•  

Η Ιστορία των Εθνικών Ομάδων Ανσαμπλ στις Ολυμπιάδες από το 2000 μέχρι σήμερα

Της Eva k.Helling:

Η ιστορία της Ρυθμικής Γυμναστικής στην Ελλάδα ξεκίνησε λίγο πριν το 1988 και τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που η χώρα μας έλαβε μέρος με το άθλημα της Ρυθμικής Γυμναστικής.

Η πορεία των αθλητριών και των Εθνικών μας Ομάδων στις Ολυμπιάδες είναι κατά κύριο λόγω ανοδική, και η Ελλάδα, παρά τις λίγες φορές που έχει αναδειχθεί ανάμεσα στα μετάλλια, έχει σίγουρα αφήσει το δικό της στίγμα και την δική της ιστορία στο άθλημα. Τόσο στο ατομικό όσο και στο ομαδικό, οι αθλήτριες που έχουν εκπροσωπήσει και εξακολουθούν να εκπροσωπούν την χώρα μας έχουν κάνει τον δικό τους προσωπικό αγώνα, συχνά κάτω από δύσκολες προπονητικές συνθήκες, και κυρίως με το δικό τους μεράκι, των προπονητριών τους και των οικογενειών τους. Παρά τις μειωμένες επιχορηγήσεις που φαίνεται να δίνει πλέον το κράτος στις Εθνικές Ομάδες, αλλά και τις αντίξοες συνθήκες προπόνησης από την άποψη των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού, και του ανθρώπινου δυναμικού, οι αθλήτριες που συμμετείχαν στις Ολυμπιάδες έχουν σίγουρα ξεχωρίσει, ακόμα και στο αγώνισμα του Ανσάμπλ, όπου λειτουργούν ως ομάδα και είναι πιο δύσκολο να μας μείνουν στο μυαλό ως μεμονωμένα ταλέντα. Παρακάτω, θα εξετάσουμε τα επιτεύγματα και τον αγώνα των Εθνικών Ομάδων του Ανσάμπλ από το 2000 ως και σήμερα.

Ολυμπιακοί Αγώνες Σύδνεϋ, 2000

Ήταν η πρώτη Ολυμπιάδα που η Εθνική μας Ομάδα είχε αποκτήσει την ανάλογη εμπειρία, και, με ένα χρυσό μετάλλιο έναν χρόνο πριν, η χώρα μας περίμενε με κομμένη την ανάσα το Ανσάμπλ να εκτελέσει το πρόγραμμά του και να διεκδικήσει μια θέση ανάμεσα στα μετάλλια. Το άγχος για τις αθλήτριες Ειρήνη Αϊνδιλή, Μαρία Γεωργάτου, Χαρά Καρυάμη, Εύα Χριστοδούλου, η Κλέλια Πανταζή και Άννα Πολλάτου ήταν τεράστιο και το βάρος ανυπολόγιστο. Σε μόλις πολύ μικρές, εφηβικές, και τρυφερές ηλικίες, τα κορίτσια μας έπρεπε να βγουν μπροστά σε αμέτρητους θεατές και να εκτελέσουν άψογα τα προγράμματά τους. Ωστόσο, τα λάθη που μπορούν να γίνουν από οποιονδήποτε αθλητή εν ώρα προγράμματος, και που κυρίως οφείλονται σε άγχος παρά σε προετοιμασία και προπόνηση, οδήγησαν το πρώτο πρόγραμμα της Εθνικής μας Ομάδας του Ανσάμπλ στα τελικά της Ολυμπιάδας του Σύδνεϋ μακριά από το χρυσό, που τόσο προσδοκούσαν. Τα κορίτσια εκτέλεσαν με μοναδικό ταμπεραμέντο το πρόγραμμά τους στις κορύνες, κάποια όμως λάθη τους κόστισαν την βαθμολογία που θα της έφερνε στο υψηλότερο βάθρο. Με πυγμή και θάρρος, ξαναμπήκαν στον αγωνιστικό χώρο, και έδωσαν στους θεατές και τους κριτές μια απίστευτη εκτέλεση, και την μεγαλύτερη βαθμολογία των αγώνων. Εκεί που όλοι μας πανηγυρίζαμε, τα κορίτσια ένιωθαν ίσως γλυκόπικρα, γιατί από την μια είχαν φέρει το χάλκινο μετάλλιο στην χώρα τους, από την άλλη είχαν χάσει κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια τους το χρυσό, για το οποίο ήταν και φαβορί.

