•  

Μπακού 2017: Μια ολοκληρωμένη ανάλυση των τελικών στις γυναίκες

Γράφει η Χριστίνα Φιλιππάκη:

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η προσπάθεια των τριών Ελληνίδων φιναλίστ στο παγκόσμιο κύπελλο του Μπακού. Φυσικά, κορυφαία στιγμή της γυναικείας γυμναστικής στο Αζερμπαϊτζάν αποτελεί το ασημένιο μετάλλιο της Βασιλικής Μιλλούση στη δοκό ισορροπίας, όμως τόσο η Αργυρώ Αφράτη όσο και η Ιωάννα Ξουλόγη ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις τις διοργάνωσης και εντυπωσίασαν με την αυτοπεποίθηση και την εκτέλεσή τους.

Ο τελικός του άλματος κύλησε χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, μιας και η Chusovitina, η Little και η Belak, αποδείχθηκαν αντάξιες του τίτλου του φαβορί και κέρδισαν το χρυσό, το ασημένιο και το χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα. Η Αργυρώ Αφράτη, κατέκτησε την πέμπτη υψηλότερη βαθμολογία, βελτιώνοντας κατά μία θέση την κατάταξή της στα προκριματικά. Παρόλο που η δεκαεννιάχρονη Ελληνίδα δεν κατάφερε να αγγίξει το μετάλλιο λόγω του συγκριτικά χαμηλότερου βαθμού δυσκολία της, είχε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας της, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες για το μέλλον.

Εντυπωσιακά προγράμματα παρουσιάσθηκαν κατά τον τελικό του διζύγου, όπου το ανερχόμενο αστέρι της Ουκρανικής γυμναστικής, Diana Varisnka εκτέλεσε συνδυασμούς πεταγμάτων που κόβουν την ανάσα για να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο. Εξαιρετικό βαθμό δυσκολίας αλλά σημαντικά προβλήματα στην εκτέλεση έδειξε η Αυστραλή Rianna Mizzen, που κατέκτησε τη δεύτερη θέση, ενώ η συμπατριώτισσά της, Georgia – Rose Brown έλαβε τον υψηλότερο βαθμό εκτέλεσης, εξασφαλίζοντας έτσι το χάλκινο μετάλλιο. Δυστυχώς, η Κινέζα παγκόσμια και Ολυμπιακή φιναλίστ Shang Shunsong δεν μπόρεσε να παρουσιάσει το πρόγραμμά της λόγω τραυματισμού, ενώ η δεύτερη εκπρόσωπος της Κίνας, Wang Cenyu, είχε μία πτώση στην έξοδό της, μετά από ένα κατά τ’ άλλα υπέροχο πρόγραμμα.

Παρά την παρουσία αθλητριών υψηλού επιπέδου, ο τελικός της δοκού ισορροπίας επιφύλασσε απογοητεύσεις, μιας και σημειώθηκε μεγάλος αριθμός σημαντικών λαθών. Ακόμη και δυνατές αθλήτριες όπως η Emma Nedov και η Wang Cenyu είχαν πτώσεις που τις έβγαλαν εκτός συναγωνισμού, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στην Αυστραλή Emily Little να κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο. Τη δεύτερη θέση κατέκτησε φυσικά η δική μας Βασιλική Μιλλούση, η οποία βελτίωσε κατά πολύ την εμφάνισή της από τα προκριματικά και παρουσίασε ένα πρόγραμμα υψηλού συντελεστή δυσκολίας και αδιαμφισβήτητης καλλιτεχνικής αξίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, στο πρώτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η χρυσή Ολυμπιονίκης Catalina Ponor, το εξαιρετικό επίπεδο δυσκολίας και η σταθερότητα της οποίας, τη βοήθησαν να κατακτήσει την πρώτη θέση παρά την προβληματική προσγείωση στην έξοδό της. Η Μιλλούση και η Ponor ανανεώνουν το ραντεβού τους για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όπου και οι δύο αναμένονται να διεκδικήσουν μία θέση στους τελικούς του αγαπημένου τους οργάνου.

Ο αγώνας έληξε με τον τελικό των ασκήσεων εδάφους, το επίπεδο του οποίου κρίνεται μάλλον χαμηλό για τα δεδομένο ενός παγκοσμίου κυπέλλου. Το χρυσό μετάλλιο κρίθηκε στις λεπτομέρειες, αλλά τελικά, παρά μία χαμηλή προσγείωση στην τελευταία της διαγώνιο, η Catalina Ponor κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση, αφήνοντας πίσω της την Emily Little, που είχε καλύτερη εκτέλεση αλλά χαμηλότερο συντελεστή δυσκολίας. Την προνομιούχο τριάδα συμπλήρωσε η Marina Nekrasova (Αζερμπαϊτζάν) που μετά από δύο τέταρτες θέσεις στο δίζυγο και τη δοκό, κατάφερε επιτέλους να ανέβει στο βάθρο, προς μεγάλη ευχαρίστηση του κοινού. Η Ιωάννα Ξουλόγη έχασε το μετάλλιο στις λεπτομέρειες, μιας και η βαθμολογία της ήταν μόλις 0.2 χαμηλότερη από της Nekrasova. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η Ελληνίδα αθλήτρια έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία εκτέλεσης του τελικού.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.