•  

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Διατροφή
Το αναπόσπαστο κομμάτι της "γυμναστικής" επιτυχίας!

Δίαιτα στη γυμναστική. Πόσο σημαντική και απαραίτητη είναι;

Ως αθλητικός διατροφολόγος, δεν υποστηρίζω τη "δίαιτα" για τις αθλήτριες.

Συνήθως ένα πρόγραμμα δίαιτας περιλαμβάνει τον περιορισμό των θερμίδων ή την παρακράτηση ορισμένων ομάδων τροφίμων, αποτοξίνωσης, συμπληρώματα για απώλεια βάρους ή ακραία μέτρα για να επιτευχθεί ένας στόχος ελεγχόμενου βάρους. Η γυμναστική είναι ένα ιδιαίτερο άθλημα και απαιτεί ειδικές ενεργειακές ανάγκες.

Υποστηρίζω την σωστή τροφοδοσία του οργανισμού με έναν σωστό συνδιασμό από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, υγιή λίπη και αντιφλεγμονώδη τρόφιμα που βοηθούν στην αποκατάσταση, και υποστήριξη των αναγκών μιας αθλήτριας.

Επισκεπτόμενη συχνά γυμναστήρια και μιλώντας για διατροφή σε ειδικές ημερίδες, η κλασσική ερώτηση που γίνεται ξανά και ξανά από αθλήτριες και γονείς είναι:

"Έχετε ακούσει για τη διατροφή _ _ _ _ _ _; Λειτουργεί;"

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη. Η διατροφή με γκρέιπφρουτ. Η παλαιά διατροφή. Η διατροφή χωρίς λίπη. Η χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη Η καθαριότητα 10 ημερών. Και ο κατάλογος συνεχίζεται...

Μάντεψε: Οποιαδήποτε "δίαιτα" βάλετε στο πρόγραμμα, θα λειτουργήσει , αλλά μόνο προσωρινά!

Τώρα, πολλές από αυτές τις δίαιτες έχουν μερικές όντως σημαντικές αρχές και υποστηρίζουν την σωστή κατανάλωση. Γι αυτό και δεν υποστηρίζω ότι είναι όλες αυτές οι δίαιτες είναι κακές ή δεν έχουν κάποια καλά συστατικά στη σύνθεσή τους.

Κάθε φορά που περιορίζετε τις θερμίδες και αυξάνετε τη δραστηριότητα, θα χάσετε βάρος. Αλλά κανένας αθλητής δεν πρέπει να βρίσκεται σε περιορισμένη, μη ισορροπημένη ή ακραία διατροφή. Ούτε θα πρέπει να εστιάζει στην «απώλεια βάρους». Οι περισσότερες δίαιτες περιορίζουν τις θερμίδες και ενθαρρύνουν την εξάλειψη ή την αύξηση ορισμένων ομάδων τροφίμων. Έτσι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτές οι δίαιτες λειτουργούν, αλλά τις περισσότερες φορές είναι μια προσωρινή λύση για ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα.

Οι μόνες πηγές τροφίμων που συνιστώ πραγματικά στους αθλητές, είναι να εξαλείφουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι γεμάτα με υπερβολικό λίπος νατρίου, τρανς λιπαρά και ζάχαρη (επικίνδυνο υλικό). Υποστηρίζω ένα «καθαρό» τρόπο ζωής για τους αθλητές και τις οικογένειές τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εξαλείφουν τη γλουτένη ή τη ζάχαρη ή το λίπος, εξαλείφουν τα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας όπως τα muffins, τα κέικ, τα συσκευασμένα σνακ και τις σάλτσες και αυξάνουν τα τρόφιμα χαμηλότερης θερμιδικής αξίας όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Έτσι φυσικά θα χάσουν βάρος.

Τώρα, για κάποιον που χρειάζεται να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους ή που έχει ειδικές ιατρικές ανάγκες και συνιστάται από έναν γιατρό να κάνει ειδική δίαιτα, αυτή είναι μια ξεχωριστή ιστορία. Μιλάω κυρίως γενικά για τον κόσμο της γυμναστικής που αναζητά καλή υγεία και υψηλή απόδοση και για να μπορέσει να ανταπεξέλθει τέσσερις έως έξι ώρες προπόνησης και να αισθάνεται ελαφρύς και δυνατός.

Από την εμπειρία μου, όταν οι αθλητές αρχίσουν να τρώνε καθαρά και αλλάζουν τον τρόπο ζωής τους, τα αποτελέσματα συχνά ακολουθούν. Στους αθλητές συστήνω συνήθως να ξεκινούν από τον περιορισμό των ανθυγιεινών, επεξεργασμένων τροφίμων και την αύξηση των τροφίμων που είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα. Μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει μια ισορροπία σύνθετων υδατανθράκων, υγιεινών λιπών, πρωτεϊνών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Οι συμβουλές μου για την κατανάλωση καθαρότερων τροφών:

1. Προετοιμσία
Κάνετε τα δικά σας σνακ. Χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να βάλετε ένα μήλο και μερικά καρύδια ή ένα γιαούρτι και φρούτα στη σακούλα του γεύματός σας. Αυτά είναι σαφώς προτιμότερη επιλογή από ένα σακουλάκι τσιπς.

2. Έλεξχε τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια στιγμών πίεσης
Ως παιδί μπορείς ν΄ απολαύσεις τη ζωή και να φας τις διάφορες λιχουδιές. Δεν μπορείς όμως κάθε μέρα να τρως παγωτά και τηγανιτές πατάτες. Κανείς δεν πρέπει! Είναι συχνά δύσκολο να τα αποφύγεις μέσα στις κοινωνικές καταστάσεις. Αλλά χρειάζεται να θέσεις προτεραιότητές κάνοντας καλύτερες επιλογές έχοντας πάντα στο μυαλό σου τους στόχους σου στη γυμναστική. Αυτός ουσιαστικά είναι ένας τρόπος ζωής και όχι απλά μια ...δαιτα!

3. Δες «μπροστά»
Είσαι αθλητής/τρια της γυμναστικής και περνάς αρκετές ώρες στο γυμναστήριο. Πόσο πραγματικά θα ήθελες να έχεις μια τσάντα με γλυκά και κρουασάν αντί για ένα υγιεινό σνακ πριν από την προπόνηση; Πιστεύεις πως αυτού του είδους η πρακτική, θα σε βοηθούσε να πετύχεις τους στόχους σου; Φόντισε να κάνεις τις ορθές επιλογές με το βλέμμα σου να εστιάζει στην αθλητική σου σταδιοδρομία και μόνο κερδισμένος θα βγεις από το αποτέλεσμα.

Πηγή