•  

Τι μπορούμε να περιμένουμε από τις Ελληνίδες αθλήτριες στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα;

Ελληνική ομάδα ενόργανης κοριτσιώνΓράφει η Χριστίνα Φιλιππάκη:

Οι κορυφαίες αθλήτριες της Ελλάδας ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το επικείμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Cluj-Napoca. Παρόλο που η ελληνική γυμναστική δικαίως έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στην ανδρική ομάδα, και κυρίως στον Ολυμπιονίκη μας Λευτέρη Πετρούνια, η αξιοσημείωτη πρόοδος των γυναικών δεν περνάει απαρατήρητη.


Όπως πάντα, τον ηγετικό ρόλο της ομάδας αναλαμβάνει η Βασιλική Μιλλούση, που στα 32 της χρόνια εξακολουθεί να διαπρέπει στη δοκό ισορροπίας. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια διακρίνεται όχι μόνο για τον υψηλό συντελεστή δυσκολίας της, αλλά και για την καθαρή εκτέλεσή της, την ευλυγισία της και την καλλιτεχνική αξία του προγράμματός της. Μέσα στο 2017, έχει ολοκληρώσει χωρίς πτώσεις τρία από τα τέσσερα προγράμματα που έχει επιχειρήσει και έχει πλέον αλλάξει την έξοδο που της είχε δημιουργήσει προβλήματα στο παρελθόν. Η μεγαλύτερη αδυναμία του προγράμματός της έγκειται στο γεγονός ότι η αρχική της αξία βασίζεται σε συνδυασμούς που δεν είναι πάντα επιτυχημένοι. Αυτό σημαίνει ότι αν καταφέρει να συνδέσει όλες τις ασκήσεις, όπως σχεδιάζει, μπορεί να έχει ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα αξίας 6.0. Αν όμως δεν καταφέρει να πραγματοποιήσει κανέναν συνδυασμό, ο βαθμός δυσκολίας μπορεί να πέσει μέχρι και στο 5.3. Η επιτυχής σύνδεση των ασκήσεων και η αποφυγή ασταθειών είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, όταν μισό δέκατο μπορεί να καθορίσει ποιος θα βρεθεί στην προνομιούχο οκτάδα. Επομένως, η πρόκριση στον τελικό αποτελεί ένα δύσκολο αλλά εφικτό στόχο για αυτήν. Δεν είναι εύκολο να κρίνει κανείς τις πιθανότητες της Βασιλικής να ανέβει στο βάθρο, ιδίως όταν οι αντίπαλοί της περιλαμβάνουν τις χρυσές Ολυμπιακές πρωταθλήτριες Sanne Wevers και Catalina Ponor, την παγκόσμια ασημένια πρωταθλήτρια Pauline Schaeffer, την Ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια Larisa Iordache και τις ανερχόμενες Tabea Alt και Angelina Melnikova. Όμως, σε ένα όργανο τόσο απρόβλεπτο όσο η δοκός ισορροπίας, τα πάντα μπορούν να συμβούν.


Η Ιωάννα Ξουλόγη έχει επίσης προετοιμάσει ένα δυνατό πρόγραμμα δοκού, με συντελεστή δυσκολίας 5.7, όμως έως τώρα είχε πτώσεις και στους τρεις αγώνες που συμμετείχε. Συνήθως, δυσκολεύεται στην εκτέλεση του συνδυασμού flick + flick + συσπειρωτικό σάλτο, οπότε ίσως θα είχε περισσότερες πιθανότητες να μείνει στη δοκό, αν έβγαζε το συγκεκριμένο στοιχείο από το πρόγραμμά της. Αν καταφέρει να παρουσιάσει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα ενώ άλλες αθλήτριες έχουν πτώσεις, ίσως έχει μία μικρή πιθανότητα να κερδίσει μια από τις τελευταίες θέσεις για τον τελικό. Μέσα στο 2017, η Ιωάννα είχε τις περισσότερες επιτυχίες της στις ασκήσεις εδάφους, όπου στέφθηκε πανελλήνια πρωταθλήτρια και προκρίθηκε στους τελικούς του παγκοσμίου κυπέλλου του Μπακού. Όμως, ο χαμηλός συντελεστής δυσκολίας της καθιστά δύσκολη την είσοδό της στον τελικό, παρά τον μάλλον χαμηλό ανταγωνισμό.


