνο να σταματήσεις. Εάν κάνεις μια παύση μέσα στο πρόγραμμά σου, παίρνεις αυτόματα μείωση. Υποτίθεται ότι πρέπει να είναι ένα ομαλό πρόγραμμα". Ακόμα και το να βρεις χρόνο για να πάρεις μια ανάσα είναι πολύ δύσκολο να γίνει, γι' αυτό και η Ρυθμική Γυμναστική έχει περισσότερα από ένα προγράμματα σε κάθε αγώνα. "Συνήθως κάνουμε πιο γρήγορα τις κινήσεις σε μερικά προγράμματα όταν κάνουμε προπόνηση, ώστε να είμαστε σίγουρες ότι δεν θα τα παίξουμε τα τελευταία δευτερόλεπτα του προγράμματος σε κάποιον αγώνα", είπε. "Πρέπει να εκτελούμε το πρόγραμμα καλλιτεχνικά, επομένως δεν έχουμε στην πραγματικότητα εκείνο το δευτερόλεπτο να πάρουμε μια βαθιά ανάσα, ή να αλλάξουμε την έκφρασή μας".

Επειδή υπάρχουν τόσο πολλά που πρέπει να μπουν σε ένα πρόγραμμα, πολλές φορές ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τι κάνουν οι αθλήτριες. Ως αποτέλεσμα, είπε, "εάν δεν καταλαβαίνουν το άθλημα, δεν καταλαβαίνουν το πόσο δύσκολο είναι".

4. Προπονούνται μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.
Οι αθλήτριες της Ρυθμικής Γυμναστικής είναι μεγάλοι οπαδοί του ρητού "η εξάσκηση φέρνει τελειότητα". Κατά την διάρκεια ενός αγώνα, περνάνε το κάθε πιθανό δευτερόλεπτο - ακριβώς μέχρι την στιγμή που έρχεται η σειρά τους να διαγωνιστούν - κάνοντας εξάσκηση στα προγράμματα, αντί να παρακολουθούν τα προγράμματα των άλλων διαγωνιζομένων.
"Είμαστε στα παρασκήνια κάνοντας επανάλληψη στα πάντα, ρισκάροντας να κουραστούμε. Δεν ανησυχούμε για τις άλλες διαγωνιζόμενες", είπε η Sereda.
Αυτό δεν είναι πάντα καλό, ωστόσο. "Μερικές φορές τα τελευταία πέντε λεπτά πριν βγεις στο ταπί, συνειδητοποιείς ότι κάποιο στοιχείο δεν βγαίνει και αγχώνεσαι. Δεν έχουμε πάντα αυτήν την ηρεμία πριν βγούμε στον αγώνα", είπε.

5. Είναι σχεδόν αδύνατο να ξεκινήσεις σε μεγάλη ηλικία.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να ξεκινήσει αργότερα στην ζωή σου: το να μάθεις ποδήλατο, να μάθεις να κολυμπάς... Αλλά μερικά αθλήματα είναι αδύνατον να τα κατακτήσεις εαν ξεπεράσεις μια συγκεκριμένη ηλικία. Η Ρυθμική Γυμναστική είναι ένα από αυτά τα αθλήματα, λόγω του ότι η ευλυγισία που απαιτείται στην Ρυθμική Γυμναστική είναι κάτι, όπως λέει η Sereda, " που ξεκινάει από πολύ νεαρή ηλικία, όταν τα άκρα και το σώμα σου είναι ευκολότερο να τεντωθούν".
Αργότερα, μετά από χρόνια προπόνησης, "οι προπονήτριες έχουν τεχνικές για να σε βοηθήσουν να "ανοίξεις". Και όταν μεγαλώσεις, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να διατηρήσεις την ευλυγισία σου".

"Η Ρυθμική Γυμναστική παίρνει στοιχεία από παντού. Είναι ένας συνδυασμός από πράγματα όπως η ενόργανη, το μπαλέτο, η γιόγκα και ο χορός. Ξεκινάμε την προθέρμανσή μας με μπαλέτο, επειδή οι πιρουέτες και οι στροφές μας είναι όλες βασισμένες στο μπαλέτο. Και αργότερα, μέσα στο 2013, όταν το να χορεύεις οχτώ βήματα έγινε απαράιτητη προϋπόθεση για όλα τα προγράμματα, πολλές από εμάς ξεκινήσαμε μαθήματα χορού. Παίρνουμε πολλά από τα άλλα αθλήματα - κι αυτό είναι που κάνει το άθλημά μας μοναδικό".

Πηγή.  - Μετάφραση για το gymnast.gr, Eva Helling


  • Εύα Καραχάλιου
  • Η Eva K.Helling - Εύα Καραχάλιου είναι πρώην αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής και πρώην μέλος της Εθνικής Ομάδας του Ανσάμπλ Νεανίδων. Έχει τελειώσει Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία, και κατέχει Δίπλωμα Προπονητικής στη Ρυθμική Γυμναστική από την ΓΓΑ. Αυτή την στιγμή εργάζεται ως προπονήτρια, και αντλεί οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να βρει πάνω στο άθλημα της. Έχει δουλέψει ως αρθρογράφος σε αρκετές γνωστές σελίδες και συνεργάζεται με το gymnast.gr από τον Ιούνιο του 2017.