•  

Anna Rizatdinova, δύναμη της θέλησης και θηλυκότητα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη της "χάλκινης" Ολυμπιονίκου του Ρίου στο σύνθετο ατομικό της Ρυθμικής. Η εμπειρίες της, αναδεικνύουν τη δύναμη που ασκεί η γυμναστική ως βάση ζωής.

Πιστεύετε ότι ο πρωταθλητισμός σε υψηλό επίπεδο σας βοηθά στη ζωή;
Συχνά με ρωτούν εάν θα βάλω το παιδί μου σε ένα άθλημα. Ακόμη και οι ελίτ αθλητές, που κέρδισαν τα ολυμπιακά μετάλλια, εγκαταλείπουν το άθλημα και μπορούν να βρεθούν εκτοπισμένοι. Ας το παραδεχτούμε, ο αθλητισμός είναι πραγματικά δύσκολος: πρέπει να θυσιάσετε το χρόνο σας, να ζήσετε μακριά από τους γονείς σας, τους φίλους σας, να αφήσετε στην άκρη την προσωπική σας ζωή, να ξεχάσετε τα "ζυμαρικά" και τα γλυκά. Ναι, μερικές φορές προπονείσαι παρά ανεξάρτητα το πώς είναι η υγεία σου. Μερικές φορές το φορτίο είναι τόσο δυσβάσταχτο που μπορείς απλά να σειρθείς έξω από την αίθουσα. Αλλά μπορείς να αντιμετωπίσεις όλες τις δυσκολίες όταν έχεις έναν στόχο.

'Ημουν απόλυτα αφοσιωμένη στο άθλημα. Από πολύ νεαρή ηλικία, ο μπαμπάς μου (ο οποίος ήταν επίσης αθλητής, κολυμβητής) μου είπε: "Anya, πρέπει να είσαι η πρώτη που μπαίνει στην αίθουσα προπόνησης και η τελευταία που φεύγει. Πρέπει να εργαστείς σκληρά για να πετύχεις. Όταν θα είσαι 16-18 χρονών θα θέλεις να το εγκαταλείψεις, να δοκιμάσεις το αλκοόλ, να πας για χορό. Θα μπορούσες να τα δοκιμάσεις όλα αυτά αργότερα, θα έχεις πάντα αυτές τις ευκαιρίες. Αλλά η καριέρα στον αθλητισμό, δυστυχώς, είναι πολύ σύντομη. "

Με βοήθησε να μείνω συγκεντρωμένη. Ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, έβλεπα ξανά τα προγράμματά μου και τα ανέλυα. Όταν όλες οι άλλες αθλήτριες πήγαιναν να παρακολουθήσουν ρομαντικές κομεντί, εγώ παρακολουθούσα μερικές αθλητικές κινηματογραφικές ταινίες για κίνητρο . Ήμουν τρελή για τη γυμναστική και ήθελα τρελά να κερδίσω ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Και το πήρα. Ως εκ τούτου, σας συμβουλεύω να αφήσετε τα παιδιά σας να προπονούνται σε ένα άθλημα. Και το παιδί μου σίγουρα θα δοκιμάσει ένα. Αλλά είναι απαραίτητο να διαχωριστεί ο επαγγελματικός αθλητισμός και ο ερασιτεχνικός. Στην αρχή, είναι καλύτερο να αφήσετε το παιδί σας να εξοικειωθεί με διάφορα είδη αθλημάτων. Δοκιμάστε και το ένα και το άλλο, τότε μπορείτε να αποφασίσετε ποια θέλετε περισσότερο. Δεν θα έχει νόημα αν πρέπει να αναγκαστεί. Πρέπει να καθοδηγήσετε το παιδί σας, για να δείτε αν υπάρχει προδιάθεση.

Ή, όπως στην περίπτωσή μου, πρέπει να υπάρχει μια τρελή επιθυμία για να πετύχει. Όλοι οι επιτυχημένοι αθλητές λένε ότι τα «φλογερά μάτια» είναι η πιο σημαντική ποιότητα στον αθλητισμό. Κατά τη διάρκεια της παιδικής μου ηλικίας, κανείς δεν προέβλεψε ότι θα είχα επιτύχει υψηλά αποτελέσματα στη γυμναστική, αλλά πραγματικά το ήθελα.