Τρίτο μέλος της ομάδας είναι η Ευαγγελία Πλυτά, το δυνατό σημείο της οποίας είναι οι ασύμμετροι ζυγοί. Σε μια εποχή που η πλειοψηφία των προγραμμάτων στο δίζυγο χαρακτηρίζεται από απελπιστική έλλειψη ποικιλίας, η Βάλια καταφέρνει να είναι μοναδική. Είναι η μόνη αθλήτρια στον κόσμο που συνδυάζει ένα Maloney με ένα deltchev, καθώς επίσης και μία από τις λίγες που εκτελούν το συνδυασμό tkatcev + gienger. Πρόκειται πραγματικά για ένα πρωτότυπο πρόγραμμα που αξίζει να φτάσει σε έναν τελικό, αλλά δυστυχώς, η Βάλια, είτε λόγω άγχους, είτε λόγω έλλειψης αντοχής, σπάνια καταφέρνει να το ολοκληρώσει με επιτυχία. Μπορούμε λοιπόν μόνο να ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της χωρίς λάθη. Βέβαια, λόγω του υψηλού επιπέδου του πρωταθλήματος και των ατελειών της εκτέλεσής της, ακόμη και μια επιτυχημένη προσπάθεια δύσκολα θα μπορούσε να της δώσει το εισιτήριο για τους τελικούς.


Καλύτερες πιθανότητες φαίνεται να έχει η Αργυρώ Αφράτη, η οποία στοχεύει σε μία διάκριση στο άλμα. Εκμεταλλευόμενη τον σχετικά χαμηλό ανταγωνισμό στο συγκεκριμένο όργανο, η Αργυρώ ελπίζει ότι αν δείξει εξαιρετική εκτέλεση και ακρίβεια κατά το συσπειρωτικό σάλτο ½ και το yurchenko με μονό ελιγμό θα κερδίσει την πολυπόθητη πρόκριση. Μάλιστα, η δεκαεννιάχρονη αθλήτρια διαθέτει αρκετή δυσκολία για να διεκδικήσει μία θέση και στον τελικό του σύνθετου ατομικού. Για να πετύχει όμως αυτόν το δύσκολο στόχο, πρέπει να παρουσιάσει τα προγράμματά της και στα τέσσερα όργανα χωρίς πτώσεις, κάτι που δεν έχει καταφέρει να κάνει μέχρι τώρα. Είναι επίσης ιδιαίτερα υποσχόμενη στο δίζυγο, όπου εκτελεί εντυπωσιακά πετάγματα (ray, ricna, van leeuwen), όμως πρέπει σίγουρα να βελτιώσει τα κατακόρυφά της πριν μπορέσει να λάβει μία ανταγωνιστική βαθμολογία εκτέλεσης στο συγκεκριμένο όργανο. Η Αργυρώ είναι έχει σίγουρα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης σε όλα τα όργανα, όμως δείχνει πολλές προοπτικές για το μέλλον. Δεν αναμένεται να διεκδικήσει μία θέση στο βάθρο στην Cluj-Napoca, όμως ελπίζουμε ότι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια εξαιρετική τετραετία για αυτήν.

 Χριστίνα Φιλιππάκη 


  • Χριστίνα Φιλιππάκη
  • Η Χριστίνα Φιλιππάκη είναι φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρόλο που η εμπειρία της ως αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής περιορίστηκε στο ερασιτεχνικό επίπεδο κατά τα μαθητικά της χρόνια, δεν έπαψε ποτέ να παρακολουθεί ανελλιπώς το άθλημα και να ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις του. Η επιθυμία της να μοιραστεί την αγάπη και τις γνώσεις της για τη γυμναστική την οδήγησε στην ενεργή συμμετοχή στη διαδικτυακή κοινότητα φιλάθλων της γυμναστικής και τη συγγραφή σχετικών άρθρων. Στο παρελθόν, έχει συνεισφέρει σε αγγλόφωνες ιστοσελίδες και συνεργάζεται με το gymnast.gr από το καλοκαίρι του 2016..

adonis dance art banner