Η νίκη αυτή σηματοδότησε έναν νέο κύκλο για τον αθλητισμό και την Ρυθμική Γυμναστική, καθώς έφερε πολλά παιδιά σε επαφή με το άθλημα, κάποια από τα οποία ξεκίνησαν αποκλειστικά και μόνο επειδή είχαν παρακολουθήσει εκείνη την Ολυμπιάδα, και εκπροσώπησαν με την σειρά τους την χώρα μας σε μεγάλους αγώνες και Ολυμπιάδες. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε και την συμβολή της ΕΓΟ, που πρωτοπόρησε εκείνα τα χρόνια στην χώρα μας, και βοήθησε τις αθλήτριες παρέχοντάς τους τεράστιες στον χώρο προπονήτριες, όπως η Μαρίνα Φατέεβα και η Ελένη Πολυχρονίδου. Οι στιγμές εκείνης της Ολυμπιάδας θα μας μείνουν αξέχαστες.

Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα, 2004

Η χώρα μας ήταν πλέον το κεντρικό πρόσωπο του κόσμου. Χιλιάδες φίλοι του αθλητισμού κατεύθαναν από κάθε άκρη της γης, για να παρακολουθήσουν από κοντά το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός, που πλέον οργάνωνε η Ελλάδα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεφαν στον τόπο που γεννήθηκαν, και για όσους από μας λάβαμε μέρος σε εκείνο το κοσμοϊστορικό γεγονός, η συγκίνηση, το πάθος, και οι αναμνήσεις ήταν ανεπανάλληπτες. Η προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας του Ανσάμπλ τα χρόνια πριν το 2004 αλλά και τους μήνες ακριβώς πριν την Ολυμπιάδα ήταν πυρετώδης, με πολλά κορίτσι να διεκδικούν την θέση τους στην ομάδα και στο ταπί. Αυτές που τα κατάφεραν ήταν οι Μαγνησαλή Βαρβάρα, Πανταζή Άννι, Χρονοπούλου Ελένη, Χριστίδου Λιάνα, Ευθυμίου Ηλέκτρα και Κάκιου Μαρία, όλες, το δίχως άλλο, κορυφαίες αθλήτριες.

Οι αθλήτριες αυτές, κάτω από το βλέμμα χιλιάδων Ελλήνων, εκτέλεσαν τα προγράμματά τους και κατετάγησαν στην πέμπτη θέση. Να αναφέρουμε εδώ ότι η πίεση πίσω από κάθε εμφάνιση είναι τεράστια, και ειδικά όταν πρόκειται για Ολυμπιακούς Αγώνες, και δη στην χώρα των αγωνιζομένων. Τα κορίτσια, μετά από πολλούς κόπους, θυσίες, κλάματα, χαρές και κούραση, εκτέλεσαν πολύ ωραία τα προγράμματά τους, παρά τα μικρά λάθη, αλλά δεν κατάφεραν να φέρουν αυτήν την φορά την Ελλάδα στο βάθρο. Ωστόσο, η εμπειρίες που απέκτησαν μέσα από την συμμετοχή τους αυτή ήταν τεράστιες. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι, παρά την γενική νοοτροπία γύρω από τον αθλητισμό, και μόνο η συμμετοχή μιας Εθνικής Ομάδας σε Ολυμπιάδα είναι από μόνη της αξιέπαινη, καθώς το 2004 μόνο 10 χώρες είχαν το δικαίωμα συμμετοχής στο Ανσάμπλ της Ρυθμικής Γυμναστικής. Επομένως, η διάκριση και η πέμπτη θέση είναι, αδιαμφισβήτητα, ένα απίστευτο κατόρθωμα.

