Η κλήρωση των αθλητών/τριών μας στο Παγκόσμιο της Ενόργανης. Δεν ταξιδεύει ο Σιούτης
Στη Λοζάνη όπου είναι η έδρα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG) πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της σειράς εκτέλεσης των αθλητών και αθλητριών που θα αγωνιστούν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής στο Μόντρεαλ του Καναδά από τις 2 μέχρι τις 8 Οκτωβρίου.
Οι Έλληνες αθλητές κληρώθηκαν να ξεκινήσουν στον 1ο από τους 4 ομίλους από το αγώνισμα των κρίκων όπου η χώρα μας αναζητά δυο διακρίσεις. Αρχικά με τον αήττητο Λευτέρη Πετρούνια να διεκδικεί εκ νέου το Χρυσό μετάλλιο σε μια μεγάλη διοργάνωση και με τον πολλά υποσχόμενο και σε καλή φόρμα αθλητή του Γιώργου Αγγέλου, Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη. Σε ένα καλό πλασάρισμα ελπίζουν και τα υπόλοιπα μέλη της Εθνικής μας ομάδας των ανδρών (ο Νίκος Ηλιόπουλος στο μονόζυγο, ο Χριστόφορος Κωνσταντινίδης, ο Αντώνης Τανταλίδης στο έδαφος και πλάγιος ίππος και Γιώργος Χατζηευσταθίου επίσης στον πλάγιο ίππο).
Επειδή διαβάζουμε διάφορα περίεργα, να πούμε ότι στον κώδικα βαθμολογίας της γυμναστικής δεν αναφέρεται πουθενά πως οι κριτές των αγώνων αξιολογούν – βαθμολογούν τους συμμετέχοντες αθλητές ανάλογα τον όμιλο στον οποίο συμμετέχουν. Τέτοιου είδους αναφορές ανήκουν στην σφαίρα του παρασκηνίου και της «παρα-γυμναστικής» και δεν έχουν θέση στην Γυμναστική όπως εκφράζεται επίσημα από την FIG και τους κανονισμούς της. Οι διεθνείς κριτές που συμμετέχουν στους αγώνες ακολουθούν τις ρητές εντολές του κώδικα βαθμολογίας υπό την επίσημη εποπτεία της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων και της FIG και τίποτε δεν χαρίζεται σε κανέναν αθλητή αν δεν πράξει στον αγωνιστικό χώρο αυτά τα οποία προβλέπονται στον κώδικα βαθμολογίας είτε αγωνίζεται στον πρώτο είτε στον τελευταίο όμιλο. Ο Πετρούνιας δεν είναι αήττητος τα τελευταία χρόνια επειδή αγωνίζεται σε «ευνοϊκούς ομίλους», αλλά επειδή είναι άξιος αθλητής.
Επίσης, ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση της τεχνικής ηγεσίας των ανδρών της ομοσπονδίας μας να μην έχουμε κανέναν αθλητή να αγωνίζεται στο σύνθετο ατομικό των αγώνων. Μπορεί να μην υπάρχει ομαδικός αγώνας σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά θα μπορούσε ο Νίκος Ηλιόπουλος για παράδειγμα να εκτελέσει και στα 6 όργανα. Οι 4 συμμετέχοντες αθλητές μας θα αγωνιστούν μόνον σε ένα όργανο ο καθένας από αυτούς, εκτός από τον Τανταλίδη άπου θα συμμετάσχει σε δυο (πλάγιος ίππος, έδαφος). Αντιλαμβάνομαι ότι το βάρος της ελληνικής αποστολής θα πέσει πάνω στον Πετρούνια αλλά δεν είναι δυνατόν να ταξιδεύουν αθλητές ο καθένας με τον προπονητή του σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα με συμμετοχή μόνον σε ένα όργανο, υπό την νεωτεριστική ορολογία και παντελώς ξένη για τα δεδομένα της γυμναστικής, «...σπεσιαλίστες οργάνων». Κάποιος αθλητής έχει το "καλό" του όργανο λεμε στην ενόργανη αλλά υπό την προϋπόθεση οτι "ματώνει" και στα υπόλοιπα όργανα όπως έκαναν οι παλαιότεροι αθλητές. Το πιο επικίνδυνο της υπόθεσης με αυτήν την περίεργη «γυμναστική λογική» (τους), είναι ότι αυτή η βολική(;) πρακτική καθίσταται στα μάτια των νέων προπονητών αλλά και αθλητών σαν κάτι το φυσιολογικό που ομως, σαν συνέπεια έχει την απώλεια της πραγματικής ταυτότητας της Ενόργανης Γυμναστικής. Η απόφαση της συμμετοχής σε ένα ή περισσοτερα οργανα δεν βαρύνει φυσικά τους συμμετέχοντες αθλητές, αλλά την ίδια την τεχνική ηγεσία της Ομοσπονδίας.
Τα παραπάνω αφορούν και την "κουτσουρεμένη" γυναικεία Ελληνική αποστολή η οποία κληρώθηκε να παρουσιάσει τα προγράμματά της στον 4ο από τους 5 ομίλους συνολικά με την Αργυρώ Αφράτη ν΄ αγωνίζεται και στα τέσσερα όργανα του σύνθετου ατομικού, η Ιωάννα Ξουλόγη σε έδαφος και δοκό, και η Βάσιλική Πλυτά στο ασύμμετρο δίζυγο. H γυναικεία αποστολή της οποίας βέβαια οι συμμετέχουσες αθλήτριες θα ταξιδέψουν να αγωνιστούν στο Μοντρεαλ δίχως κανέναν αγώνα προετοιμασίας μετά το τελευταίο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα.
Ακόμη και στον αγώνα 'Τσάλεντζ" του Παρισιού που ταξιδεύουν σήμερα οι άνδρες όπου θα αγωνιστούν στις 17 & 17 Σεπτεμβρίου, οι γυναίκες αποφασίστηκε για άγνωστο λόγο να μη συμμετέχουν και να μη "γευτούν" "..την τελική τους πρόβα ενόψει του παγκόσμιου πρωταθλήματος που θα ακολουθήσει στο Μόντρεαλ στις αρχές Οκτωβρίου" όπως θα πραγματοποιήσουν οι άνδρες σύμφωνα με δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας.
Εντύπωση επίσης προκαλεί η απουσία από το παγκόσμιο πρωτάθλημα, του προπονητή Κώστα Σιούτη, προπονητή της Αφράτη ο οποίος δήλωσε στο gymnast.gr οτι δεν συμπεριλαμβάνεται τελικά στην αποστολή του παγκοσμίου δίπλα στην αθλήτριά του, όπως του ανακοινώθηκε τηλεφωνικά από τη γραμματεία της ΕΓΟ. Βέβαια, η Αργυρώ Αφράτη διεκδικεί ακόμη και την είσοδό της στο τελικό του συνθέτου αφού σύμφωνα με το προπονητή της βρίσκεται σε εκπληκτική φόρμα συγκεντρώνοντας κοντά στους 53.00 βαθμούς στις προπονήσεις. Το γιατί ο προπονητής της πρωταθλήτριάς μας (και μοναδικού εκπροσώπου της ελληνικής αποστολής που θα εκτελέσει σε όλα τα όργανα με προοπτική διάκρισης) δεν κρίθηκε αναγκαίος να τη συνοδέψει όπως θα συνοδέψουν οι υπόλοιποι προπονητές, αποτελεί μυστήριο στο οποίο οι υπεύθυνοι οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις.