•  

30 Χρόνια Ανσάμπλ στην Ελλάδα

Ελένη ΧρονοπούλουΓράφει η Ελένη Μιχοπούλου:

"....Ήταν το 1987 (7-10 Μαΐου), που η νεαρότατη, τότε, προπονήτρια Ελένη Πολυχρονίδου δημιούργησε την πρώτη Εθνική Νεανίδων με αφορμή τη διεξαγωγή, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Το άθλημα της γυμναστικής υπαγόταν εκείνη την εποχή στον ΣΕΓΑΣ και πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής ήταν ο Θανάσης Βογιατζής. Είχαν πανηγυρίσει τότε 10.000 θεατές την 6η θέση που κατέκτησε η ομάδα, την οποία συγκροτούσαν οι αθλήτριες Έλσα Κωνσταντινίδου, Νίνα Κοντοπούλου, Μαρία Αϊβάτογλου, Χριστίνα Κορδαλή, Γεωργία Τσίτσελα και Γεωργία Ιντζέ.....” Απόσπασμα από το άρθρο του Γιώργου Ρουσάκη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, στις 27/3/99.

Μετά από επιλογή το καλοκαίρι του 1986, στο προπονητικό κέντρο της Αθήνας, η αείμνηστη Ελένη Πολυχρονίδου ανέλαβε τη δημιουργία και τη συγκρότηση της ομάδας. Η προπόνηση ξεκίνησε στο υπόγειο του ΠΑΛΑΙ ΝΤΕ ΣΠΟΡ, στη Θεσσαλονίκη γιατί η πλειοψηφία των αθλητριών προερχόταν από Θεσσαλονίκη. Ο χρόνος για συστηματική προετοιμασία ήταν λίγος, γιαυτό επέλεξε τη μουσική από το λαϊκό χορό «καραγκούνα» για να προσελκύσει τους Έλληνες θεατές αλλά και να ενθουσιάσει τις αθλήτριες που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν γνώριζαν τι είναι ακριβώς το ανσάμπλ. Η επιλογή της, είχε τεράστια επιτυχία!!!. Η ομάδα, περίπου 2 μήνες πριν τους αγώνες ήλθε στην Αθήνα, στο κέντρο υψηλών επιδόσεων της Ρυθμικής στο ΟΑΚΑ και για να κάνει προπονήσεις και με την κ. Ειρήνα Ιλίεβα, που ήδη ευρισκόταν στην Αθήνα και προπονούσε το ατομικό. Στα 30 χρόνια της ιστορίας του Ελληνικού Ανσάμπλ Νεανίδων, η Ελλάδα έχει κατακτήσει 6 μετάλλια (2 χρυσά, 2 αργυρά και 2 χάλκινα). Η προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας Νεανίδων, υπό την ευθύνη της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, στο κέντρο υψηλών επιδόσεων, σταμάτησε το 2009 για οικονομικούς λόγους.

Το 1987 το πρόγραμμα είχε 12 κορύνες (οι ομάδες συγκροτούνταν από 6 αθλήτριες), το 2017 το πρόγραμμα έχει πάλι 10 κορύνες. Τι σύμπτωση!
Ήθελα να αναφερθώ στην ιστορία του Ελληνικού Ανσάμπλ, για να τιμήσω την πρωτεργάτισσα Ελένη Πολυχρονίδου που δεν είναι πια μαζί μας, τις αθλήτριες που πίστεψαν στο όραμα αλλά και στους γονείς τους που μας εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους! Τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και ΠΙΣΤΗ στο Στόχο!!!

Δεν ήταν τόσο εύκολο αυτό, ωστόσο τόσο εγώ, ως ομοσπονδιακή προπονήτρια και υπεύθυνη του κέντρου υψηλών επιδόσεων της Αθήνας,όσο και η Τεχνική σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ Μάγια Χρηστίδη και ο Πρόεδρος της ΤΕ Γυμναστικής του ΣΕΓΑΣ Θανάσης Βογιατζής, στηρίξαμε αυτή τη προσπάθεια, συνέπεια της οποίας ήταν να δημιουργηθεί, αμέσως μετά το Ευρωπαϊκό Νεανίδων και η πρώτη ομάδα ανσάμπλ Γυναικών!

Κάπως έτσι ήταν η αρχή......Σήμερα, που η Εθνική Ομάδα Ανσάμπλ νεανίδων, επιλέγεται από το πανελλήνιο πρωτάθλημα, τα περιθώρια για διάκριση ελαχιστοποιούνται, γιατί οι σύλλογοι δεν έχουν την υποδομή για προπόνηση υψηλού επιπέδου! Το σημαντικότερο είναι ότι όλο αυτό επηρεάζει και τις προοπτικές της Εθνικής Ομάδας Ανσάμπλ Γυναικών.

Εύχομαι και ελπίζω, η νέα γενιά προπονητριών να βάλει νέους στόχους!

Ομάδα Ανσάμπλ Νεανίδων 1987:

Έλσα Κωνσταντινίδου, Νίνα Κοντοπούλου, Μαρία Αϊβάτογλου, Χριστίνα Κορδαλή, Γεωργία Τσίτσελα Γεωργία Ιντζέ,Μερόπη Αναγνωστάκη, Ντόρα Αλτόγλου,Μαργέτη.

Ελένη Μιχοπούλου