•  

Πετρούνιας και Κωνσταντινίδης στον τελικό των κρίκων, ατύχησε ο Μάρας (δηλώσεις)

Βλάσιος Μάρας

Όσοι γνωρίζουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Χρυσός μας Ολυμπιονίκης ο Λευτέρης Πετρούνιας, η πρόκρισή του με την καλύτερη βαθμολογία (15,366) στους κρίκους, δεν εξέπληξε την οικογένεια αλλά και τους φίλους της γυμναστικής.

Η εμφάνιση όμως του δεύτερου Έλληνα αθλητή μας, του Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη ο οποίος προκρίθηκε με 14.700 βαθμούς στην 8η θέση, αποτελεί σημαντικό γεγονός και δικαίωση για ένα παιδί που αγωνίζεται να διακριθεί σε ένα όργανο στο οποίο ως χώρα φαίνεται να κρατάμε ένα είδος "παράδοσης". Μαζί και δίπλα με τον αθλητή Κωνσταντινίδη βρίσκεται και ο «αθόρυβος» και ικανότατος προπονητής του, ο Γιώργος Αγγέλου (προπονητής του παγκόσμιου πρωταθλητή μας Λευτέρη Κοσμίδη), ο οποίος είπε στο gymnast.gr αμέσως μετά τη πρόκριση του αθλητή του:

«Ο πρωταρχικός στόχος ήταν να μπει στα τελικά των οργάνων και τα κατάφερε. Είναι πραγματικά μια δικαίωση για τον καθημερινό αγώνα του Κωνσταντίνου ο οποίος έχει τη χαρά και τη τύχη να γυμνάζεται στον ίδιο χώρο που γυμνάζεται ο Λευτέρης Πετρούνιας και αυτό του δίνει τεράστια ψυχολογική ώθηση καθημερινά. Στα τελικά των οργάνων θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τα λάθη τα οποία κάναμε απόψε και μια καλύτερη θέση μπορεί να έρθει αφού είναι μέσα στις δυνατότητές μας».

Οι υπόλοιποι αθλητές της ομάδας (Νίκος Ηλιόπουλος, Γιώργος Χατζηευσταθίου Αντώνης Τανταλίδης) εκτέλεσαν τα προγράμματά τους αξιοπρεπέστατα. Τα λάθη μέσα στις εκτελέσεις τους δεν ήταν τραγικά. Κατάφεραν και «έβγαλαν» τα προγράμματά τους μέσα σε «φυσιολογικά πλαίσια» αλλά δεν μπόρεσαν να πλασαριστούν σε κάποιον τελικό.

Αφήνω τελευταίο τον Βλάση Μάρα διότι αυτός ο Αθλητής  - «Θρύλος» της ενόργανης ο οποίος στα 34 του χρόνια συνεχίζει ακάθεκτος να αγωνίζεται και να στηρίζει με την διαρκή παρουσία του το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής. Η πτώση του Βλάση σε ένα δύσκολο πέταγμα στο μονόζυγο,  του στέρησε τη πρόκριση στα τελικά των οργάνων και στη συνέχεια εκτέλεσε το πρόγραμμά του μέχρι το τέλος υποδειγματικά σαν να ...όφειλε να το πράξει. Είναι μια πράξη  - δείγμα μεγάλου αθλητή.  Αλλά, πόσο άραγε μειώνει την αξία του αυτή η ατυχία; Οι διοργανωτές κανονικά θα έπρεπε να τον «φιγουράρουν» μέσα και πάνω από τα "αστέρια" του αγώνα και μόνον με βάση την σημαντική «γυμναστική» ιστορία του και μοναδική προσωπικότητά του. Διπλός «χρυσός» σε παγκόσμια πρωταθλήματα το 2001, & 2002 στο μονόζυγο και 1 χάλκινο το 2006. Σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, «χρυσός» το 2002 το 2004, 2006. 2009. Και το 2010 και ένα ασημένιο το 2008. Του οφείλουμε τα μέγιστα. Ο ίδιος εξέφρασε "δυο λόγια" όλο νόημα στο gymnast.gr αμέσως μετά τον αγώνα: 

