•  

Μόντρεαλ 2017: προγράμματα που δεν πρέπει να χάσετε

Της Χριστίνας Φιλιππάκη:

16 προγράμματα των γυναικών από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής του Μόντρεαλ που δεν πρέπει να χάσετε.

Rebeca Andrade, Βραζιλία, άλμα
Το εξαιρετικό μπλοκ και η άρτια τεχνική της Rebeca αποτελούν μία ανάσα δροσιάς σε έναν κόσμο γεμάτο τρομαχτικά και άσχημα εκτελεσμένα άλματα. To amanar (yurchenko me 2.5 ελιγμούς) της είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο στον κόσμο αυτή τη στιγμή, ενώ το lopez της (yurchenko ½ - τεντωμένο σάλτο ½) είναι ένα αριστούργημα.

Liu Tingting, Κίνα, δοκός
Υπάρχει μια ιδιαίτερη μαγεία στον τρόπο που οι Κινέζες δουλεύουν στη δοκό: η τεχνική, το ύψος και η δυναμικότητα των ακροβατικών ασκήσεων, η απίστευτη ευλυγισία, το επίπεδο δυσκολίας και η πρωτοτυπία των προγραμμάτων τους ξεχωρίζουν από κάθε άλλη χώρα. Η δεκαεφτάχρονη Tingting είναι η συνεχίστρια αυτής της μακράς παράδοσης και είναι έτοιμη να καθηλώσει με το πιο δύσκολο, αλλά και το καλύτερα εκτελεσμένο πρόγραμμα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Anastasia Ilyankova, Ρωσία, δίζυγο
Υπάρχουν πολλές αθλήτριες με εξαιρετικά προγράμματα στο δίζυγο, όμως καμία από αυτές δεν φτάνει την άψογη εκτέλεση της Ilyankova. Παρά τη νεαρή ηλικία και τους σοβαρούς τραυματισμούς της, η δεκαεξάχρονη Ρωσίδα εκτελεί κάποιες από τις πιο περίπλοκες ασκήσεις και συνδυασμούς στον κόσμο, και το με τέλεια τεντωμένα πόδια και μύτες, άψογα κατακόρυφα και εξαιρετικό ύψος σε όλες τις ασκήσεις που εκτελεί.

Elena Eremina, Ρωσία, δίζυγο
Η εκτέλεση της Eremina δεν αγγίζει την τελειότητα της Ilyankova, όμως ο συντελεστής δυσκολίας της είναι ο υψηλότερος στον κόσμο. Στα δεκαέξι της χρόνια, η ανερχόμενη Ρωσίδα είναι η πρώτη αθλήτρια που εκτελεί τον ασύλληπτα δύσκολο συνδυασμό nabieva (G) + pak (D) + chow ½ (E).

Eythora Thorsdottir, Ολλανδία, δοκός
Από πολύ μικρή ηλικία, η Eythora ξεχώριζε για τη χάρη και την πρωτοτυπία που διέκριναν τα προγράμματά της. Τώρα, έχει πλέον και το απαραίτητο επίπεδο δυσκολίας για να αγωνισθεί έναντι των καλύτερων του κόσμου. Φημίζεται για την καθαρή εκτέλεσή της, τις περίπλοκες χορευτικές ασκήσεις της και τη δύσκολη έξοδό της με τριπλό ελιγμό.

Sanne Wevers, Ολλανδία, δοκός
Είναι αλήθεια ότι η μοναδική χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο που θα αγωνισθεί στο Μόντεραλ είχε κάποιες δύσκολες στιγμές μέσα στο 2017. Όμως, στις καλές της μέρες εξακολουθεί να είναι κορυφαία στο αγαπημένο της όργανο. Πειραματίζεται ακόμη με διαφορετικά προγράμματα, όμως πάντα ξεχωρίζει για τις εξαιρετικά δύσκολες στροφές της, καθώς και για τους πρωτότυπους συνδυασμούς της.

Ragan Smith, ΗΠΑ, δοκός
Η δεκαεφτάχρονη αναπληρωματική της αμερικανικής ομάδας του Ρίο είναι πλέον η κορυφαία αθλήτρια της χώρας της. Είναι δυνατή σε όλα τα όργανα και θεωρείται μεγάλο φαβορί για τον τίτλο του σύνθετου ατομικού, όμως διαπρέπει στη δοκό, όπου παρουσιάζει δύσκολες ασκήσεις όπως το τεντωμένο σάλτο (Ε), το συσπειρωτικό σάλτο με ελιγμό (F) και μπροστινό σάλτο στη δίπλωση (E).

Sae Miyakawa, Ιαπωνία, έδαφος
Η Sae έρχεται να προσθέσει λίγο ενθουσιασμό, σε μία χρονιά που μάλλον υστερεί στο συγκεκριμένο όργανο. Είναι η μοναδική αθλήτρια στον κόσμο που έχει εκτελέσει το συνδυασμό τεντωμένο σάλτο 1/1 + διπλό συσπειρωτικό σάλτο μπροστά, ενώ συνεχίζει το πρόγραμμά της με ένα chusovitina (H), ένα silivas (H) και ένα διπλό τεντωμένο σάλτο (F), παρουσιάζοντας έτσι ένα ασύλληπτο επίπεδο δυσκολίας. Δυστυχώς, είναι αρκετά ασταθής, οπότε μπορούμε απλά να ελπίζουμε ότι δε θα κάνει λάθη που θα της κοστίσουν μία διάκριση που σίγουρα της αξίζει.

