•  

Cluj – Napoca 2017: Τα φαβορί στις γυναίκες

ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανηςΓράφει η Χριστίνα Φιλιππάκη:

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής έχει ξεκινήσει στην Cluj-Napoca, με τις κορυφαίες αθλήτριες της Ευρώπης να δηλώνουν έτοιμες να γράψουν ιστορία. Ιδιαίτερα στενή αναμένεται η μάχη στο σύνθετο ατομικό, όπου μία θέση στο βάθρο διεκδικούν οι Ρωσίδες Angelina Melnikova, Natalia Kapitonova και Elena Eremina , η Βρετανίδα Ellie Downie, η Ολλανδή Eythora Thorsdottir, η Γαλλίδα Melanie De Jesus Dos Santos και η Γερμανίδα Tabea Alt.

Η έκβαση του αγώνα είναι αβέβαιη επειδή όλες οι παραπάνω αθλήτριες είναι ιδιαίτερα ασταθείς. Η Melnikova διαθέτει εξαιρετικό επίπεδο δυσκολίας σε όλα τα όργανα, αλλά μετράει περισσότερες πτώσεις απ’ ότι επιτυχίες μέσα στο 2017. Η Thorsdottir είχε πολλαπλά λάθη στο κύπελλο της Στουτγάρδης, ενώ η Alt κατόρθωσε να κερδίσει το χρυσό στα παγκόσμια κύπελλα της Στουργάρδης και του Λονδίνου, έχοντας όμως μία πτώση στο καθένα. Αντίστοιχα, η Downie, που ελπίζει να ξεχωρίσει στο άλμα και το έδαφος, πρόσφατα στέφθηκε εθνική πρωταθλήτρια σύνθετου ατομικού, χωρίς όμως να αποφύγει τα σοβαρά προβλήματα. Για τη σταθερότητά τους δε φημίζονται ούτε οι νέες και σχετικά άπειρες Eremina και η Dos Santos, οι οποίες έχουν προσθέσει αρκετά νέα στοιχεία στα προγράμματά τους, συμπεριλαμβανομένου και του ίππου yurchenko με διπλό ελιγμό. Η άσκηση αυτή αποτελεί πρόκληση κυρίως για την Dos Santos, η οποία εκτελώντας την το 2015, υπέστη έναν σοβαρό τραυματισμό που την κράτησε τελικά μακριά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Αουτσάιντερ για το βάθρο μπορεί να θεωρηθεί η Zsofia Kovacs (Ουγγαρία), που είναι εξαιρετική στον ίππο και το δίζυγο.

Πολύ πιο προβλέψιμος αναμένεται ο τελικός του άλματος, όπου ελπίζει να κυριαρχήσει η Ρωσίδα αργυρή και χάλκινη Ολυμπιονίκης και χρυσή παγκόσμια πρωταθλήτρια Maria Paseka. Παρά τους πρόσφατους σοβαρούς τραυματισμούς της, η Paseka είναι ικανή για τους δύο πιο δύσκολους ίππους του πρωταθλήματος, το amanar και το cheng, γεγονός που την καθιστά το απόλυτο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, παρά τα προβλήματα στη τεχνική της. Για μία θέση στο βάθρο θα παλέψουν επίσης η Ellie Downie, η Melnikova, η Kovacs και η Teja Belak (Σλοβενία), με την Downie να διατηρεί το πλεονέκτημα, χάρη στην εξαιρετική τεχνική της.

Για το χαμηλό επίπεδο στο άλμα θα αποζημιώσει ο πολλά υποσχόμενος τελικός του δίζυγου. Η Ρωσία φαίνεται αποφασισμένη να διατηρήσει τη φήμη της ως «βασίλισσα» του συγκεκριμένου οργάνου, με τη Melnikova, την Kapitonova και την Eremina1 να διεκδικούν μια θέση στο βάθρο. Οι δύο πρώτες επιδεικνύουν το κλασικό ρωσικό στυλ, ενώ η τρίτη εκτελεί το εξαιρετικά δύσκολο και σπάνιο πέταγμα nabieva (G). Παρά τις πτώσεις της στο Βρετανικό πρωτάθλημα, θα ήταν αδύνατο να μην αναφέρουμε την Ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια Becky Downie, η οποία εκτελεί απίστευτα δύσκολους συνδυασμούς (chow + hindorf, Maloney + gienger). Παράλληλα, η δεκαεφτάχρονη Nina Derwael, ελπίζει να κερδίσει ένα ιστορικό μετάλλιο για το Βέλγιο, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων ένα ricna ½, που δεν υπάρχει ακόμα στον κώδικα βαθμολογίας. Μία ισχυρή πρόκληση έρχεται από τη Γερμανίδα Kim Bui, που στα 28 της χρόνια είναι ικανή για ριψοκίνδυνους και πρωτότυπος συνδυασμούς (Maloney + bhardwaj, jaeger + pak), καθώς και από τις συμπατριώτισσές της Elisabeth Seitz και Tabea Alt.1 Εξαιρετική τεχνική και μία από τις πιο δύσκολες εξόδους του αγώνα (διπλό τεντωμένο σάλτο με έναν ελιγμό) διαθέτει η De Jesus Dos Santos, ενώ η συμπατριώτισσα της Alison Lepin έχει υψηλό συντελεστή δυκολίας αλλά μέτρια εκτέλεση. Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόγραμμα της υποσχόμενης Ουκρανής Diana Varinska, μοναδικής αθλήτριας στον κόσμο που εκτελεί το konnenenko (tkatcev ½). Μία θέση στον τελικό διεκδικούν και η Ρουμάνα Larisa Iordache, η Ellie Downie και η δική μας, Ευαγγελία Πλυτά.

