•  

Πως να στηρίξω σωστά το παιδί μου που κάνει πρωταθλητισμό

Της Eva k.Helling:

Ο πρωταθλητισμός είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι, που όλοι οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν.

Τα παιδιά που επιλέγουν να ασχοληθούν σοβαρά με ένα άθλημα είναι συνήθως ιδιαίτερα ώριμα και συνειδητοποιημένα παιδιά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι γονείς δεν πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους σωστά σε αυτό το κομμάτι. Αντιθέτως, οι γονείς επιβαρύνονται με έναν ιδιαίτερα καίριο ρόλο, καθώς πρέπει παράλληλα να υποστηρίξουν και να προστατεύσουν το παιδί τους στον χώρο του πρωταθλητισμού.

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά σε άρθρα μας, ο ρόλος του γονέα είναι ο πιο σημαντικός στην όλη διαδικασία του να λάμψει ένας αθλητής. Το πρώτο που πρέπει να προσέξει ένας γονέας είναι η στάση του απέναντι τόσο στο παιδί, όσο και στην προπονήτρια ή τον προπονητή. Ο γονέας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παίρνει τον ρόλο του προπονητή όταν είναι στο σπίτι. Το παιδί γυρίζει από τις προπονήσεις κουρασμένο και συχνά επιβαρυμένο με πολλές ευθύνες, πίεση και έννοιες που αφορούν αυτά που γίνονται στο γυμναστήριο κατά την διάρκεια των προπονήσεων. Δεν χρειάζεται έναν επιπλέον προπονητή στο σπίτι.

Δώστε του την ηρεμία που χρειάζεται: Μετά την προπόνηση, αφήστε το παιδί σας να ηρεμήσει και να αποσυμφορηθεί από αυτά που του συνέβησαν μέσα στην μέρα. Δεν χρειάζεται να συζητήσετε αναλυτικά όλα τα λάθη του, ή να του υπενθυμήσετε τις αδυναμίες του στο άθλημά του. Αφήστε την προπονήτριά του να κάνει αυτήν την δουλειά. Παράλληλα, δεν χρειάζεται να πάρετε θέση σε οτιδήποτε έχει πει η προπονήτρια, και να του τονίσετε πόσο δικιο έχει που του φώναξε. Αντιθέτως, να παρέχετε στο παιδί σας έναν ήρεμο χώρο ξεκούρασης, ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου δεν θα φοβάται να μιλήσει για τα προβλήματά του και δεν θα νιώθει ότι το επικρίνετε. Το πιο σημαντικό είναι να θυμάστε το ακόλουθο: τα παιδιά που έχουν επιλέξει να ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό, περνάνε ήδη το μεγαλύτερο κομμάτι της μέρας τους σκεπτόμενα το άθλημα τους, και η ζωή τους περιστρέφεται γύρω από αυτό.

"Αφήστε" τη προπόνηση στο γυμναστήριο: Όταν γυρνάνε σπίτι μετά από μια δύσκολη ή κουραστική προπόνηση, δεν έχουν ανάγκη να συζητήσουν άλλη μια φορά για αυτό το θέμα. Αντιθέτως, ανοίξτε άλλα θέματα συζήτησης μαζί τους, υπενθυμίστε τους με τον τρόπο σας ότι είναι ακόμα παιδιά που έχουν ανάγκη ακόμα και για μερικές ώρες μέσα στην μέρα να είναι ξέγνοιαστα και να παίξουν, και συζητήστε μαζί τους για την προπόνηση μόνο αν ανοίξουν το θέμα μόνα τους. Από την άλλη, όταν υπάρχει μια διένεξη ή ρήξη μεταξύ της προπονήτριας και του παιδιού σας, θυμήθείτε να κρατήσετε μια ουδέτερη στάση. Το παιδί δεν έρχεται σε εσάς για να του πείτε πόσο κακός αθλητής είναι, ούτε, σε αντίθετη περίπτωση, για να ρίξετε την προπονήτρια στα μάτια του. Εξηγήστε του ξανά και ξανά ότι το μονοπάτι που διάλεξε είναι δύσκολο, κι ότι πρέπει να μάθει να συζητάει με την προπονήτριά του και να της λέει τι το ενοχλεί ή που νιώθει ότι αδικείται. Σε κάθε περίπτωση,ακόμη κι αν πιστεύετε ότι η συμπεριφορά της προπονήτριάς ήταν άδικη ή επιβλαβής, ποτέ μη χαρακτηρισετε αρνητικά την προπονήτρια ή μιλήσετε άσχημα γι’ αυτήν μπροστά στο παιδί σας. Έτσι ακυρώνετε την σχέση που έχει προσπαθήσει να χτίσει μαζί του και την απαραίτητη επιρροή που πρέπει να του ασκεί. Ηρεμείστε το παιδί σας, και συζητήστε ιδιαιτέρως με την προπονήτρια.

