•  

Η Γυμναστική, οι χορηγίες και η πραγματικότητα

Η Γυμναστική, οι χορηγίες και η πραγματικότηταΤου Αντώνη Κεραμιδά:

Με αφορμή τα βραβεία ΠΣΑΤ που δόθηκαν στους κορυφαίους αθλητές και αθλήτριες της χρονιάς μέσα στους οποίος ήταν και ο Ολυμπιονίκης μας Λευτέρης Πετρούνιας, αξίζει να σχολιάσουμε την αναφορά του προέδρου της ΕΟΕ Σπύρου Καπράλου ο οποίος σύμφωνα με τη gazzetta.gr είπε σχετικά με τη συνέχιση του προγράμματος «Υιοθετείστε έναν αθλητή...» :

«...Είναι βέβαια κάτι που έχει βρει το δρόμο του και θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχιστεί, διότι όλοι αντιλήφθηκαν ότι το όφελος δεν ήταν μόνο για τους αθλητές, αλλά και για τους ίδιους τους χορηγούς, με τις επιτυχίες να ξεπερνούν κάθε προσδοκία».

Μα ασφαλώς κε πρόεδρε, το έχουμε καταλάβει ότι η όλη προσπάθεια ωφελεί κυρίως τους χορηγούς οι οποίοι δεν επενδύουν για τη «ψυχή της μάνας τους». Τα κέρδη τους ήταν οι «προσδοκίες» τους. Εννοείται πως η κάθε βοήθεια προς κάθε αθλητή και αθλήτρια από οποιονδήποτε επιχειρηματία είναι πολύτιμη και σημαντική, αλλά πίσω από αυτήν την βοήθεια κρύβεται και μια νέα  πολιτική «λογική» που ως στόχο έχει τον σταδιακό οικονομικό απογαλακτισμό του ερασιτεχνικού αθλητισμού από το ίδιο το κράτος. Η κάθε χορηγία δεν είναι δυνατόν να αντικαταστήσει την οφειλόμενη συνεισφορά της πολιτείας στα παιδιά που γυμνάζονται. Δεν μπορεί η πολιτεία να επαναπαύεται στην επιχειρηματική παρέμβαση για την δήθεν ανάπτυξη του αθλητισμού μέσω των επιχειρήσεων. 

Την ίδια στιγμή που οι χορηγοί διαφημίζονται μέσα από επιλεγμένους αθλητές προκαλώντας ψευδαισθήσεις για υποτιθέμενο... υγιή αθλητισμό στη χώρα μας (χρησιμοποιώντας τα "δικά τους" ΜΜΕ), στα περισσότερα γυμναστήρια στη χώρα μας οι μικροί αθλητές και αθλήτριες προπονούνται σε απαράδεκτες και μη συμβατές συνθήκες σύμφωνα με το διεθνές πρωτόσκολο ασφάλειας και ποιότητας προπόνησης που ορίζει η παγκόσμια ομοσπονδία γυμναστικής (FIG). Ποια είναι η παρέμβαση των επιχειρηματιών εδώ; ΚΑΜΙΑ. Γιατί; Διότι τα παιδάκια που προπονούνται σε «..αδιάφορες» πόλεις και πρόχειρα γυμναστήρια δεν αφήνουν περιθώρια κέρδους στους υποψήφιους χορηγούς. Και είναι «λογικό». Οι επιχειρήσεις δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα και ούτε δρουν με ανιδιοτέλεια. Τη "βιτρίνα" τους φροντίζουν.

Η φροντίδα της αθλητικής βάσης είναι ευθύνη του κράτους το οποίο όμως φαίνεται να αποσκοπεί και να επαναπαύεται στην "ανάπτυξη" τύπου «fast food». Και αυτό διότι, η πραγματική πρόοδος της βάσης του αθλητισμού, η επένδυση δηλαδή σε προγράμματα αναβάθμισης των ομοσπονδιών και των σωματείων θα προϋπέθετε αρκετά χρόνια μέχρι να φανούν να αποτελέσματα μιας τέτοιας προσπάθειας. Το μέγεθος της προόδου στα ατομικά κυρίως αθλήματα όπως η γυμναστική εμφανίζεται μετά από πολύ καιρό. Και όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό δεν βολεύει τη πολιτεία η οποία αναζητά τα βραχυπρόθεσμα κέρδη ("γρήγορα" μετάλλια όσο είναι στην εξουσία) μέσω των οποίων αποσκοπεί στην πολιτική ψηφοθηρία. Έτσι λοπόν το ίδιο το κράτος βολεύεται με την πρόσκαιρη πλασματική ευμάρεια του αθλητισμού μέσω των Ολυμπιακών μεταλλίων τα οποία όμως φαίνεται ότι ελάχιστα επηρεάζουν τη πρόθεση των υπευθύνων για μια γενναία αλλαγή πολιτικής απέναντι στα αθλήματα που έφεραν αυτές οι επιτυχίες. Για παράδειγμα, το πιλοτικό πρόγραμμα "Kids Gym" που προτάθηκε πριν χρόνια στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να μυήσει τα μικρά παιδιά στον κόσμο της γυμναστικής, "ξεχάστηκε" στα συρτάρια του Υπουργείου. Δείτε επίσης την δημόσια ΕΡΤ. Λίγους μήνες μετά το Ρίο, τα αθλητικά της προγράμματα συνεχίζουν να προβάλλουν κυρίως τις επιχειρήσεις των ΠΑΕ προσπαθώντας να μας πείσουν ότι αθλητισμός στη χώρα μας είναι κυρίως το ποδόσφαιρο. Για τα ιδιωτικά κανάλια δεν το συζητάμε. 

Η τόνωση και ανανέωση της εθνικής περηφάνιας του λαού,  οι φωτογραφίες και οι όμορφες δηλώσεις δεν δίνουν δυστυχώς λύση στις πάγιες αδυναμίες της πολιτείας στο να μπορέσει να επενδύσει πραγματικά στον αθλητισμό. Μετά το κλείσιμο των Ολυμπιακών αγώνων, τις λάμψεις,  και τις φωτοβολίδες ενθουσιασμού και δακρύων χαράς, ξανά-προσγειωνόμαστε στην πραγματικότητα που δυστυχώς δεν αφήνει περιθώρια να διεκδικήσουμε ούτε καν τα αυτονόητά μας. 


  • Αντώνης Κεραμιδάς
  • O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.