•  

Ηλίας Ταπρατζής, η μνήμη του πάντα θα μας οδηγεί

iliasΟ Ηλίας Ταπρατζής πρώτος στα αριστερά με τα γιαλιά Ηλίου σε αναμνηστική φωτογραφία με τους Σοβιετικούς επιστήμονες εισηγητές των σεμιναρίων Ενόργανης, Σμολεύκι και Καπιρτόφσκι.


Σαν σήμερα, 18 Μαΐου του 1999 φεύγει από τη ζωή ο μεγάλος δάσκαλος - προπονητής της Ενόργανης γυμναστικής Ηλίας Ταπρατζής  σε ηλικία 64 ετών.

Διατέλεσε για χρόνια τεχνικός σύμβουλος ανδρών επί ΣΕΓΑΣ (και σε άλλες θέσεις) και καθηγητής των ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που προσπάθησε να δώσει επιστημονική ώθηση στο άθλημα διοργανώνοντας στην χώρα μας επιστημονικά σεμινάρια με εισηγητές, αναγνωρισμένους κορυφαίους Σοβιετικούς θεωρητικούς τεχνικούς. Μόνον τυχεροί μπορούν να αισθάνονται όσοι πέρασαν ως φοιτητές και αθλητές από τα «χέρια» του αφού η μοναδική του διδασκαλία και τεχνική του κατάρτιση μαγνήτιζε τους πάντες. Ήταν δυναμικός, εξαιρετικά καλλιεργημένος και ασυμβίβαστος σε ότι είχε να κάνει με τις αρχές του ως άνθρωπος κυρίως.

Στη φωτογραφία μαζί με τον φίλο και συνάδελφό του και επίσης προπονητή της Ενόργανης ανδρών, Σάββα Ταγτελενίδη

Ή άρνησή του αυτή να διαπραγματευτεί τις ιδεολογικές του αξίες τον έφερε πολλές φορές αντιμέτωπο με το προπονητικό και διοικητικό κατεστημένο της εποχής του με δυσάρεστα αποτελέσματα για τον ίδιο αλλά και τo ίδιο το άθλημα. Το σίγουρο είναι ότι η απώλειά του άφησε μεγάλο κενό στη πρόοδο της γυμναστικής. Η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία ως ένδειξη σεβασμού στη παρακαταθήκη αυτού του ανθρώπου θα μπορούσε να είχε θεσπίσει έναν ετήσιο απλό αγώνα μέσα στο καλεντάρι. Δεν το έπραξε ποτέ. Όπως και ναχει, αυτή του η παρακαταθήκη είναι τεράστια και θα ζει για πάντα στη μνήμη μας είτε βρισκόμαστε μέσα στα γυμναστήρια, είτε όχι.

adonis dance art banner