Fan Yilin, Κίνα, δίζυγο
Δύο χρόνια μετά από τη μέρα που μοιράστηκε το πρώτο σκαλί του βάθρου με τρεις ακόμη αθλήτριες το 2016, η Fan εξακολουθεί να έχει ένα από τα δυσκολότερα προγράμματα στον κόσμο. Ξεχωρίζει για τον εξαιρετικό συνδυασμό πεταγμάτων της, τις υπέροχες πιρουέτες της και την πρωτότυπη έξοδό της, καθώς επίσης και για την εξαιρετική τεχνική της. Πρόκειται για μια αθλήτρια που μάλλον άδικα έμεινε εκτός του τελικού του δίζυγου στο Ρίο, οπότε ένα μετάλλιο στο αγαπημένο της όργανο σίγουρα θα σήμαινε πολλά γι αυτήν.

Mai Murakami, Ιαπωνία, έδαφος
Με ένα silivas (H), ένα τεντωμένο σάλτο (F) και έναν συνδυασμό 2.5 ελιγμών + τεντωμένο μπροστινό σάλτο με μονό ελιγμό (D + C: αξία σύνδεσης 0.2 ), η παγκόσμια και Ολυμπιακή φιναλίστ Mai Murakami διαθέτει ένα από τα πιο απαιτητικά προγράμματα στον κόσμο.

Nina Derwael, Βέλγιο, δίζυγο
Με ένα Downie (F), ένα ricna ½ (F) + ezhova (D) και ένα chow (D) + bhardwaj (E), η Nina δε μας αφήνει να πάρουμε ανάσα όσο πετάει ανάμεσα στους ασύμμετρους ζυγούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ricna ½ δεν υπάρχει ακόμη στον κώδικα βαθμολογίας και ότι η Nina και η Βρετανή Georgia – Mae Fenton θα είναι οι πρώτες αθλήτριες που το εκτελούν σε παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Wang Yan, Κίνα, έδαφος
Μετά από μία μάλλον απογοητευτική και κατά τη γνώμη μου άδικη τέταρτη θέση στον Ολυμπιακό τελικό του εδάφους, η Wang είναι έτοιμη να παλέψει για το πρώτο της ατομικό μετάλλιο. Κορυφαίες στιγμές του προγράμματός της αποτελούν το silivas (H) και φυσικά, ο μοναδικός συνδασμός 1.5 ελιγμός + τριπλός ελιγμός + μπροστινό σάλτο (C + E + A = αξία σύνδεσης 0.4) που εκτελεί.

Tabea Alt, Γερμανία, δίζυγο
Η Tabea πάντα ξεχώριζε για το υψηλό επίπεδο δυσκολίας και την εκτέλεσή της στο συγκεκριμένο όργανο. Τώρα όμως, φημίζεται και για την πρωτοτυπία της, μιας και εκτελεί όχι μία, αλλά δύο νέες ασκήσεις, που μπορούν να πάρουν το όνομά της (το zuchold ½ και η έξοδός της).

Larisa Iordache, Ρουμανία, δοκός
Η Larisa επέστρεψε μετά από πολλαπλούς τραυματισμούς κι ελπίζει να σπάσει την κατάρα που τη θέλει να πέφτει σε τελικούς παγκοσμίων πρωταθλημάτων και να κερδίσει επιτέλους ένα μετάλλιο στο αγαπημένο της όργανο. Εκτελώντας όχι ένα, αλλά δύο σάλτα με μονό ελιγμό (ένα συσπειρωτικό και ένα τεντωμένο) και μία έξοδο με τριπλό ελιγμό, διαθέτει ένα από τα πιο δύσκολα και εντυπωσιακά προγράμματα στον κόσμο. Όμως, τόσο η εκτέλεση όσο και η συχνότητα των πτώσεών της ίσως σταθούν εμπόδιο στις φιλοδοξίες της.

Diana Varisnka, Ουκρανία, δίζυγο
Έχοντας ήδη δύο μετάλλια παγκοσμίων κυπέλλων στο αγαπημένο της όργανο, Η δεκαεξάχρονη Diana κάνει την αρχή για μια νέα γενιά αθλητριών που επιθυμούν να επαναφέρουν την Ουκρανία στο χάρτη της ενόργανης γυμναστικής γυναικών. Είναι η μοναδική αθλήτρια στον κόσμο που εκτελεί το φαντασμαγορικό συνδυασμό kononenko (tkatcev ½) + jaeger.

Morgan Hurd, ΗΠΑ, έδαφος
Υπάρχουν πολλές αθλήτριες που μπορούν να εκτελέσουν ένα silivas κι ακόμη περισσότερες που μπορούν να γοητεύσουν το κοινό με την υπέροχη χορογραφία τους. Όμως, η Morgan είναι μία από τις λίγες που μπορούν να κάνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Παρόλο που δε θα το μάντευε κανείς βλέποντάς την, διαθέτει εξαιρετική δύναμη, καθώς επίσης και εντυπωσιακή εκτέλεση και ευλυγισία.


  • Χριστίνα Φιλιππάκη
  • Η Χριστίνα Φιλιππάκη είναι φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρόλο που η εμπειρία της ως αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής περιορίστηκε στο ερασιτεχνικό επίπεδο κατά τα μαθητικά της χρόνια, δεν έπαψε ποτέ να παρακολουθεί ανελλιπώς το άθλημα και να ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις του. Η επιθυμία της να μοιραστεί την αγάπη και τις γνώσεις της για τη γυμναστική την οδήγησε στην ενεργή συμμετοχή στη διαδικτυακή κοινότητα φιλάθλων της γυμναστικής και τη συγγραφή σχετικών άρθρων. Στο παρελθόν, έχει συνεισφέρει σε αγγλόφωνες ιστοσελίδες και συνεργάζεται με το gymnast.gr από το καλοκαίρι του 2016..