Ο αθλητισμός σας βοηθά στην καθημερινή ζωή; Για παράδειγμα, να είστε πιο εστιασμένοι, να ξεπεράσετε τον εαυτό σας και τα όριά σας;
Ναι φυσικά. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, απλά ήθελα να ξαπλώσω στον καναπέ και να μην κάνω τίποτα. Αλλά κατάλαβα ότι έπρεπε να προσέχω τον εαυτό μου και να πάω στο γυμναστήριο τουλάχιστον για να κάνω μερικές σωματικές δραστηριότητες. Ο αθλητισμός μου έχει διδάξει πειθαρχία.

Μετά τον τοκετό, βρήκα γρήγορα τη "φόρμα" μου κυριολεκτικά σε ένα μήνα και μισό. Αν και ο γιατρός με συμβούλεψε ότι τους 2 πρώτους μήνες θα έπρεπε απλά να ξεκουράζομαι, αλλά εγώ ξεκίνησα λίγο νωρίτερα. Τώρα έχω χάσει 15 κιλά.

Πρόσφατα, παίχτηκαν δύο ταινίες στους κινηματογράφους της Ουκρανίας, και οι δύο αφορούν αθλητές της Ολυμπιάδας. Το " Molly's game" αφορά μια Αμερικανίδα αθλήτρια που μπαίνει στην επιχείρηση πόκερ, και το "Εγώ, Tonya" (για την ολυμπιονίκη Tonya Harding tn). Και στις δύο ταινίες, φαίνεται ξεκάθαρα η επιρροή των γονέων. Στην πρώτη ταινία, υπάρχει ένα επεισόδιο όπου ο κύριος χαρακτήρας ερωτάται αν είχε απαιτητικούς γονείς. Απάντησε ότι δεν υπάρχουν ταπεινοί γονείς στους Ολυμπιονίκες. Είναι όμως αυτό πραγματικά αλήθεια;

Οι γονείς διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη ζωή ενός αθλητή. Μερικές φορές ήθελα πραγματικά να αφήσω τα πάντα και να ζήσω μια συνηθισμένη ζωή και να περάσω τις μέρες μου έξω από την αίθουσα της προπόνησης, ειδικά όταν κάτι δεν μου έβγαινε ή λάμβανα χαμηλές βαθμολογίες κατά τη διάρκεια των αγώνων. Σε τέτοιες στιγμές υπάρχει η επιθυμία να παραιτηθείς από τα πάντα, να σπουδάσεις στο πανεπιστήμιο, να πας μια βόλτα ή στον κινηματογράφο. Είναι εκείνες οι στιγμές που οι γονείς σε βοηθούν: σε καθοδηγούν στο μονοπάτι της ζωής. Οι γονείς πρέπει να είναι " οι αρχές ".

Το γνώρισα αυτό, η μαμά μου ήταν η πρώτη μου προπονήτρια. Μιλούσαμε για ρυθμική γυμναστική όλη την ώρα ακόμη και στο δείπνο: συζητούσαμε για τα προγράμματά μουή για το βάρος μου. Είναι πολύ δύσκολο. Τώρα όμως που τελείωσα την καριέρα μου και μετά από ό, τι έχω καταφέρει, θέλω να την ευχαριστήσω που με έφερνε στην αίθουσα της προπόνησης την Κυριακή, για να κρατήσω υπό έλεγχο το βάρος μου.

Ως αθλήτρια Προπονείτε παιδιά. Πρέπει να είστε σοβαρή. Μπορείτε να είστε πρότυπο κινητοποίησης με διαφορετικό τρόπο; Με κομπλιμέντα, για παράδειγμα;
Είναι η σοφία του προπονητή. Χρειάζεται το μαστίγιο και το καρότο. Αλλά είναι δυνατόν μόνο αν υπάρχει η θέληση να ακούσουν, διαφορετικά δεν θα υπάρχουν ποτέ μετάλλια. Ένας προπονητής πρέπει να είναι απαιτητικός. Κάθε μέρα. Πρέπει να υπάρχει πειθαρχία. Ως εκ τούτου, δεν αγαπούν όλοι οι αθλητές τους προπονητές τους.

Η καριέρα σου έχει τελειώσει;
Ως αθλήτρια - ναι. Τώρα συνειδητοποιώ τον εαυτό μου ως γυναίκα. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα στη ζωή μου. Αφού συνειδητοποίησα ένα από τα όνειρά μου - το μετάλλιο στο Ρίο ντε Τζανέιρο - αμέσως συνειδητοποίησα ένα άλλο. Το μωρό μου. Και δεν έχω μετανιώσει για το γεγονός ότι στην ηλικία των 16-17, αντί να διασκεδάζω με τους φίλους μου, δούλευα σκληρά. Τώρα έχω πολύ ελεύθερο χρόνο για να έχω ότι μου έλειπε- δεν έχω χάσει τίποτα, αλλά συνειδητοποίησα τον εαυτό μου ως μια από τις αθλήτριες που έγραψε το όνομά της στην ιστορία της ρυθμικής γυμναστικής.