«Η επιτυχία από την αποτυχία είναι ένα εκατοστό απόσταση ειδικά σε ένα άθλημα όπως το μονόζυγο. Είναι πολλοί οι παράγοντες που τελικά σε κάνουν να είσαι νικητής. Αν τους λάβουμε υπόψη ελαχιστοποιούμε την αποτυχία. Σε αυτούς σίγουρα έχει να κάνει η σωστή προπόνηση αλλά για να φτάσουμε στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπάρχουν ιδανικές συνθήκες, που στην προκείμενη περίπτωση δεν υπάρχουν...»

Επίσης. Στο φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα δεν υπάρχει ομαδικός αγώνας. Υπάρχουν τα τελικά οργάνων αλλά και το σύνθετο ατομικό από το οποίο όμως απουσιάζουν έλληνες αθλητές, όχι γιατί δεν προκρίθηκαν, αλλά διότι δεν αγωνίσθηκαν σε όλα τα όργανα ώστε να διεκδικήσουν πρόκριση. Το μέγεθος προόδου μιας ομοσπονδίας εκτός από τις συμμετοχές και τα μετάλλια σε τελικά των οργάνων, φαίνεται και από την ολοκληρωμένη τεχνική κατάρτιση των αθλητών της σε επίπεδο σύνθετου ατομικού (αγώνας σε όλα τα όργανα). Και η κάθε δυνατότητα - ευκαιρία συμμετοχής σε αγώνα σύνθετου ατομικού αναβαθμίζει τον κάθε αθλητή στα "μάτια" της διεθνούς γυμναστικής κοινότητας (διενθείς κριτές, παραγοντες ομοσπονδιών, εθνικοί προπονητές, ομοσπονδιακοί διαφόρων χωρών)  αλλά και του κόσμου που παρακολουθεί με ενδιαφέρον. Μέσα από τις αναμεταδόσεις του σύνθετου ατομικού, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να φανούν τηλεοπτικά και «ιντερνετικά» οι πρωταγωνιστές του ενώ παράλληλα αναβαθμίζεται η ίδια η ομοσπονδία και αυξάνονται οι πιθανότητες προσέλκυσης χορηγών σε ατομικό  (αθλητές) και συλλογικό επίπεδο (ομοσπονδία). Από τη στιγμή λοιπόν που δεν είχαμε ομαδικό αγώνα και «ενθουσιώδεις αξιώσεις» για συμμετοχές σε τελικά οργάνων πλην του Πετρούνια και του Κωνσταντινίδη, θα μπορούσαν 1-2 αθλητές όπως πχ. Ο Ηλιόπουλος και ο Χατζηευσταθίου να εκτελέσουν σύνθετο ατομικό και νομίζω πως σύμφωνα με τις δυνατότητές τους θα είχαν καλή επίδοση και πιθανόν μια θέση μέσα στη πολύτιμη 24τράδα με ότι αυτό συνεπάγεται, όπως σοφά έπραξε η Κυπριακή ομοσπονδία Γυμναστικής της οποίας, δυο αθλητές ο Μάριος Γεωργίου και ο Μιχάλης Κρασιάς (ενώ δεν μπήκαν σε κάποιον τελικό), κατάφεραν και προκρίθηκαν στον αγώνα του σύνθετου ατομικού στην 11η και 24η θέση αντίστοιχα.

Το Ευρωπαϊκό συνεχίζεται σήμερα με τους προκριματικούς των γυναικών. Ας ελπίσουμε το καλύτερο για την Βασιλική Μιλλούση, Βάλια Πλυτά, Αργυρώ Αφράτη και Ιωάννα Ξουλόγη

gymnast.gr