•  

Μπακού 2017: Μια αναλυτική ματιά στα προκριματικά των γυναικών

gymnast Βάλια Πλυτά ενόργανη γυμναστικήΓράφει η Χριστίνα Φιλιππάκη:

Μετά από μία ικανοποιητική εμφάνιση, οι Ελληνίδες αθλήτριες κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν την ελληνική εκπροσώπηση σε τρεις από τους τέσσερις τελικούς οργάνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μπακού. Αρχικά, η Αργυρώ Αφράτη, που κέρδισε ένα ασημένιο και τέσσερα χρυσά μετάλλια στο πρόσφατο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, κατόρθωσε να προκριθεί 6η στον τελικό του ίππου.

O βαθμός δυσκολίας της είναι ελαφρώς χαμηλότερος από αυτόν της πλειοψηφίας των αντιπάλων της, γεγονός που προφανώς την καθιστά και λιγότερο ανταγωνιστική από αυτές. Επομένως, θα είναι δύσκολο για αυτήν να διεκδικήσει ένα μετάλλιο αν οι άλλες φιναλίστ εκτελέσουν τα άλματά τους με επιτυχία. Όμως, ανεξαρτήτως των πιθανοτήτων της να ανέβει στο βάθρο, η Αργυρώ έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι μια αθλήτρια υψηλού επιπέδου και να κερδίσει πολύτιμη εμπειρία εν όψιν του επικείμενου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Τόσο η Αφράτη, όσο και η Βάλια Πλυτά είχαν προετοιμάσει προγράμματα που σίγουρα άξιζαν μία θέση στον τελικό του δίζυγου, όμως σοβαρά λάθη τις κράτησαν εκτός της προνομιούχου οκτάδας. Η Πλυτά ξεκίνησε δυναμικά, εκτελώντας συνδυασμούς πεταγμάτων (Maloney + delchev και tkatcev + gienger) που θα ζήλευαν ακόμη κι οι καλύτερες αθλήτριες του κόσμου. Δεν κατάφερε όμως να συνεχίσει το πρόγραμμά της με επιτυχία και είχε τρεις πτώσεις, οι οποίες φυσικά την έβγαλαν εκτός συναγωνισμού. Ήταν μια πραγματικά ατυχής συγκυρία, ιδιαίτερα αν αναλογισθεί κανείς πως αν είχε αποφύγει μόνο τη μία από τις τρεις πτώσεις, η Βάλια θα μπορούσε να είχε προκριθεί στον τελικό. Αντίστοιχα λάθη είχε και η Αφράτη, η οποία κατετάγη 13η. Παρά τα προβλήματα που είχαν, οι δύο αθλήτριες είναι σίγουρα ιδιαίτερα ταλαντούχες στο συγκεκριμένο όργανο και μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι θα καταφέρουν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Η ελληνική ομάδα ήταν επιτυχής τη δεύτερη μέρα του αγώνα, με τη Βασιλική Μιλλούση και την Ιωάννα Ξουλόγη να εξασφαλίζουν την πρόκριση για τους τελικούς της δοκού ισορροπίας και των ασκήσεων εδάφους αντίστοιχα. Η Μιλλούση έδειξε ένα πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα κερδίζοντας την 4η υψηλότερη βαθμολογία της ημέρας. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έχει αναμφισβήτητα τις δυνατότητες να αυξήσει τη βαθμολογία και κατ’ επέκταση τις πιθανότητές της για ένα μετάλλιο, αν αποφύγει τις αστάθειες και αν καταφέρει να πραγματοποιήσει κάποιους συνδυασμούς που δεν της βγήκαν κατά τη διάρκεια των προκριματικών. Η Ξουλόγη επανήλθε δυναμικά μετά από μία πτώση σε ένα κατά τ’ άλλα δυνατό πρόγραμμα δοκού ισορροπίας, και είχε μία επιτυχημένη εμφάνιση στο έδαφος, κερδίζοντας την 6η θέση. Στο έδαφος αγωνίσθηκε και η Αφράτη, η οποία κατετάχθη 14η.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ξεχώρισε η θρυλική Oksana Chusovitina από το Ουζμπεκιστάν, η οποία σε ηλικία 41 ετών, κατετάχθη πρώτη στον ίππο, νικώντας αθλήτριες που έχουν τα μισά της χρόνια. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν και η 29χρονη Ολυμπιακή πρωταθλήτρια Catalina Ponor, η οποία επέστρεψε στο ταπί για πρώτη φορά μετά από τους μάλλον απογοητευτικούς για εκείνη Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Η Ρουμάνα πρωταθλήτρια είχε την υψηλότερη βαθμολογία στη δοκό ισορροπίας και τις ασκήσεις εδάφους και αποτελεί το απόλυτο φαβορί για τους αυριανούς τελικούς. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν πήγαν εξίσου καλά για τη δεύτερη εκπρόσωπο της χώρας της, Anna Maria Ocolisan, η οποία είχε πτώσεις και στα τρία όργανα που αγωνίσθηκε. Φυσικά, ένας κακός αγώνας στην αρχή της σεζόν δεν καθορίζει ολόκληρη την καριέρα της αθλήτριας, όμως σίγουρα δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της Ρουμανικής γυμναστικής να ξεπεράσει την κρίση στην οποία βρίσκεται και να επανέλθει στις παλιές της δόξες. Ιδιαίτερα επιτυχημένο αγώνα είχε η Marina Nekrasova, που, όπως όλες οι άλλες αθλήτριες της ομάδας της, είναι Ρωσίδα που τα τελευταία τρία χρόνια εκπροσωπεί το Αζερμπαϊτζάν. Η 21χρονη ευχαρίστησε ιδιαίτερα το κοινό του Μπακού, παρουσιάζοντας εξαιρετικά προγράμματα και κερδίζοντας την 3η θέση στο αγώνισμα του άλματος, τη 2η θέση στη δοκό και την 5η θέση στο έδαφος. Εντυπωσίασε και η πρωτοεμφανιζόμενη Κινέζα Wang Cenyu, που παρά τις πτώσεις της, έδειξε άψογη τεχνική και εξαιρετικό επίπεδο δυσκολίας, ενώ η Αυστραλή Emily Little είχε εξαιρετική επίδοση, κερδίζοντας μία θέση σε τρεις τελικούς. Η συμπατριώτισσά της Emma Nedov εκτέλεσε ένα δύσκολο πρόγραμμα στη δοκό, και μαζί με τη Wang, τη Nekrasova και την Ponor αποτελούν τις βασικές αντιπάλους της Μιλλούση.

