•  

Γυμναστική, το άθλημα "όλης της ζωής"

 
Είναι κάποιος που αμφιβάλει ότι η Γυμναστική είναι (για κάποιους τουλάχιστον ρομαντικούς υποστηρικτές του) η ωραιότερη ενασχόληση στα πλαίσια του λεγόμενου "ερασιτεχνικού" αθλητισμού;
Πώς να μην είναι άλλωστε; Προσφέρει τα πάντα. Υγεία, συγκινήσεις, κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση ζωής την οποία μόνον όποιος την βιώνει μπορεί να την κατανοήσει ως τέτοια. Η γυμναστική αν και ατομικό άθλημα, εντούτοις δίνει την ευκαιρία για κατανόηση της ομαδικής εργασίας και του αληθινού φίλαθλου πνεύματος. Επειδή ως άθλημα απαιτεί δυσκολία στην εφαρμογή του, ο χρόνος εκμάθησης των ασκήσεων είναι μακροχρόνιος όταν συγκρίνεται με άλλα αθλήματα. Η μεγάλη αυτή χρονική περίοδος που απαιτεί ο προγραμματισμός για την επιτυχία των κυριότερων θεμελιωδών δεξιοτήτων απαιτεί υπομονή, αφοσίωση και επιμονή.
 
Ένα είναι σίγουρο. Η ενασχόληση με τη γυμναστική αφήνει πάντα κέρδος είτε ο αθλητής κατακτά μετάλλια σε αγώνες και διοργανώσεις είτε όχι. Η γυμναστική βοηθά τους ανθρώπους να μάθουν να εργάζονται σκληρά για στόχους που χρειάζονται πολλά χρόνια για να επιτευχθούν. Μέσω μιας εποικοδομητικής και αμφίδρομης σχέσης με τον προπονητή, αναπτύσσεται στον αθλητή το κύριο εφόδιο και «όπλο» επιβίωσης σήμερα για τη κοινωνία μας το οποίο λέγεται ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ. Ναι μεν στη γυμναστική υπάρχουν "στόχοι" αλλά ο λόγος ενασχόλησης με αυτό το υπέροχο άθλημα είναι είναι αλλού και αυτός βρίσκεται κάπου μέσα στη διαδρομή ή είναι όλη η διαδρομή.

  • Αντώνης Κεραμιδάς
  • O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.