•  

Αργυρώ Αφράτη. Πρωταθλήτρια ενόργανης αλλά και ήθους

Του Αντώνη Κεραμιδά:

Μέσα από ένα δυσάρεστο γεγονός μπορεί κάποιος να βγάλει κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς κινείται το γενικότερο κλίμα στη γυμναστική.

Η απόφαση να απομακρυνθεί η Αφράτη από το κλιμάκιο της εθνικής ομάδας, προκάλεσε τη δυσφορία πολλών φίλων της γυμναστικής που είδαν την πρωταθλήτριά μας να οδηγείται εκτός εθνικής ομάδας. Επίσης, προκαλεί έκπληξη οτι η απόφαση αυτή, δεν πάρθηκε (σύμφωνα με το ασύντακτο έγγραφο - «απόφαση» της τεχνικής επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε από το sportsfeed) από το Δ.Σ της ΕΓΟ (άσχετα αν υπογράφεται από τον πρόεδρο και τον γ.γ.), αλλά από την λεγόμενη τεχνική επιτροπή ενόργανης που, ως γνωστό και σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΓΟ οι αποφάσεις της έχουν μόνον εισηγητικό χαρακτήρα προς το Δ.Σ. και αυτό με τη σειρά του αποδέχεται ή όχι την κάθε εισήγηση. Διαβάστε τι γράφει το καταστατικό της ΕΓΟ σχετικά με τον ρόλο των τεχνικών επιτροπών:

Η παραπάνω υπογράμιση όπως φαίνεται στο καταστατικό, είναι η αιτία που τα έγγραφα - ανακοινώσεις τις ΕΓΟ συνοδεύει πάντα η εξής πρόταση: «Σας γνωρίζουμε ότι με εισήγηση της Τεχνικής Επιτροπής Ρυθμικής και απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Γ.Ο..». Αλήθεια, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΓΟ, πως αισθάνονται βλέποντας αυτην την εξέλιξη; Για ποιον λόγο βρίσκονται κεί που βρίσκονται;

Μια κατ΄επανάληψη πανελληνιονίκης στην ηλικία των 19 χρόνων με συμμετοχές σε ευρωπαϊκά, παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς αγώνες όπως είναι η Αφράτη, δεν είναι δυνατόν να μην της υπολογίζεται η γνώμη για το ποιος πραγματικά πρέπει να είναι ο προπονητής της. Και ο Κώστας Σιούτης οδηγεί γυμναστικά την Αργυρώ πάνω από δέκα χρόνια με απολυτη επιτυχία. Μιλάμε για μια ενήλικη αθλήτρια και όχι για ένα μικρό κοριτσάκι αγωνιζόμενη στη Γ΄κατηγορία (που ακόμη και αυτό της Γ΄κατηγορίας έχει τα δικαιώματά του).. Αυτοί που έλαβαν την συγκεκριμένη «απόφαση», γνωρίζουν καλά (έτσι θέλω να πιστέυω τουλάχιστον) την σημαντικότητα της παρουσίας του κατάλληλου προπονητή που εξασφαλίζει την κατάλληλη τεχνική προετοιμασία και ψυχική ισορροπία μιας αθλήτριας υψηλού επιπέδου.  Αυτό ορίζει άλλωστε και ο αθλητικός νόμος και οι επιταγές της διεθνούς ομοσπονδίας Γυμναστικής (F.I.G.).  Η Αφράτη μάλιστα στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης του Καναδά όπου αγωνίστηκε χωρίς προπονητή της, κατάφερε και πήρε σε την 2η υψηλότερη βαθμολογία μετά τον Ολυμπιονίκη μας Λευτέρη Πετρούνια σε επίπεδο εθνικής αποστολής. Σύμφωνα με τις δυνατότητές της και τα αποτελέσματα που ακολούθησαν, θα μπορούσε να είχε πλασαριστεί και στα τελικά του συνθέτου ατομικού αν είχε την ασφάλεια του προπονητή της δίπλα της και αγωνιζόταν και στα 4 όργανα. Οποιαδήποτε αθλητική Ομοσπονδία θα ήταν «ευτυχισμένη» αν είχε στις τάξεις της μια τέτοια αθλήτρια. 

Το θλιβερό της υπόθεσης δεν είναι μόνον όμως το "κλείσιμο της πόρτας" του αγίου Κοσμά προς την Αργυρώ, αλλά η περίεργη εκκωφαντική σιωπή και η απουσία ηθικής τουλάχιστον υποστήριξης από όλους αυτούς που γυμναζόταν μαζί της καθημερινά και μοιραζόταν κοινές εμπειρίες στο προπονητήριο και αγώνες. Η απόφαση της Αργυρούς να μη συνθηκολογήσει με προτροπές που έρχονται σε αντίθεση με το ήθος και τη συνείδηση της, της κόστισε τη παραμονή στο «κλιμάκιο» του αγίου Κοσμά, αλλά άνοιξε μια τεράστια "πόρτα" στην καρδιά όλων μας, προτρέποντας και ωθώντας μας να φωνάξουμε για λογαριασμό όλων αυτών που έχουν βιώσει παρόμοιες καταστάσεις. ΜΠΡΑΒΟ ΚΟΠΕΛΑ ΜΟΥ!


  • Αντώνης Κεραμιδάς
  • O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.

adonis dance art banner