•  

"Σημαντική ανάπτυξη της γυμναστικής, φέρνει ο νέος κώδικας βαθμολογίας", του Νίκου Προβιά

Σημαντική ανάπτυξη της γυμναστικής, φέρνει ο νέος κώδικας βαθμολογίας", του Νίκου ΠροβιάΑναλυτική "ανατομία" του νέου κώδικα βαθμολογίας ενόργανης ανδρών σε κάθε όργανο για τον Ολυμπιακό κύκλο 2017 – 2020 επιχειρεί ο πρόεδρος των κριτών Νίκος Προβιάς με άρθρο του προς το gymnast.gr. Η άποψη του έμπειρου διεθνή μας κριτή έχει βαρύνουσα σημασία και είναι εύστοχα στοιχειοθετημένη όπως θα διαβάσετε παρακάτω. Να τονίσουμε πως πρόσφατα ο ίδιος απέκτησε δίπλωμα κατηγορίας 1, με απόλυτη επιτυχία (βαθμός «άριστα» - βαθμολογία 98,04%) στο διηπειρωτικό σεμινάριο ενόργανης γυμναστικής ανδρών, το οποίο διοργάνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG) στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου. 

Ο κάθε κώδικας βαθμολογίας που παρουσιάζεται κάθε τέσσερα χρόνια θα πρέπει να αποτελεί μία συνέχεια του προηγούμενου, θα πρέπει να περιέχει στοιχεία βελτίωσης σύμφωνα με το τι περιμένουν οι θεατές, να αναδεικνύει την δυναμική του αθλήματος, να προετοιμάζει με ασφάλεια τους μελλοντικούς πρωταθλητές, και να έχει την δυνατότητα άμεσης προσαρμογής...

Από την 1/1/2017 είναι σε ισχύ ο νέος κώδικας βαθμολογίας ανδρών, ο οποίος θα καθορίσει την πορεία της γυμναστικής για τα επόμενα 4 χρόνια.

Με βάση αυτόν τον κώδικα οι προπονητές των αθλητών μικρότερων ηλικιών θα προσπαθήσουν να προετοιμάσουν τους αθλητές τους, ενώ οι προπονητές των ανδρών θα προσπαθήσουν να προσαρμόσουν τα προγράμματα των αθλητών τους στα νέα δεδομένα. 

Ας δούμε τις κυριότερες αλλαγές στα όργανα πιο αναλυτικά

ΕΔΑΦΟΣ
Στις ασκήσεις εδάφους που αποτελεί και το πρώτο όργανο στην ολυμπιακή σειρά των ανδρών οι αθλητές θα είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν τουλάχιστον μία άσκηση με διπλό σάλτο. Αυτό κατά την γνώμη μου θα αυξήσει την θεαματικότητα του οργάνου γιατί υπήρχαν προγράμματα τα προηγούμενα χρόνια μόνο με ελιγμούς. Σε πολλές περιπτώσεις ο θεατής δεν μπορούσε να διακρίνει τις διαφορές.

Ένα νέο στοιχείο για τις ασκήσεις εδάφους είναι ότι απαγορεύτηκαν τα στοιχεία με ενάμισι σάλτο δηλαδή σε κυβίστηση λόγω επικινδυνότητας. Στο παρελθόν που είχα μιλήσει με πολλούς φίλους του αθλήματος μου είχαν εκφράσει τον φόβο τους για τις συγκεκριμένες ασκήσεις και ήταν και δική μου πρόταση από το 2013 αμέσως μετά τους ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου να καταργηθούν. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με αυτήν την εξέλιξη, και χαίρομαι που η παγκόσμια ομοσπονδία δέχθηκε αυτήν την πρόταση.

Επίσης στις ασκήσεις εδάφους αυξήθηκαν οι αξίες κάποιων δύσκολων ασκήσεων όπως για παράδειγμα το τριπλό σάλτο πίσω. Έτσι δίδεται ένα επιπλέον κίνητρο στον αθλητή να παρουσιάσει κάτι πιο δύσκολο και εντυπωσιακό. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν δύο μήνες περίπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, έπειτα από πολλά χρόνια, τριπλό σάλτο στις ασκήσεις εδάφους σε διεθνή συνάντηση της Ισπανία.

ΠΛΑΓΙΟΣ ΙΠΠΟΣ
Στο δεύτερο όργανο στην ολυμπιακή σειρά οι αλλαγές δεν είναι τόσο συνταρακτικές αλλά και εδώ γίνεται μία προσπάθεια να γίνει το συγκεκριμένο όργανο πιο εντυπωσιακό.

Για παράδειγμα οι ασκήσεις που θα εκτελούνται με ανοιχτά πόδια (κύκλοι Thomas) θα έχουν μεγαλύτερη αξία από αυτές που θα εκτελούνται με κλειστά. Όποτε αναμένουμε να δούμε περισσότερες ασκήσεις με Thomas. Ένα νέο στοιχείο είναι ότι ο αθλητής δεν θα μπορεί να κάνει τα δύο συνδυασμένα στοιχεία στην μία λαβή σε σειρά. Επίσης δίδεται μεγαλύτερη αξία στα στοιχεία που πηγαίνουν στην κατακόρυφο και στην συνέχεια ο αθλητής συνεχίζει με κύκλους ή Thomas όπως το Busnari.

Αυτές οι επιπλέον μετακινήσεις θα αυξήσουν την δυσκολία και θα μειώσουν έως ένα βαθμό την μονοτονία του συγκεκριμένου οργάνου.