Αξιομνημόνευτο σίγουρα ήταν το θρίλερ των προκριματικών του διζύγου, όπου καμία διαγωνιζόμενη δεν κατάφερε να κερδίσει βαθμό εκτέλεσης ίσο ή μεγαλύτερο του 8. Ακόμη και δυνατές αθλήτριες όπως η Αυστραλές Georgia-Rose Brown και Rianna Mizzen καθώς και η παγκόσμια και Ολυμπιακή φιναλίστ Shang Chunsong (Κίνα) είχαν πτώσεις και έλαβαν εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογίες. Λαμβάνοντας υπόψη τα λάθη των αντιπάλων τους, αθλήτριες όπως η Diana Varinska (Ουκρανία) και η Yulia Inshina (Αζερμπαιτζάν) επέλεξαν να ελαχιστοποιήσουν τα ρίσκα τους και να τελειώσουν τα προγράμματά τους με εξαιρετικά εύκολες εξόδους. Ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός πτώσεων πιθανότατα σχετίζεται με τον ιδιότυπο φωτισμό της αρένας, που είχε ως στόχο να δώσει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στον αγώνα. Λόγω του γεγονότος αυτού, τέτοιου είδους ειδικά εφέ εγκαταλείφθηκαν τη δεύτερη μέρα του αγώνα και μάλλον δε θα προτιμηθούν ούτε στους τελικούς.

Το επίπεδο των τελικών αναμένεται υψηλό, ιδίως στον ίππο, το δίζυγο και τη δοκό ισορροπίας, όπου θα συμμετάσχουν έμπειρες αλλά και ανερχόμενες αθλήτριες. Ελπίζουμε λοιπόν ότι οι φίλοι της γυμναστικής θα παρακολουθήσουν τον αγώνα, τόσο για να στηρίξουν τις Ελληνίδες αθλήτριες, όσο και για να απολαύσουν τα άλματα της Little και της Chusovitina, τους εξαιρετικούς συνδυασμούς πεταγμάτων της Shang, της Mizzen και της Varinska, τη δυναμικότητα της Ponor και την άρτια τεχνική της Wang.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

adonis dance art banner