Τώρα είμαι μαμά. Αλλά όταν έχεις 19 χρόνια αθλητικής καριέρας , είναι αδύνατο να βγεις από αυτό - η ζωή σου γυρίζει γύρω από αυτό. Προς το παρόν κάνω master classes σε όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμά μου είναι πλήρες: προσφορές από την Αμερική, την Ιαπωνία, το Μεξικό, τις ευρωπαϊκές χώρες. Δείχνω στα παιδιά τι μπορούν να μάθουν. Μετά από κάθε master class, τα παιδιά έρχονται σε μένα με πολλές ερωτήσεις. Ένα από τα πιο συχνά είναι: «πώς θα μπορέσω να μη φοβάμαι πριν από τον αγώνα»; Θα ήθελα ακόμη και να γράψω ένα βιβλίο για αυτό, αλλά δεν έχω χρόνο.

Έχουμε πολύ "φτωχή" αθλητική ψυχολογία στην Ουκρανία. Και αυτή είναι μια τόσο σημαντική πτυχή!
Όλοι είναι προετοιμασμένοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά αυτός που έχει έναν ισχυρό χαρακτήρα είναι αυτός που κερδίζει. Το να προετοιμαστεί κάποιος ψυχολογικά για τον αγώνα - είναι μια ξεχωριστή προπόνηση (εκπαίδευση ).

Και πώς μπορείτε να αποδεχτείτε ψυχολογικά το αποτέλεσμα;
Παρακολούθησα πολλά βίντεο για κίνητρο, διάβασα το εκπληκτικό βιβλίο «Αθλητής διανόησης» και το δούλεψα με τον εαυτό μου. Και θέλω να περιγράψω όλη αυτή τη διαδικασία στο βιβλίο μου - είναι μια πολύτιμη εμπειρία. Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήθελα να τα παρατήσω, δεν είχα καμία επιθυμία να πάω στην αίθουσα προπόνησης. Όταν ξύπνησα το πρωί και σκεφτόμουν την ποσότητα της δουλειάς που έπρεπε να γίνει, είχα έναν αγώνα με τον εαυτό μου, εγώ αισθάνθηκα ότι η δύναμη μου θα φύγει. Και είπα στον εαυτό μου: "Εδώ είσαι, Anya, δεν θέλεις να πας στο γυμναστήριο, και οι ανταγωνίστριες σου ήδη προπονούνται - και από εκεί πάνω Αυτός μπορεί να δει τα πάντα (είμαι πολύ θρησκευόμενο άτομο). Έτσι, την πιο σημαντική στιγμή, θα τους δώσει ένα δώρο, όχι σε σένα. "

Ποια ήταν τα συναισθήματα όταν πήρατε το μετάλλιο; Συνειδητοποιήσατε τι συνέβη;
Ήταν τέτοια η χαρά! Ήμουν απίστευτα ευγνώμων με όλους και με όλα: ολοκλήρωσα όλο το πρόγραμμα μου άψογα. Το παραμικρό λάθος - και θα μπορούσα να χάσω τα πάντα. Όμως, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών ημερών τα πάντα ήταν τέλεια. Αυτό ήταν το αποκορύφωμα , το όριο της ευτυχίας. Αλλά ήμουν εντελώς έτοιμη γι 'αυτό: ήταν οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες μου. Στους πρώτους μου μπήκα στον τελικό και πήρα τη δέκατη θέση. Τη δεύτερη φορά ήμουν πολύ συνειδητοποιημένη και προετοιμασμένη.

Είμαι τόσο γεμάτη τώρα! Απλά θελω να πάω τα παιδιά στο σχολείο και εγώ να πάω στην αίθουσα προπόνησης.
Ναι, ο αθλητισμός είναι σωτηρία. Επιπλέον, μπορείς να γίνεις αστέρι - όλοι έχουν μια ευκαιρία!

Πηγή συνέντευξης. Μετάφραση - επειμέλεια κειμένου για το gymnast.gr, Χρύσα Ουζουνίδου

Η Χρύσα Ουζουνίδου είναι τελειόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, και σωματειακή προπονήτρια Ρυθμικής Γυμναστικής