•  

Moρφούλα Ντώνα «Ανθυπολοχαγός Μορφούλα»

Μορφούλα Ντώνα ρυθμική γυμναστικήΗ Ολυμπιονίκης της ρυθμικής γυμναστικής μίλησε μαζί μας μία ημέρα μετά την συμμετοχή της στην επίδειξη μόδας την οποία πραγματοποίησε ο σύλλογος Καλλιπάτειρα στην οποία περπάτησε στην πασαρέλα φορώντας μια δημιουργία του σχεδιαστή Oscar de la Renta.

Aπό την Έλενα Φάκου

Tα έσοδα από την εκδήλωση διατέθηκαν στις αθλήτριες της συγχρονισμένης κολύμβησης στα πλαίσια της προετοιμασίας τους για το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

«Σταμάτησα να κάνω πρωταθλητισμό στα 23 μου. Το σώμα μου άντεχε κι άλλο, όμως εμείς ξεκινάμε τον πρωταθλητισμό σε πολύ μικρή ηλικία και είναι πολλά τα χρόνια που μετράμε πίσω μας ακόμη και στην ηλικία που κρέμασα εγώ τα παπούτσια μου. Κατάγομαι από τα Γρεβενά και ξεκίνησα να ασχολούμαι με το άθλημα το 1993, όταν η γυμνάστρια Λιζάννα Πολάτου με ξεχώρισε λόγω των σωματικών μου ικανοτήτων. Αυτή ήταν και η πρώτη μου προπονήτρια και μαζί ξεκινήσαμε να κάνουμε πρωταθλητισμό. Στα 12 μου χρόνια κλήθηκα στην Εθνική Ομάδα και μετακόμισα στη Θεσσαλονίκη μετά από πολύ αγώνα και χωρίς καμμία βοήθεια. Είμαι η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα αθλήτρια από τα Γρεβενά που έχει ασχοληθεί με τη γυμναστική σε τέτοιο επίπεδο.»

Η Μορφούλα είναι πανέμορφη, στα 32 της χρόνια διαθέτει ένα υπέροχο σώμα, είναι υπολοχαγός του στρατού ξηράς θέση την οποία απέκτησε ως Ολυμπιονίκης, είναι ιδιοκτήτρια ενός πρακτορείου ΠΡΟΠΟ και διατηρεί τη δική της σχολή ρυθμικής γυμναστικής στο δήμο Αχαρνών.

«Έχω λάβει πάρα πολλές διακρίσεις και είμαι η μοναδική ελληνίδα ολυμπιονίκης στη ρυθμική γυμναστική στο σύνθετο ατομικό. Είμαι Βαλκανιονίκης το 1997, ήρθα έκτη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1999 και πήρα την έβδομη θέση στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ το 2000. Σήμερα ασχολούμαι με την προπονητική, έχω τη δική μου ακαδημία ρυθμικής γυμναστικής η οποία βρίσκεται στο Δήμο Αχαρνών και η σχολή μου έχω την τιμή να έχει βγάλει την πρωταθλήτρια Ελλάδος και εκπροσωπούμε τον Εθνικό Πειραιώς. Διδάσκω η ίδια και έχω τη γενική επίβλεψη της σχολής.»

Η Μορφούλα από την περίοδο που έκανε πρωταθλητισμό έχει να θυμάται την Ομοσπονδία της να παρέχει τη στοιχειώδη βοήθεια ώστε να κάνει προπόνηση. Τότε δεν είχαν προσωπικούς χορηγούς αλλά ένιωθε τυχερή γιατί τότε που έκανε εκείνη ρυθμική δεν υπήρχαν ιδιαίτερα προβλήματα. Λάμβανε τα οδοιπορικά για τους αγώνες της και κάποια bonus για την εκάστοτε διάκρισή της αλλά η κύρια πηγή χρηματοδότησης ήταν οι γονείς της. Έλαβε κάποια προνόμια λόγω των επιτυχιών της, ένα από αυτά είναι η εισαγωγή της στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στο οποίο σπουδάζει Διαιτολογία, ορκίστηκε ανθυπολοχαγός του Στρατού Ξηράς και εργάζεται στο γυμναστήριο του Τάγματος ΓΕΕΘΑ. Διαθέτει ένα πρακτορείο ΠΡΟΠΟ στο Χολαργό και όλα τα έσοδα από αυτές τις δραστηριότητες της τα επενδύει στην ακαδημία της Ρυθμικής που διατηρεί.

«Αυτό που θα έπρεπε να κάνει η Ομοσπονδία, το προσφέρω εγώ στον εαυτό μου. Χρηματοδοτώ την ακαδημία της ρυθμικής γυμναστικής την οποία διατηρώ και είναι αποκλειστικά δικό μου δημιούργημα. Έχουμε μέσα δυο μεγάλα αγωνιστικά ταπί, προσφέρουμε όλες τις συνθήκες που προβλέπονται και δεν έχει ούτε η εθνική ομάδα, δηλαδή κλιματισμό, γιατρό κ.α. και θεωρώ ότι έχω κάνει μια ολοκληρωμένη προσπάθεια. Είμαι πολύ κοντά σε όλες μου τις αθλήτριες τους αφιερώνω όλο μου το χρόνο και το μόνο που κάνω όταν έχω ελεύθερο χρόνο είναι να βγω να απολαύσω ένα καλό φαγητό. Ασχολούμαι περισσότερο με το άθλημά μου τώρα, παρά την περίοδο που έκανα εγώ η ίδια πρωταθλητισμό. Τότε είχα να σκεφτώ μόνο τον εαυτό μου. Τώρα έχω να σκεφτώ όλα τα παιδιά, τις μουσικές τους, τις χορογραφίες τους κλπ. Η Ομοσπονδία δεν έχει μεριμνήσει για την ανάπτυξη του αθλήματος, είναι απούσα, ότι κάνω το κάνω μόνη μου».

«Θέλω να κάνω οικογένεια αλλά αυτή την περίοδο είμαι απόλυτα αφοσιωμένη σ τις αθλήτριές μου, είμαι σαν μητέρα για εκείνες.»

Πηγή: www.toxwni.gr