Ολυμπιακοί Αγώνες Πεκίνο, 2008

Η Εθνική μας Ομάδα του Ανσάμπλ, μετά από πολλή προσπάθεια, εσωτερικές ανακατατάξεις και δυσκολίες, βρίσκεται για άλλη μια φορά ένα βήμα πριν την συμμετοχή της σε Ολυμπιάδα. Η επί χρονια της προετοιμασία και ο ιδρώτας που έχουν ρίξει τόσο αθλήτριες όσο και προπονήτριες στα παρασκήνια, κάνει το βάρος των αγώνων ακόμα μεγαλύτερο. Οι ελληνίδες αθλήτριες θέλουν πλέον να φανούν αντάξιες των προκατόχων τους, και να βγάλουν την χώρα μας ασπροπρόσωπη. Αυτές που καταφέρνουν να πάρουν το πολυπόθητο εισητήριο για την Ολυμπιάδα και να πατήσουν στο αγωνιστικό ταπί είναι οι Όλγα Πηλάκη, Δήμητρα Καφαλίδου, Νικολέτα Τσάγαρη, Ιωάννα Σαμαρά, Παρασκευή Πλεξίδα και Βασιλική Μανιού. Με αρχηγό την Όλγα Πηλιάκη, τα κορίτσια εκτέλεσαν εξαιρετικά τα προγράμματά τους, ωστόσο η αυστηρότητα των κριτών και η προτίμησή τους σε άλλες χώρες τις έφερε στην ένατη θέση. 

Ήταν και η πρώτη Ολυμπιάδα που έγινε φανερή στην χώρα μας η σημασία των παιχνιδιών που παίζονταν πίσω από τις βαθμολογίες, και η σταθερή προτίμηση των κριτών προς κάποιες συγκεκριμένες χώρες. Τα κορίτσια μας δεν φοβήθηκαν να εκφράσουν την ειλικρινή απογοήτευσή τους με κλάματα και σχολιασμό επί της βαθμολογίας τους. «Να γράψετε ότι είναι γελοίοι. Με τέτοιο πρόγραμμα και δεν μας έδωσαν υψηλή βαθμολογία; Αν είναι δυνατόν...», δήλωσε η Όλγα Πηλιάκη λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας τους. Τα κορίτσια δεν κατάφεραν να μπουν στην τελική οχτάδα, ωστόσο ήταν εμφανές στους θεατές ότι άξιζαν και με το παραπάνω μια καλύτερη θέση, και ότι επρόκειτο για μια συγκλονιστική εκτέλεση και προσπάθεια. Επίσης, η συγκεκριμένη ομάδα, όπως και όλες οι προηγούμενες, αποτελείτο από κορυφαίες στον χώρο αθλήτριες, που είχαν η κάθε μια φέρει σημαντικές διακρίσεις, και σίγουρα είχαν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό.

Ολυμπιακοί Αγώνες Λονδίνο, 2012

Οι συγκλονιστικές προσπάθειες των Ελληνίδων αθλητριών τόσο στο Ανσάμπλ όσο και στο ατομικό έχουν αρχίσει να συσπειρώνουν έναν κυκλο υποστηρικτών πίσω από τις αθλήτριες. Η Ρυθμική Γυμναστική δεν είναι πλέον τόσο άγνωστη στο ευρύ κοινό όσο ήταν νωρίτερα, και σε αυτό ίσως έπαιξε ρόλο και η συστηματική βελτίωση του επιπέδου των Εθνικών Ομάδων, αλλά και η προβολή τους στα Social Media. Σε αυτήν την Ολυμπιάδα έχουμε μια νεοσύστατη ομάδα, με τον μικρότερο μέσο όρο ηλικιών στους αγώνες, που αποτελείτο από τις Σταυρούλα Σαμαρά, Μαριάνθη Ζαφειρίου, Ελένη Δόικα, Βασιλική Ζάχου, Ευδοκία Λουκάγκου και Αλεξία Κυριαζή. Στο προπονητικό τιμόνι βρίσκεται αυτήν την φορά η πολύ έμπειρη Τζένη Παπαδοπούλου, που έχει δώσει άλλη πνοή στα προγράμματα των ομάδων, και έχει οργανώσει πολύ αποτελεσματικά τις αθλήτριες και τις προπονήσεις. Πολλοί κάνουν λόγο για μια από τις καλύτερες Εθνικές Ομάδες του Ανσάμπλ που μας έχουν εκπροσωπήσει σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς τα κορίτσια ήταν άψογα συντονισμένα, με έναν συγχρονισμό που συζητήθηκε ακόμη κι από τους κριτές, και τα προγράμματά τους ήταν πλήρως ανανεωμένα, και έφεραν πολλά καινούρια στοιχεία και συνεργασίες.

Ωστόσο, η ιστορία που είχε ξεκινήσει τέσσερα χρόνια πριν από τους κριτές συνεχίστηκε πολύ πιο έντονα, δίνοντας πολύ χαμηλά αποτελέσματα στα κορίτσια του Ανσάμπλ, και ρίχνοντάς τες στην ένατη θέση. Οι προπονήτριες μάλιστα της ομάδας έκαναν δύο ενστάνσεις στους κριτές για την βαθμολογία τους, οι οποίες ωστόσο δεν έγιναν δεκτές. Τόσο το ελληνικό κοινό όσο και αθλητικοί παράγοντες ξένων χωρών συμφώνησαν πως η ελληνική αποστολή αδικήθηκε με την χαμηλή βαθμολογία αυτή και την θέση που τους δώθηκε, και οι αθλήτριες ήταν πλέον σίγουρες ότι το αποτέλεσμα δεν ανταποκρινόταν στην δική τους προσπάθεια και εκτέλεση. Παρ' όλα αυτά, η ομάδα ήταν ικανοποιημένη από την προσπάθειά της και τα προγράμματα που έκαναν, και η ανοδική πορεία της Εθνικής Ομάδας του Ανσάμπλ έγινε φανερή περισσότερο σε σχέση με την εκτέλεση του προγράμματος, παρά σε σχέση με την θέση και το αποτέλεσμα.

Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο, 2016

Σε αυτήν τους την προσπάθεια τα κορίτσια του Ανσάμπλ πραγματικά μας συγκίνησαν, καθώς, αν λάβουμε υπόψιν μας το παρασκήνιο που λάμβανε χώρα τον τελευταίο χρόνο, και μόνο η πρόκρισή τους στην Ολυμπιάδα αποτέλεσε πανυγηρικό κατόρθωμα. Η ομάδα είχε υποστεί ριζικές αλλαγές μόλις λίγους μήνες πριν από τους αγώνες, τόσο σε σχέση με τις αθλήτριες, όσο και σε σχέση με τα προγράμματα και το προπονητικό team. Οι αθλήτριες που κατάφεραν αυτήν την φορά να φορέσουν το εθνόσημο ήταν οι Σταυρούλα Σαμαρά, Ελένη Δόικα, Μιχαέλα Μεταλλίδου, Ιωάννα Αναγνωστοπούλου, Ζωή Κοντογιάννη, και με προπονήτρια την Ιρίνα Ιλίεβα, κατάφεραν για άλλη μια φορά να πάρουν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και να αγωνιστούν απέναντι σε μαγαθήρια στο άθλημα, όπως η Ρωσία, η Βουλγαρία και η Ιταλία.