Στηρίξτε και μην επικρίνετε το παιδί σας: Ακόμα χειρότερο από το να εξειδανικεύσετε το παιδί σας λέγοντάς το, πόσο κακιά είναι η προπονήτρια, είναι να μειώσετε το ίδιο το παιδί σας. Ναι, οι προπονήτριες πολλές φορές έχουν δίκιο σε αυτά που λένε και προσπαθούν να βοηθήσουν τους αθλητές τους να επιτύχουν, αλλά το παιδί θέλει να νιώθει ότι έχει γονείς που το υποστηρίζουν και το προστατεύουν. Εξηγείστε του ότι οι προπονητές είναι άνθρωποι και κάνουν κι αυτοί λάθη όπως όλοι μας, κι ότι αν πιστεύει ότι του φέρθηκε άδικα καλό θα ήταν να της μιλήσει το ίδιο κατευθείαν. Ενθαρρύνετε την επικοινωνία μεταξύ του παιδιού σας και της προπονήτριας, τόσο στο παιδί σας όσο και στην προπονήτρια. Σε αυτό το σημείο καλό θα ήταν να του πείτε ότι ό,τι κι αν συμβεί, έχει την πλήρη υποστήριξή σας και θα το βοηθήσετε. Ακόμα κι αν η συμπεριφορά του παιδιού σας ήταν άσχημη, εξηγείστε του ήρεμα πως θα έπρεπε να φερθεί, και ωθήστε το να ζητήσει συγγνώμη. Και πάλι, μπροστά στο παιδί σας αλλά και σε γενικές γραμμές, η στάση σας θα πρέπει να είναι ουδέτερη.

Καλλιεργείστε πνεύμα επικοινωνίας: Φυσικά, η επικοινωνία σας με τις προπονήτριες του παιδιού σας και την διοίκηση του συλλόγου θα πρέπει να είναι άμεση και πολύ καλή, ώστε να λύνονται τα όποια θέματα προκύπτουν. Οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικά με τους στόχους του παιδιού σας, τις προπονήσεις του, τα αποτελέσματά του, την συμπεριφορά του και την ψυχολογία του θα πρέπει να το συζητάτε άμεσα με τους προπονητές του, και να μην αφήνετε τα θέματα άλυτα. Επίσης, θυμηθείτε ότι το παιδί σας δεν είναι ενήλικας, και δεν μπορεί να σας λύσει τις απορίες σας ή να σας κατευθύνει προς μια λύση παραδείγματος χάρην για τα αποτελέσματά του στους αγώνες. Κανένα τέτοιο θέμα δεν θα πρέπει να συζητιέται με το παιδί σας. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε το παιδί σας και να διασφαλίσετε ότι θα αποκομίσει θετικές εμπειρίες μέσα από τον πρωταθλητισμό είναι να μην το φορτώνετε με επιπλέον βάρος, και όλα τα θέματα που σας απασχολούν να τα συζητάτε κατευθείαν με τις προπονήτριες.

Κρατείστε τις απαοστάσεις σας: Αν νιώθετε ότι, ο σύλλογος ή οι προπονητές κάπου ήταν άδικοι ή υπερβολικοί με το παιδί σας, εκφράστε τους ανοιχτά την γνώμη σας και ακούστε το τι έχουν να σας πουν. Φυσικά, έχετε κάθε δικαίωμα να βάλετε τα όριά σας ως γονιός σε κάποια θέματα, προσέχετε όμως να μην επέμβετε στον τρόπο που γίνεται η προπόνηση και που κάνουν οι προπονήτριες την δουλειά τους, γιατί έτσι το παιδί σας θα κουράζεται άδικα, δεν θα έχει αποτελέσματα και θα απογοητεύτε.

Οριοθετήστε τις κουβέντες σας: Τέλος, μην μεταφέρετε ποτέ στο παιδί σας τις συζητήσεις σας και τους διαλόγους σας με τις προπονήτριες ή τους υπεύθυνους του συλλόγου εκτός κι αν υπάρχει σχετική συνενόηση και "στόχευση" σε συγκεκριμένα θέματα που πρέπει να μεταφερθούν στο παιδί. Η προπονήτρια μιλάει σε εσάς ως ενήλικας προς ενήλικας, και αυτά που σας λέει είναι για να μάθετε εσείς την πρόοδο του παιδιού σας, να κατανοήσετε τις ανάγκες του την δεδομένη χρονική περίοδο, και να το βοηθήσετε να επιτύχει. Αν πίστευε ότι κάτι από αυτά που σας λέει θα έπρεπε να το ξέρει το παιδί σας, θα το έλεγε στο ίδιο. Θυμηθείτε ότι το παιδί σας, όσο ώριμο και υπεύθυνο κι αν είναι, παραμένει παιδί, κι έχει ανάγκη από ενήλικες που θα του δείχνουν την αγάπη τους και θα το προστατεύουν.


  • Εύα Καραχάλιου
  • Η Eva K.Helling - Εύα Καραχάλιου είναι πρώην αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής και πρώην μέλος της Εθνικής Ομάδας του Ανσάμπλ Νεανίδων. Έχει τελειώσει Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία, και κατέχει Δίπλωμα Προπονητικής στη Ρυθμική Γυμναστική από την ΓΓΑ. Αυτή την στιγμή εργάζεται ως προπονήτρια, και αντλεί οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να βρει πάνω στο άθλημα της. Έχει δουλέψει ως αρθρογράφος σε αρκετές γνωστές σελίδες και συνεργάζεται με το gymnast.gr από τον Ιούνιο του 2017.

adonis dance art banner