•  

Αποκωδικοποιώντας το νέο κώδικα ενόργανης γυναικών: Δοκός

 νέο κώδικα ενόργανης γυναικώνΓράφει η Χριστίνα Φιλιππάκη:

Ο νέος κώδικας βαθμολόγησης φέρνει αλλαγές στην αξία των ασκήσεων αλλά και των συνδυασμών στη δοκό ισορροπίας. Αρχικά όμως, έχουμε μία βασική διευκρίνηση.

Στο παρελθόν, ο κώδικας απαιτούσε η κάθε αθλήτρια να μετράει τουλάχιστον τρεις χορευτικές ασκήσεις (στροφές ή άλματα) στην αρχική αξία της, χωρίς όμως να απαιτεί ένα συγκεκριμένο τον αριθμό ακροβατικών ασκήσεων. Τώρα, λαμβάνοντας υπόψη την τάση πολλών αθλητριών να εκτελούν όλο και περισσότερες στροφές και άλματα, η γυμναστική ομοσπονδία ορίζει ότι πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ακροβατικές ασκήσεις σε κάθε πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας έτσι μία ισορροπία. Επίσης, ακριβώς όπως και στα άλλα όργανα, μία έξοδος με αξία τουλάχιστον D δεν αποτελεί πια απαίτηση σύνθεσης. Αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει την ποικιλία στη δοκό περισσότερο απ’ ότι σε κάθε άλλο όργανο, μιας και υπάρχει πληθώρα εξόδων απ’ τις οποίες μπορεί να διαλέξει κανείς.

Ας δούμε τώρα τις αλλαγές που αφορούν τις αξίες σύνδεσης (connection bonus)

Συνδυασμός Αξία σύνδεσης 2013 - 2016 Αξία σύνδεσης 2017 - 2020
Β + έξοδος αξίας F/G Χωρίς αξία σύνδεσης 0.2

Στο παρελθόν, αν μια αθλήτρια επιθυμούσε να κερδίσει αξία σύνδεσης κατά την έξοδό της, έπρεπε να την εκτελέσει μετά από δύο ασκήσεις αξίας τουλάχιστον B (π.χ ροντάτ + φλικ + διπλό σάλτο ή φλικ + φλικ + 2.5 ελιγμοί). Τώρα όμως, οι έξοδοι αξίας F και G θα λαμβάνουν αξία σύνδεσης 0.2, όταν συνδυάζονται με μία άσκηση αξίας B (π.χ. ροντάτ). Η πλειοψηφία των αθλητριών ήδη εκτελούν ένα ροντάτ πριν την έξοδό τους, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε αθλήτρια που εκτελεί μία δύσκολη έξοδο θα κερδίζει αυτόματα 2 δέκατα για την αρχική της αξία. Έτσι, παρά την κατάργηση της σχετικής απαίτησης σύνδεσης, μπορούμε να περιμένουμε πολλές εντυπωσιακές εξόδους την επόμενη τετραετία.

            Συνδυασμός Αξία σύνδεσης 2013 - 2016 Αξία σύνδεσης 2017 - 2020
Β + Β + C (χορευτικές ασκήσεις ή συνδυασμός χορευτικών και ακροβατικών ασκήσεων)

Χωρίς αξία σύνδεσης

0.1

Στον προηγούμενο κώδικα είδαμε για πρώτη φορά το λεγόμενο series bonus, το οποίο κέρδιζαν οι αθλήτριες που εκτελούσαν συνδυασμούς τριών ή παραπάνω ακροβατικών ασκήσεων (π.χ. φλικ + φλικ + τεντωμένο σάλτο). Τώρα το bonus αυτό επεκτείνεται και συμπεριλαμβάνει όχι μόνο ακροβατικές, αλλά και χορευτικές ασκήσεις που έχουν αξία B + B + C με οποιαδήποτε σειρά. Για παράδειγμα, η Varvara Zubova (Ρωσία) θα παίρνει πλέον 0.1 bonus, όταν εκτελεί ένα άλμα με εναλλαγή ποδιών (C), ένα sissone (Β) και ένα korbut (Β) σε συνδυασμό. Πρόκειται για έναν κανόνα που αφορά πληθώρα ασκήσεων και μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι οι αθλήτριες θα τον αξιοποιήσουν σωστά, δημιουργώντας πρωτότυπους συνδυασμούς.

Συνδυασμός Αξία σύνδεσης 2013 - 2016 Αξία σύνδεσης 2017 - 2020
C + C (μεικτό) 0.1 Χωρίς αξία σύνδεσης
D (ακροβατική) + Α (χορευτική) 0.1 Χωρίς αξία σύνδεσης

Οι δύο αυτές αλλαγές είναι μάλλον ήσσονος σημασίας. Σύμφωνα με αυτές, ιδιαίτερα δημοφιλείς συνδυασμοί όπως το άλμα με εναλλαγή ποδιών + σάλτο προς τα πίσω.. Όμως, όπως ήδη είδαμε έχουμε πλέον το μεικτό series bonus. Επομένως, αν μια αθλήτρια απλά προσθέσει ένα φλικ φλακ μετά το σάλτο της, θα λάβει 0.1 ως series bonus. Αντίστοιχα, ο συνδυασμός ενός μπροστινού σάλτου με ένα άλμα λύκου δεν αξίζει πια 0.1. Όμως, κάποια άλμα άλματα αναβαθμίζονται από Α σε Β και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση bonus. Επομένως, η προσαρμογή δε θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Αλλαγές στην αξία των ασκήσεων

Άσκηση Αξία 2013 - 2016 Αξία 2017 - 2020
Tour jete C D
Tour jete ½ D E
Άλμα προβάτου D C
Johnson ½ D E
Άλμα σε συσπείρωση 1/1 B C
Άλμα λύκου 1/1 C D
Άλμα με πόδια σε διάσταση A B
Split leap A B
2.5 στροφές λύκου E D

Κάποια άλματα που δε βλέπουμε τόσο συχνά, αναβαθμίζονται, ενώ το ιδιαίτερα δημοφιλές «άλμα προβάτου» και οι 2.5 στροφές λύκου υποβαθμίζονται, γεγονός που σίγουρα στοχεύει στην απόκτηση ποικιλία. Παράλληλα, κάποια από τα πιο απλά άλματα αναβαθμίζονται από Α σε Β, ώστε να μπορούν να λάβουν bonus όταν συνδυάζονται με ακροβατικές ασκήσεις.

Άσκηση Αξία 2013 - 2016 Αξία 2017 - 2020
Έξοδος με gainer τεντωμένο σάλτο από το τέλος της δοκού D C
Gainer τεντωμένο σάλτο από το τέλος της δοκού με μία περιστροφή (Steingruber) E D
Είσοδος Homma C D
Είσοδος με σάλτο πίσω (σε συσπείρωση ή δίπλωση) C D
Είσοδος με σάλτο μπροστά ½ E F

Όπως βλέπουμε, η γυμναστική ομοσπονδία επιλέγει να υποβαθμίσει τα gainer σάλτα από το τέλος της δοκού, που γίνονταν όλο και πιο δημοφιλή. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι αυτές οι έξοδοι θα εξαφανιστούν, λόγω του νέου σχετικού κανόνα. Παράλληλα, γίνεται μια ξεκάθαρη προσπάθεια ενθάρρυνσης των πιο πολύπλοκων εισόδων, που θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν θα αποβεί επιτυχής. 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

adonis dance art banner