Ωστόσο, η πορεία τους δεν ήταν εύκολη. Τραυματισμοί της τελευταίας στιγμής, προσθήκες αθλητριών για να ενισχυθεί η ομάδα μόλις λίγους μήνες πριν τους αγώνες, αλλαγές στα προγράμματα προκειμένου να υπάρχει καλύτερη εκπροσώπηση και επιστροφές παλιών αθλητριών έφεραν ανακατατάξεις και σίγουρα ενίσχυσαν την ομάδα, ωστόσο η πορεία προς το βάθρο αυτήν την φορά ήταν πολύ δυσκολότερη. Οι αθλήτριες Σαμαρά Σταυρούλα και Ελένη Δόικα ήταν οι πρώτες αθλήτριες στην ιστορία της Ρυθμικής Γυμναστικής του Ανσάμπλ που κατάφεραν να κατοχυρώσουν την συμμετοχή τους για δύο Ολυμπιάδες. Η εμπειρία τους σίγουρα υπήρξε σημαντική συμβολή για την ομάδα κατά την διάρκεια των Αγώνων, ωστόσο δεν κατάφερε για άλλη μια φορά να δώσει την πρόκριση της ομάδας στα τελικά οργάνων. Οι κριτές για άλλη μια φορά έπαιξαν σκληρά τα χαρτιά τους, χαρίζοντας στην Ελληνική αποστολή χαμηλότατες βαθμολογίες, και τοποθετώντας τες στην 13η θέση, μόνο μπροστά από τις Αμερικανίδες. Ωστόσο, η θέση αυτή δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο των αθλητριών και στις προσπάθειές τους, καθώς ήταν φανερό ότι μπορούσαν να κατεταγούν αν όχι μέσα στην τελική οχτάδα, τουλάχιστον μπροστά από χώρες οι οποίες δεν είχαν την αντίστοιχη εμφάνιση.

Η ιστορία έχει δείξει ότι οι αθλήτριες που στελεχώνουν την εκάστοτε ομάδα στις Ολυμπιάδες είναι παραπάνω από άξιες τόσο για την συμμετοχή τους, όσο και για πολύ υψηλές διακρίσεις. Επειδή όμως μιλάμε για ένα άθλημα που βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην βαθμολογία των κριτών, είναι πολύ δύσκολο κάποιες χώρες να ξεχωρίζουν, καθώς καίριο ρόλο παίζουν η πολιτικοοικονομική θέση της χώρας, οι σύμμαχοι που έχει ανάμεσα στους κριτές, τα συμφέροντα και τα προκαθορισμένα αποτελέσματα. Φυσικά, δεν αναφέρουμε τις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδας ως αψεγάδιαστες ή τέλειες, αλλά ως φανερά αδικημένες σε πολλές περιπτώσεις ειδικά τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι εμφανές ότι οι θέσεις και οι βαθμολογίες που πετυχαίνουν δεν ανταποκρίνονται στις εμφανίσεις τους και στην εκτέλεση των προγραμμάτων τους.

Ωστόσο, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν ως προς τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό, τις συνθήκες προπόνησεις και την αρωγή τόσο σε αθλήτριες όσο και σε προπονήτριες, ώστε τα αποτελέσματα να είναι σαφώς ανώτερα, και να μην μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν κριτή. Οι αθλήτριες και οι προπονήτριες σε όλες τις περιπτώσεις έχουν σίγουρα αφήσει την δική τους ιστορία στα Ολυμπιακά ταπί, και απλά αναμένουμε στους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες το 2020 οι προσπάθειες των κοριτσιών να ανταμειφθούν ανάλογα, και να ζήσουμε και πάλι στιγμές συκγίνησης αντίστοιχες με αυτές του 2000.


  • Εύα Καραχάλιου
  • Η Eva K.Helling - Εύα Καραχάλιου είναι πρώην αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής και πρώην μέλος της Εθνικής Ομάδας του Ανσάμπλ Νεανίδων. Έχει τελειώσει Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία, και κατέχει Δίπλωμα Προπονητικής στη Ρυθμική Γυμναστική από την ΓΓΑ. Αυτή την στιγμή εργάζεται ως προπονήτρια, και αντλεί οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να βρει πάνω στο άθλημα της. Έχει δουλέψει ως αρθρογράφος σε αρκετές γνωστές σελίδες και συνεργάζεται με το gymnast.gr από τον Ιούνιο του 2017.