•  

"Προπόνηση" στο σπίτι πριν τον αγώνα

deaming gymnasticsΑν και οι προπονήσεις βρίσκονται σε παύση για το μεγαλύτερο μέρος των αθλητών/τριών εντούτοις η προσπάθεια δεν σταματά, ακόμη και το σπίτι. Η κάθε προπονητική περίοδος  απαιτεί ιδιαίτερη συγκέντρωση για τις αγωνιστικές υποχρεώσεις που δεν θα αργήσουν να έρθουν και φυσικά δημιουργούν ιδιαίτερο άγχος. Πολλές φορές αυτού του είδους η προπόνηση δεν σου αφήνει κάποιο συναίσθημα σιγουριάς όσον αφορά τις επιδόσεις σου. Και είναι λογικό.
 
Από την άλλη, μπορεί η μέχρι τώρα αγωνισιτκή εμπειρία σου να σε κάνει να αισθάνεσαι σιγουριά με τα προγράμματά σου, αλλά υπάρχει ένας τρόπος να αποκτήσεις ακόμη μεγαλύτερη αγωνιστική εμπειρία χωρίς να χρειαστεί να φύγεις από το σπίτι σου. Η εξάσκηση του μυαλού ή ο οραματισμός είναι τόσο σημαντικός για τη επιτυχία σου, που μπορείς ουσιαστικά να κάνεις προπόνηση στο μυαλό σου και να τελειοποιήσεις τα προγράμματά σου χωρίς να να είναι απαραίτητο να πας στο γυμναστήριο. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι μπορεί να αντικατασταθεί η κανονική προπόνηση.
 
Να λοιπόν πως μπορείς να το κάνεις:

Ηρεμία. Προσπάθησε να ξαπλώσεις στο κρεβάτι σου περίπου 20 λεπτά πριν φύγεις για τους αγώνες ή τη προπόνηση. Ανάπνεε κανονικά και φέρε τον εαυτό σου στο σημείο που να μην αισθάνεσαι ανησυχία και νευρικότητα. Μείνε τελείως ακίνητη/ος. Παίρνοντας βαθιές αναπνοές, φαντάσου τον εαυτό σου να βαδίζει μέσα στο γυμναστήριο ακουμπώντας την τσάντα σου στο έδαφος, χαιρετώντας τους συναθλήτές σου και τον προπονητή ή προπονήτριά σου και ακολουθώντας όλες τις συνηθισμένες σου κινήσεις. Στη συνέχεια οραματίσου ότι αρχίζεις τη προθέρμανση σου. Κάνε ότι πρέπει να κάνεις κατά την διάρκεια της γενικής προθέρμανσης πριν τον αγώνα ή την βασική προπόνηση.

Σιγουρέψου ότι οραματίζεσαι την προθέρμανσή σου, έχοντας συγκεντρωθεί στα σημεία "κλειδιά" για να εξασφαλίσεις τις ασκήσεις σου. Με το μυαλό σου σκέψου ότι αγωνίζεσαι, και συγκεντρώσου σε όλα τα απαραίτητα σημεία των ασκήσεων και του προγράμματός σου για να κάνεις το καλύτερο πρόγραμμα σου. Για παράδειγμα, μίλα στον εαυτό σου κατά την διάρκεια των ασκήσεων σου, με έλεγχο στην αρχή, κρατώντας έναν καλό ρυθμό και εγρήγορση.

Όλη αυτή η ομιλία με τον εαυτό σου θα υπενθυμίζει στον εαυτό σου τι χρειάζεται για να συγκεντρωθείς.

Οραματίσου ότι κολλάς στην έξοδο, και ότι χαιρετάς τους κριτές. Οραματίσου, οτι πιάνεις  με σιγουριά το στεφάνι ή τις κορύνες στο τελευταίο σκέλος του προγράμματός σου ή ότι κολλάς στην έξοδο μετά από το πρόγραμμα.

Σκέψου τον ευατό σου να πανηγυρίζει με τις συναθλήτριές σου, αγκαλιάζοντας τους όλους μαζί και τους προπονητές σου και στη συνέχεια αρπάζοντας την τσάντα της γυμναστικής  ετοιμάζεσαι για το επόμενο όργανο. Όσο περισσότερες λεπτομέρειες φέρεις στο μυαλό σου, τόσο καλύτερα θα αποτυπώσεις τα συναισθήματα και τις σκηνές του προγράμματός σου.

Φέρε στο μυαλό σου όλο το γυμναστήριο, βήμα με βήμα, όργανο με όργανο. Σκέψου ακόμη και τις αφίσες που κρέμονται στον τοίχο, τα πρόσωπα γύρω σου.. Διασκέδασέ το. Έπειτα οραματίσου τον εαυτό σου το πόσο καλή είσαι γι΄αυτό που ετοιμάζεσαι να κάνεις.

Αν καταφέρεις να οραματιστείς όλα αυτά τα πράγματα, τότε έχεις φτάσει στο σημείο να κάνεις αποτελεσματικά, ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα μέσω διανοητικής εξάσκησης. 

Τώρα άνοιξε τα μάτια σου και αργά μάζεψε τα πράγματά σου και ξεκίνα για το γυμναστήριο. Όταν θα φτάσεις εκεί θα είσαι γεμάτη από αυτοπεποίθηση την oποια έχεις κατακτήσει αφού ήδη "ήσουν" σε περιβάλλον προπόνησης και αγώνων. Επίσης έχεις μια πολύ καλή ιδέα το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα!

Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση!

Πηγή: "International Gymnast"

Μετάφραση - προσαρμογή: Αντώνης Κεραμιδάς


  • Αντώνης Κεραμιδάς
  • O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.