ΚΡΙΚΟΙ
Οι κρίκοι είναι ίσως το όργανο με τις λιγότερες αλλαγές. Η σημαντικότερη αλλαγή είναι ότι δεν μπορεί να παρουσιαστεί η ίδια τελική θέση στάσης από την ίδια ομάδα. Έτσι ένας σταυρός για παράδειγμα δεν θα μπορεί να παρουσιαστεί δεύτερη φορά ανεξάρτητα εάν είναι από διαφορετική άσκηση της ίδιας ομάδας. Έτσι περιπτώσεις όπως Azarian σε σταυρό και Nakayama σε σταυρό δεν θα μπορούν να παρουσιαστούν μέσα στο ίδιο πρόγραμμα.

Επίσης ένας αθλητής δεν θα μπορεί να εκτελέσει περισσότερα από 3 στοιχεία με στάση σε σειρά, για να μπορέσουν να πάρουν αξία τα επόμενα στοιχεία θα πρέπει να υπάρξει μία άσκηση αιώρησης τουλάχιστον αξίας B να τα διαχωρίζει. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν οι ασκήσεις αιώρησης στους κρίκους και πιθανόν θα σπάσει η μονοτονία των συνεχόμενων στατικών.

Σ’ αυτό το όργανο συναντάμε την πρώτη άσκηση με όνομα έλληνα αθλητή, του Ολυμπιονίκη των κρίκων Ελευθέριου Πετρούνια δυσκολίας Ε.

 

ΑΛΜΑ 
Στο άλμα ένα νέο στοιχείο είναι ότι εισάγεται η έννοια της παρόμοιας δεύτερης φάσης πτήσης. Με αυτόν τον τρόπο άλματα που έμοιαζαν όμοια και η μόνη τους διαφορά ήταν ο τρόπος τοποθέτησης των χεριών στον ίππο δεν θα επιτρέπονται.

Οπότε οι αθλητές θα πρέπει να παρουσιάσουν άλματα με σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Επίσης απαγορεύτηκε το άλμα χειροκυβίστηση με τριπλό σάλτο εμπρός λόγω της πολύ μεγάλης επικινδυνότητας του.

ΔΙΖΥΓΟ
Στο δίζυγο, έχουμε για πρώτη φορά σημαντικότατες αλλαγές. Το δίζυγο είναι ένα όργανο που λόγω των κανονισμών στο παρελθόν δεν ήταν και πολύ δίκαιο για τους πολύ ψηλούς αθλητές επειδή τους υποχρέωνε να έχουν μία άσκηση στην εξάρτηση. Δεν θα ξεχάσω τα προγράμματα του Τσολακίδη που έπρεπε να ξεκινάει με ανατροπή υπερδιάσταση στην κατακόρυφο (αξίας Β) γιατί λόγω του ύψους δεν είχε την δυνατότητα να κάνει κάτι άλλο δυσκολότερο, ενώ την ίδια ώρα διάφοροι κινέζοι αθλητές είχαν μετατρέψει το δίζυγο σε μονόζυγο. Στα θετικά του οργάνου η αύξηση της δυσκολίας της άσκησης του δικού μας αθλητή Βασίλη Τσολακίδη σε G.



Με τον νέο κώδικα αυτή η αδικία εξαλείφθηκε και επίσης υπάρχει πλέον περιορισμός σε ασκήσεις όπως τα αιωρήματα όπου ο αθλητής θα μπορεί να κάνει μέχρι 2. Νέο στοιχείο είναι η αύξηση της αξίας των εξόδων έτσι ώστε να παρακινηθούν οι αθλητές να εκτελέσουν διαφορετικές εξόδους και όχι μόνο διπλό σάλτο πίσω με δίπλωση όπως στο παρελθόν.

ΜΟΝΟΖΥΓΟ
Στο μονόζυγο τώρα το νέο στοιχείο είναι ότι θα δίδονται επιδοτήσεις μόνο για ασκήσεις με πέταγμα που συνδέονται απευθείας και για κανένα άλλο λόγο. Ενώ δίνεται πλέον στον αθλητή η δυνατότητα να εκτελέσει 5 αντί για 4 πετάγματα γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις θα κάνει το μονόζυγο ακόμη θεαματικότερο. Και στο μονόζυγο έχουμε ελληνική παρουσία με την άσκηση του Βλάση Μάρα με αύξηση δυσκολίας σε G.

Για μένα, ο κάθε κώδικας βαθμολογίας που παρουσιάζεται κάθε τέσσερα χρόνια θα πρέπει να αποτελεί μία συνέχεια του προηγούμενου, θα πρέπει να περιέχει στοιχεία βελτίωσης σύμφωνα με το τι περιμένουν οι θεατές, να αναδεικνύει την δυναμική του αθλήματος, να προετοιμάζει με ασφάλεια τους μελλοντικούς πρωταθλητές, και να έχει την δυνατότητα άμεσης προσαρμογής και διόρθωσης σε περιπτώσεις που υπάρχουν παρεκκλίσεις.

Έχω την αίσθηση ότι ο νέος κώδικας βαθμολογίας θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη της γυμναστικής και είμαι πολύ χαρούμενος που μου δόθηκε η δυνατότητα τα τελευταία 8 χρόνια με παρεμβάσεις και με προτάσεις να έχουμε και εμείς ένα μερίδιο σ αυτό.

Ευχαριστώ το gymnast.gr για τη φιλοξενία!

Νίκος Προβιάς, πρόεδρος των Ελλήνων κριτών ενόργανης γυμναστικής, μέλος της τεχνικής επιτροπής της UEG, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής

 

adonis dance art banner