•  

Χρήση 3d lasers αντί για κριτές στη γυμναστική στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020;

Χρήση 3d lasers αντί για κριτές στη γυμναστική στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020;Με πολλές τεχνολογικές πρωτοβουλίες να έχουν ήδη ανακοινωθεί, από ένα «χωριό ρομπότ» και απευθείας μετάφραση μέχρι ταξί χωρίς οδηγούς και τραίνα εξαιρετικής ταχύτητας, η χώρα που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 σκοπεύει να εκθαμβώσει τον κόσμο με καινοτομίες που μοιάζουν σα να έχουν βγει από το μέλλον.

Η τελευταία ανάπτυξη; Λέιζερ στη γυμναστική.

Η γυμναστική ομοσπονδία της Ιαπωνίας και η ιαπωνική εταιρία Fujitsu Ltd. δουλεύουν μαζί για να προσαρμόσουν τη χρήση τρισδιάστατων laser και μηχανισμών επεξεργασίας δεδομένων στη σύστημα κρίσης της γυμναστικής. Όπως ανακοινώθηκε σε χθεσινό δελτίο τύπου, σκοπεύουν «να διεξάγουν κοινή έρευνα σχετικά με την τεχνολογία που θα στηρίζει τη βαθμολόγηση σε αγώνες γυμναστικής. Αυτή η έρευνα θα συνδυάσει τους τρισδιάστατους αισθητήρες laser των εργαστηρίων της Fujitsu και την τρισδιάστατη τεχνολογία επεξεργασίας που θα διακρίνουν τη θέση του σώματος και την τεχνική των αθλητών, μαζί με την ικανότητα της γυμναστικής ομοσπονδίας της Ιαπωνίας να αναγνωρίζει την ορθή τεχνική στη γυμναστική.»

Το παρόν σύστημα βαθμολόγησης εισήχθη το 2005, αντικαθιστώντας το εικονικό σύστημα του καθαρού 10 με έναν ανοιχτό κώδικα βαθμολόγησης. Υπό το παρόν σύστημα, ο αθλητής λαμβάνει ένα βαθμό δυσκολίας, που είναι απεριόριστος αλλά συνήθως βρίσκεται γύρω στους 6 βαθμούς στο Ολυμπιακό επίπεδο, και ένα βαθμό εκτέλεσης, που ξεκινάει από 10 βαθμούς με μειώσεις να εφαρμόζονται για τα λάθη. Οι δύο αυτή βαθμοί συνδυάζονται για να δοθεί η τελική βαθμολογία.

Το σύστημα έχει κατακριθεί ως υπερβολικά περίπλοκο για οποιονδήποτε μη ειδήμονα στη γυμναστική και παρόλο που κατά γενική ομολογία, θεωρείται πιο αντικειμενικό από το παλιό σύστημα βαθμολόγησης, δεν είναι 100% ακριβές. Εδώ μπαίνουν τα laser.

«Με την εξαιρετικά ταχεία ανάπτυξη των γυμναστικών τεχνικών» είπε η ανακοίνωση, «όπως τον αριθμό των περιστροφών, υπάρχουν φορές που είναι δύσκολο για κάποιον να κρίνει και να βαθμολογήσει με ακρίβεια την εκτέλεση με γυμνό μάτι. Ως αποτέλεσμα, οι κριτές αντιμετωπίζουν τη διαρκώς εντεινόμενη δυσκολία του να παίρνουν ακριβείς αποφάσεις σχετικά με τη βαθμολογία σε κλάσματα δευτερολέπτου.»

Η Ιαπωνική γυμναστική Ομοσπονδία και η Fujitsu Ltd. Ελπίζουν ότι η τεχνολογία τους θα βοηθήσει τους κριτές και θα συνυπάρξει με το τωρινό οπτικό σύστημα βαθμολόγησης.
Ο Ιάπωνας αθλητής Kenzo Shirai, γνωστός ως ο «Πρίγκιπας τον Περιστροφών», είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αθλητή που θαμπώνει το ανθρώπινο μάτι. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015 εκτέλεσε ένα πρόγραμμα στις ασκήσεις εδάφους με συντελεστή δυκολίας 7.6, υψηλότερο από κάθε άλλο πρόγραμμα στον αγώνα. Εκτελεί πάνω από 20 περιστροφές σε λιγότερο από 90 δευτερόλεπτα. Απλά προσπαθήστε να τις μετρήσετε όλες!

Ο Daichi Suzuki, ο πρώτος επίτροπος της Ιαπωνικής αθλητικής ομοσπονδίας, επαίνεσε την προσπάθεια ένταξης του laser στη γυμναστική, ως «μία υπέροχη πρωτοβουλία. Θα ήθελα να δω την αξιοποίηση της τεχνολογικής ικανότητας της Ιαπωνίας να οδηγεί στη βελτίωση της επίδοσης των αθλητών και της ποιότητας των κριτών, αυξάνοντας το επίπεδο της τεχνικής και της ελκυστικότητας της γυμναστικής, καθώς οδεύουμε προς το 2020.»

Οι Japan Times πληροφορούν ότι η Fujitsu ελπίζει να εισάγει τη νέα τεχνολογία και σε άλλα αθλήματα όπως το καλλιτεχνικό πατινάζ.

Μετάφραση, επιμέλεια κειμένου για το gymnast.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πηγή

adonis dance art banner