•  

To άθλημα της κολύμβησης για δεύτερη χρονιά στο σχολικό πρόγραμμα. Η Γυμναστική πότε;

peraia gymΤου Αντώνη Κεραμιδά:

Γράφω αυτές τις γραμμές με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα με τίτλο: «Κολύμβηση και για την Δ' τάξη του Δημοτικού - Διευρύνεται το πρόγραμμα».

«Διευρύνεται φέτος το πρόγραμμα κολύμβησης για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων. Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι το πρόγραμμα της κολύμβησης για τους μαθητές της Γ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων θα συνεχιστεί και φέτος κανονικά και μάλιστα διευρυμένο, καθώς θα συμπεριληφθούν και οι μαθητές της Δ’ τάξης».

Είναι το γνωστό πρόγραμμα που ξεκίνησε πέρυσι για τα παιδάκια της Γ’ δημοτικού που φέτος μάλιστα διευρύνεται και στην Δ΄ τάξη. Αγαπάμε όλοι μας την κολύμβηση, την θεωρούμε πολύ σημαντικό άθλημα στην ανάπτυξη του παιδιού. Και πραγματικά χαίρομαι που το Υπουργείο υιοθέτησε αυτήν την καινοτόμα για τα ελληνικά δεδομένα αθλητική παρέμβαση μέσα στον χώρο της Παιδείας. Από την άλλη, λυπάμαι πολύ που το άθλημα της Γυμναστικής, (το οποίο αποτελεί κατά τη γνώμη μου το σημαντικότερο άθλημα για τις μικρές ηλικίες), παραμένει στην αφάνεια.

Με δεδομένες τις τελευταίες επιτυχίες του Ολυμπιονίκη Λευτέρη Πετρούνια, μετά από διθυράμβους, μετά από επισκέψεις και υποσχέσεις σε προεδρικά μέγαρα και υπουργικά γραφεία, μετά από βραβεύσεις του ΠΣΑΤ, μετά από φιέστες και δημόσιες σχέσεις με την ΕΟΕ, μετά από όλα αυτά, θα έπρεπε το άθλημά μας να βρίσκεται στη πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και μέσα στα Δημοτικά σχολεία σε ανάλογο πρόγραμμα όπως αυτό της κολύμβησης. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε πραγματική ιστορική πρόοδος, αφού η γυμναστική πλέον θα ήταν κομμάτι της γενικότερης Παιδείας, πράγμα που αυτόματα θα γεννούσε αθλητική - αγωνιστική προοπτική για όποιο παιδάκι θα ήθελε να προχωρήσει στη συνέχεια σε συλλογικό και κατ΄ επέκταση πιθανό εθνικό επίπεδο.

Το 2012 (πέντε χρόνια πριν δηλαδή) υποτίθεται ότι είχε συζητηθεί στο Υπουργείο Παιδείας με αντιπροσωπεία της ΕΓΟ η υλοποίηση ενός σχολικού προγράμματος για τη γυμναστική με την ονομασία "kids Gym”, η τύχη του οποίου ακόμη αγνοείται... Αλλά, όπως έχω ξαναγράψει, όσο απομακρυνόμαστε από πρόσφατες μεγάλες επιτυχίες όπως το τελευταίο παγκόσμιο χρυσό του Πετρουνια, τόσο οι γνωστοί χειροκροτητές του συστήματος θα ξεχνούν και την ύπαρξή μας (όπως και οι χορηγοί φυσικά).

Προσέξτε: Με εισαγγελική εντολή υποχρεώθηκε ο Γ. Ο Αίας Θερμαϊκού πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη να εγκαταλείψει το σχολικό γυμναστήριο μέσα στο οποίο φιλοξενούνταν και καλλιεργούσε αθλήματα της γυμναστικής. Οι άνθρωποι του, (προπονητές, αθλητές, γονείς και λοιποί συμπαραστάτες) προσπαθούσαν να βρουν το δίκιο τους με προσωπικές και συλλογικές ανακοινώσεις και διοργανώνοντας συγκεντρώσεις μέσα σε απεγνωσμένο κλίμα. Αλλά μάταια. Αν η γυμναστική αποτελούσε μέρος του σχολικού προγράμματος, όπως είναι η κολύμβηση εδώ και ένα χρόνο, το γυμναστήριο της Περαίας πιθανόν να αποτελούσε κέντρο εκπαιδευτικής γυμναστικής της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Θεσσαλονίκης μιας και ήταν ήδη κατάλληλα εξοπλισμένο και θα κάλυπτε τις ανάγκες του σχολικού προγράμματος και μάλιστα με τη σφραγίδα του Υπουργείου Παιδείας, ενώ το απόγευμα θα εξυπηρετούσε τις προπονητικές – αγωνιστικές ανάγκες του σωματείου. Και φυσικά, όλη αυτή η εξέλιξη θα γεννούσε επιπρόσθετες συνθήκες και ανάγκες προπόνησης αφού και η γυμναστική θα ήταν στα «πάνω» της και βέβαια, κανείς δεν θα τολμούσε να μιλήσει για ...επικινδυνότητα των οργάνων γυμναστικής μέσα στο σχολικό γυμναστήριο όπως έγινε στην περίπτωση του συγεκριμένου σωματείου. Αλλά, όλα αυτά ακούγονται ουτοπικά, μιας και οι άνθρωποι του Αίαντα βίωσαν τελείως μόνοι και σαν κυνηγημένοι την σκληρή και θλιβερή πραγματικότητα μέσα σε εικόνες ντροπής. 

Σε περιβάλλον οικονομικής δυσχέρειας όπου οι επιχορηγήσεις κοπήκαν μαχαίρι, η διαφήμιση και προώθηση της γυμναστικής μέσα από ένα σχολικό πρόγραμμα πραγματικά φαντάζει κάτι σαν πρώτος αριθμός λαχείου. Όμως, η πρόοδος και η ανάπτυξη ενός αθλήματος δεν βασίζεται στη λογικη λοταρίας αλλά απαιτεί δουλειά. Πολύ δουλειά. Ένα πρόγραμμα γυμναστικής προσαρμοσμένο και ρεαλιστικά υλοποιήσιμο στα πλαίσια ενός σχολικού προγράμματος χρειάζεται ειδική γνώση, μελέτη, αξιολόγηση δεδομένων και φυσικά σεβάσμια παρουσία προκειμένου να γίνει αποδεκτό. Προς το παρόν, η γυμναστική (τους) φαίνεται να κινείται σε άγνωστη κατεύθυνση και σίγουρα σε τελείως διαφορετική από αυτήν της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας.  


  • Αντώνης Κεραμιδάς
  • O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.