•  

Το ατέρμονο κυνήγι της τελειότητας: Ο Kohei Uchimura επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή

Η αιώνια αναζήτησή του, του έχει φέρει εφτά συνεχόμενους τίτλους σύνθετου ατομικού, αλλά ο Kohei Uchimura συνεχίζει να ψάχνει.

Ένα χρόνο αφού εξασφάλισε το δεύτερο Ολυμπιακό του χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό, με μία διαφορά της τάξεως του 0.099 στο Ρίο, ο άντρας που πολλοί θεωρούν τον καλύτερο αθλητή ενόργανης όλων των εποχών επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή αυτή την εβδομάδα, αναζητώντας όχι χρυσό, ούτε δόξα, αλλά το ιερό δισκοπότηρο της γυμναστικής: την τελειότητα.

Με δεκαεννέα παγκόσμια μετάλλια, δέκα εκ των οποίων είναι χρυσά, ο Uchimura βρίσκεται δεύτερος στη λίστα των ανδρών αθλητών με τα περισσότερα μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, καθώς επίσης και δεύτερος στην αντίστοιχη λίστα που αφορά τα περισσότερα χρυσά. (Ο θρυλός Vitali Scherbo έχει 23 μετάλλια, δώδεκα από τα οποία είναι χρυσά). Αυτό βάζει τον Uchimura στα πρόθυρα ενός άλλου σημαντικού ορόσημου: δύο ακόμη χρυσά μετάλλια θα ισοβαθμούσαν το ρεκόρ του Scherbo σχετικά με τον μεγαλύτερο αριθμό χρυσών μεταλλίων σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

Αυτό θα είναι το έβδομο παγκόσμιο πρωτάθλημά σου. Η εμπειρία σου έχει αλλάξει την προετοιμασία σου;

Όταν συμμετείχα στο παγκόσμια πρωτάθλημα για πρώτη φορά ήμουν 20 χρονών και τώρα είμαι 28 στο έβδομό μου πρωτάθλημα. Επομένως, το θέμα της ηλικίας είναι ένα νέο στοιχείο. Με το πέρασμα του χρόνου, ο αθλητής μπορείς να χάσει λίγη από τη μυϊκή μάζα του και να κάνει λάθη σε περίπλοκα προγράμματα. Η διατήρηση της δύναμης και της μυϊκής μου μάζας απαιτεί ένα τελείως διαφορετικό είδος προετοιμασίας.

Στη Γλασκώβη και στο Ρίο, πάνω απ’ όλα ήθελες να κερδίσεις τον ομαδικό τίτλο. Δεδομένου του ότι φέτος δεν υπάρχει τελικός ομάδων, οι βλέψεις σου στρέφονται στη διατήρηση του τίτλου του σύνθετου ατομικού, ή θα ήθελες να κερδίσεις χρυσά μετάλλια σε όργανα που δεν το έχεις καταφέρει ακόμα;

Δεν έχω συγκεκριμένους στόχους όσον αφορά τα αποτελέσματα. Όμως, μιας και ποτέ δεν ένοιωσα ότι τα προγράμματά μου ήταν τέλεια στα προηγούμενα έξι παγκόσμια πρωταθλήματα, ο βασικός μου στόχος είναι να παρουσιάσω τέλεια προγράμματα. Αν καταφέρω αυτό, τα αποτελέσματα θα ακολουθήσουν. Θέλω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να κερδίσω μετάλλια στα όργανα όπου θα προκριθώ στον τελικό.

Έχεις αυξήσει τη δυσκολία σου σε κάποια όργανα;

Αύξησα τη δυσκολία μου στον πλάγιο ίππο, αλλά τα υπόλοιπα προγράμματά μου είναι ουσιαστικά τα ίδια που ήταν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Είναι δύσκολο να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Η ενόργανη είναι ήδη ένα δύσκολο άθλημα, επομένως δεν είναι εύκολο να το μοιραστείς με το κοινό. Πάντα αναρωτιόμουν πώς μπορώ να συστήσω την ενόργανη στον οποιονδήποτε, αλλά δεν έχω βρει ακόμη την απάντηση. Στη γυμναστική πρέπει να κάνουμε δύσκολα προγράμματα να μοιάζουν εύκολα. Οι αθλητές ξέρουν πολύ καλά τη δυσκολία των προγραμμάτων τους, ακόμη κι αν αυτά φαίνονται απλά στο κοινό. Αυτό που είναι σημαντικό είναι πώς μπορούμε να μεταδώσουμε αποτελεσματικά το πάθος μας για τη γυμναστική στο κοινό.

Πηγή: FIG

Μετάφραση για το gymnast.gr, Χριστίνα Φιλιππάκη


  • Χριστίνα Φιλιππάκη
  • Η Χριστίνα Φιλιππάκη είναι φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρόλο που η εμπειρία της ως αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής περιορίστηκε στο ερασιτεχνικό επίπεδο κατά τα μαθητικά της χρόνια, δεν έπαψε ποτέ να παρακολουθεί ανελλιπώς το άθλημα και να ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις του. Η επιθυμία της να μοιραστεί την αγάπη και τις γνώσεις της για τη γυμναστική την οδήγησε στην ενεργή συμμετοχή στη διαδικτυακή κοινότητα φιλάθλων της γυμναστικής και τη συγγραφή σχετικών άρθρων. Στο παρελθόν, έχει συνεισφέρει σε αγγλόφωνες ιστοσελίδες και συνεργάζεται με το gymnast.gr από το καλοκαίρι του 2016..