Εκπλήξεις σίγουρα επιφυλάσσει ο τελικός της δοκού ισορροπίας, όπου η συχνότητα των πτώσεων καθιστά αδύνατες τις προβλέψεις. Μεγάλο φαβορί αποτελεί η χρυσή Ολυμπιονίκης Sanne Wevers (Ολλανδία), η οποία φημίζεται για τις εξαιρετικά δύσκολες στροφές της, μία από τις οποίες φέρει και το όνομά της. Όμως, η δεύτερη χρυσή Ολυμπιονίκης του πρωταθλήματος, Catalina Ponor (Ρουμανία), αγωνίζεται εντός έδρας και δε σταματά να αυξάνει το βαθμό δυσκολίας του προγράμματός της. Η Melnikova, η Kapitonova και η Eremina,1 αν και ασταθείς, μπορούν να είναι μαγευτικές στο συγκεκριμένο όργανο. Μάλιστα, η Eremina είναι ικανή για τη πιο δύσκολη έξοδο του αγώνα (τριπλός ελιγμός), ενώ η Kapitonova εκτελεί μία διπλή πιρουέτα τύπου memmel, που δεν υπάρχει ακόμη στον κώδικα βαθμολογίας της δοκού. Οι Γερμανίδες αθλήτριες είναι επίσης ιδιαίτερα ανταγωνιστικές σ’ ένα όργανο που κάποτε αποτελούσε τη μεγαλύτερη αδυναμία της ομάδας τους. Η Alt εκτελεί μια είσοδο με τεντωμένο σάλτο κι έναν εντυπωσιακό συνδυασμό ακροβατικών ασκήσεων, ενώ η χάλκινη παγκόσμια πρωταθλήτρια Pauline Schäfer, εντυπωσιάζει με το πλάγιο σάλτο ½, που φέρει το όνομά της. Η Γαλλίδα De Jesus Dos Santos διακρίνεται για την καθαρή εκτέλεσή της, ενώ η συμπατριώτισσά της, Marine Boyer ελπίζει να υπερασπιστεί το αργυρό μετάλλιο που κέρδισε το 2016. Φυσικά, η δική μας, Βασιλική Μιλλούση διεκδικεί μία θέση στο βάθρο με τη δύσκολη είσοδό της και τις εξαιρετικές χορευτικές της ασκήσεις, ενώ η Thordottir φημίζεται για τη χάρη και τους πρωτότυπους συνδυασμούς της. Η αθλήτρια που κράτησε ζωντανή τη φλόγα της Ρουμανικής γυμναστικής την προηγούμενη τετραετία, Larisa Iordache ελπίζει ότι ένα μετάλλιο μπροστά στο ρουμανικό κοινό θα την αποζημιώσει για την απογοήτευση που βίωσε όταν δεν κέρδισε ένα εισιτήριο για το Ρίο. Η ευλύγιστη Ελβετή Ilaria Kaeslin θα παλέψει για ένα μετάλλιο μετά την τέταρτη θέση που κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό του 2016, ενώ προγράμματα υψηλού επιπέδου, που όμως τις έχουν δυσκολέψει μέσα στο 2017, εκτελούν οι αδερφές Downie και η Claudia Fragapane, από τη Μεγάλη Βρετανία.

Πάντως, η Μεγάλη Βρετανία βασίζει τις ελπίδες της στον τελικό των ασκήσεων εδάφους, όπου δύο από τις εκπροσώπους τους έχουν ήδη υπάρξει αργυρές ευρωπαϊκές πρωταθλήτριες και παγκόσμιες φιναλίστ. Πιο συγκεκριμένα, η Ellie Downie πρόσφατα πρόσθεσε ένα silivas (Η) στο ήδη απαιτητικό πρόγραμμά της, και η Claudia Fragapane εκτελεί εντυπωσιακές ακροβατικές ασκήσεις (διπλό τεντωμένο σάλτο, διπλό αραβικό σάλτο, τριπλός ελιγμός), με σαφώς υποδεέστερη εκτέλεση. Φαβορί για το βάθρο αποτελεί και η χρυσή και ασημένια Ολυμπιακή πρωταθλήτρια Catalina Ponor, ενώ υψηλό επίπεδο δυσκολίας παρουσιάζει και η Melnikova, η οποία όμως μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της χωρίς λάθη.

Χριστίνα Φιλιππάκη


  • Χριστίνα Φιλιππάκη
  • Η Χριστίνα Φιλιππάκη είναι φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρόλο που η εμπειρία της ως αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής περιορίστηκε στο ερασιτεχνικό επίπεδο κατά τα μαθητικά της χρόνια, δεν έπαψε ποτέ να παρακολουθεί ανελλιπώς το άθλημα και να ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις του. Η επιθυμία της να μοιραστεί την αγάπη και τις γνώσεις της για τη γυμναστική την οδήγησε στην ενεργή συμμετοχή στη διαδικτυακή κοινότητα φιλάθλων της γυμναστικής και τη συγγραφή σχετικών άρθρων. Στο παρελθόν, έχει συνεισφέρει σε αγγλόφωνες ιστοσελίδες και συνεργάζεται με το gymnast.gr από το καλοκαίρι του 2016..

adonis dance art banner