•  

Παγκόσμιο κύπελλο ενοργανης στη Μελβούρνη

Παγκόσμιο κύπελλο ενοργανης στη ΜελβούρνηΓράφει η Χριστίνα Φιλιππάκη:

Η αυλαία των παγκοσμίων κυπέλλων του 2017 άνοιξε στην Αυστραλία, με το παγκόσμιο κύπελλο της Μελβούρνης. Ο χρόνος αλλά και ο τόπος διεξαγωγής του αγώνα σίγουρα λειτούργησαν ως ανασταλτικός παράγοντας της συμμετοχής πολλών αθλητριών.

Όμως, παρά τη σχετικά περιορισμένη ανταπόκριση, οι φίλοι της γυμναστικής είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν κάποια από τα ανερχόμενα αστέρια του αθλήματος, όπως τη Luo Huan, τη Liu Tingting και τη Rianna Mizzen, καθώς και να απολαύσουν Ολυμπιακές αθλήτριες, όπως τη Sanne Wevers, την Emily Little και τη Wang Yan.

Την πρώτη μέρα του αγώνα, η μάχη για το χρυσό μετάλλιο στον ίππο δόθηκε ανάμεσα στη δεκαεφτάχρονη Wang Yan και την εικοσιδιάχρονη Αυστραλή Emily Little. Η Wang ξεκίνησε την προσπάθειά της με ένα μάλλον αδύναμο tsukahara με διπλό ελιγμό, όμως επανήλθε δυναμικά, δείχνοντας πολύ καλύτερη τεχνική στο rudi της. Η Little παρουσίασε ένα εντυπωσιακό yurchenko με διπλό ελιγμό και ένα σταθερό tsukahara με μονό ελιγμό, χάνοντας το χρυσό μετάλλιο για μόλις 0.5 δέκατα, λόγω του χαμηλότερου συντελεστή δυσκολίας της. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η δεύτερη εκπρόσωπος της Αυστραλίας, Naomi Lee με δύο σχετικά εύκολα αλλά άρτια εκτελεσμένα άλματα.

Βίντεο1 - Βίντεο2 - Βίντεο3

Η πολλά υποσχόμενη Κινέζα Liu Tingting κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους ασύμμετρους ζυγούς. Παρά τις ατέλειες στα κατακόρυφα και την προσγείωσή της, η δεκαεφτάχρονη αθλήτρια έδειξε υψηλό βαθμό δυσκολίας κι εντυπωσίασε με το άψογο van leeuwen της και τον υπέροχα εκτελεσμένο συνδυασμό healy + συσπειρωτικό jaeger. Η συναθλήτριά της, Luo Huan, η οποία είχε κερδίσει τον υψηλότερο βαθμό στα προκριματικά, έδειξε αρτιότερη τεχνική και εξαιρετικές πιρουέτες, όμως αναγκάστηκε να αρκεστεί στο ασημένιο μετάλλιο μετά από απώλεια ελέγχου στο τελευταίο της κατακόρυφο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν και η ανερχόμενη Αυστραλή Rianna Mizzen, η οποία αν και είχε αρκετά προβλήματα στην εκτέλεσή της, έδειξε εξαιρετικό επίπεδο δυσκολίας και ξεκίνησε το πρόγραμμά της με έναν ιδιαίτερα απαιτητικό συνδυασμό (weiler + weiler ½ + Maloney + hindorf + pak).

 Βίντεο1Βίντεο2 - Βίντεο3

Μετά τη νίκη της στους ασύμμετρους ζυγούς, η Liu Tingting πέτυχε ίσως το μεγαλύτερο κατόρθωμα της έως τώρα καριέρας της, όταν νίκησε την Ολυμπιακή πρωταθλήτρια Sanne Wevers στη δοκό ισορροπίας. Η Liu ήταν πραγματικά μαγευτική, δείχνοντας ακρίβεια κι ευλυγισία που κόβουν την ανάσα και κολλώντας ένα άψογο διπλό σάλτο στο τέλος του προγράμματός της. Η Wevers ήταν επίσης εξαιρετική, καθηλώνοντας το κοινό με τις υπέροχες πιρουέτες της, όμως είχε μία σημαντική αστάθεια, που τελικά της κόστισε και το χρυσό μετάλλιο. Η Luo Huan, η οποία αποτελούσε σίγουρα φαβορί για το βάθρο, είχε μία ατυχή πτώση στην έξοδό της μετά από ένα κατά τα’ άλλα δυνατό πρόγραμμα. Εκμεταλλευόμενη το λάθος της αντιπάλου της, η Emily Little κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο με ένα σταθερό πρόγραμμα, που περιλάμβανε μία είσοδο με μπροστινό συσπειρωτικό σάλτο και μία έξοδο με διπλό σάλτο στη δίπλωση.

Βίντεο1Βίντεο2 - Βίντεο3 - Βίντεο4

Η μεγαλύτερη επιτυχία της Little ήρθε με τον τελικό των ασκήσεων εδάφους. Μετά την απόσυρση της ελαφρώς τραυματισμένης Wang Yan, η Αυστραλή αθλήτρια έδειξε δυναμικές ακροβατικές ασκήσεις (διπλό τεντωμένο σάλτο, tsukahara) και κατάφερε να σπάσει την κινέζικη κυριαρχία και να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο ενώπιον του ενθουσιασμένου Αυστραλιανού κοινού. Παρά κάποιες ατέλειες στις προσγειώσεις της, η δεύτερη εκπρόσωπος της Αυστραλίας, Georgia Godwin εκτέλεσε ένα δυνατό διπλό τεντωμένο σάλτο και δύσκολες πιρουέτες, καταφέρνοντας να κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο. Η Κινέζα Liu Tingting ξεκίνησε το πρόγραμμά της συνδυάζοντας έναν τριπλό ελιγμό με ένα μπροστινό σάλτο, όμως είχε μία ατυχή πτώση στη δεύτερη διαγώνιό της (2.5 ελιγμοί). Το γεγονός αυτό όμως δεν την απέτρεψε από το να κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο, μιας και ο ανταγωνισμός στο συγκεκριμένο τελικό δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλός.

Βίντεο1 Βίντεο2 - Βίντεο3

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

adonis dance art banner