•  

Τα νέα πρόσωπα της Αμερικανικής γυναικείας γυμναστικής

56cb68fbd438fΟι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πλέον κατοχυρώσει τη θέση τους ως την καλύτερη ομάδα της γυναικείας ενόργανης γυμναστικής, και φαίνονται αποφασισμένες να συνεχίσουν να κυριαρχούν στο άθλημα και για την επόμενη τετραετία.

Το γεγονός ότι κανένα από τα μέλη της χρυσής Ολυμπιακής ομάδας του Ρίου δε σκοπεύει να αγωνιστούν το 2017 σίγουρα δεν αποτελεί πρόβλημα, μιας και υπάρχει μία νέα και εξαιρετικά ταλαντούχα γενιά αθλητριών, που δείχνουν έτοιμες να αναλάβουν τα ηνία. Ας τις γνωρίσουμε.

Jordan Chiles


Η Jordan ήταν το μεγάλο φαβορί για να κερδίσει το εθνικό πρωτάθλημα νεανίδων το 2015, όμως δυστυχώς αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τον αγώνα λόγω τραυματισμών. Στα 15 της χρόνια, εκτελεί το εξαιρετικό δύσκολο amanar (yurchenko με 2.5 ελιγμούς), το οποίο θα ζήλευαν ακόμη και Ολυμπιονίκες και δείχνει δύσκολες ακροβατικές ασκήσεις (διπλό τεντωμένο και ένα διπλό αραβικό σάλτο) στις ασκήσεις εδάφους, ενώ είναι υποσχόμενη και στη δοκό ισορροπίας. Προπονείται μεταξύ άλλων, το μπροστινό τεντωμένο σάλτο με τριπλή περιστροφή, που δεν έχει εκτελεστεί πότε από γυναίκα. Συνδυάζει δύναμη με ευλυγισία και χάρη, και το ταλέντο της είναι αναμφισβήτητο. Όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι έχουμε δει πολλές αθλήτριες που ήταν υπερβολικά καλές υπερβολικά νωρίς, έδειξαν εξαιρετικό επίπεδο δυσκολίας στα 15 τους, πιέστηκαν υπερβολικά, και τελικά, κατέληξαν να έχουν «καεί» πριν προλάβουν να αγωνιστούν σε παγκόσμια πρωταθλήματα ή Ολυμπιακούς Αγώνες. Μπορούμε λοιπόν μόνο να ελπίζουμε ότι η Jordan δε θα ακολουθήσει αυτό το δρόμο, θα επιστρέψει δυναμικά από τον τραυματισμό της και θα μάθει να ελέγχει το άγχος της, ώστε να αποφεύγει τις πτώσεις και τα λάθη στους αγώνες. Αν τα καταφέρει, έχει σίγουρα τη δυνατότητα να διεκδικήσει σημαντικούς τίτλους στο μέλλον.

Morgan Hurd


Η γεννημένη στην Κίνα αλλά υιοθετημένη από Αμερικανούς γονείς Morgan Hurd ξεχωρίζει για την εξαιρετική ευλυγισία της, την καθαρή τεχνική της και την όμορφη χορογραφία της. Το γλυκό κοριτσάκι που έκλεψε καρδιές με το μικροσκοπικό μέγεθος της και τα χαριτωμένα της γυαλιά, έχει πλέον εξελιχθεί σε μία ισορροπημένη αθλήτρια, με δυνατούς συντελεστές δυσκολίας σε όλα τα όργανα. Κάποιες από τις πιο αξιομνημόνευτες ασκήσεις που εκτελεί είναι το yurchenko με διπλή περιστροφή στον άλμα, το ray και η εντυπωσιακή έξοδος fabrichnova στους ασύμμετρους ζυγούς, ο συνδυασμός δύο μπροστινών τεντωμένων σάλτων με μονό και διπλό ελιγμό στις ασκήσεις εδάφους και φυσικά η εξαιρετικά δύσκολη έξοδος tsukahara στη δοκό ισορροπίας. Μέσα στον επόμενο χρόνο, πρέπει σίγουρα να αυξήσει τη δυσκολία της, να δουλέψει στη δυναμικότητα και το ύψος του άλματος ίππου και να μάθει να ελέγχει το άγχος της στη δοκό, όπου έχει συχνές πτώσεις. Αν καταφέρει να επιτύχει τα παραπάνω χωρίς να χάσει το στυλ και την κομψότητά της, μπορούμε να περιμένουμε εξαιρετικά πράγματα από αυτήν.

Riley McCusker


Η ευλύγιστη και κομψή Riley McCusker, που προπονείται στο ίδιο γυμναστήριο με την Ολυμπιακή πρωταθλήτρια Laurie Hernandez, εμφανίστηκε από του πουθενά και κέρδισε 4 ασημένια μετάλλια στο εθνικό πρωτάθλημα νεανίδων του 2016. Το δυνατό της σημείο είναι μάλλον οι ασύμμετροι ζυγοί, όπου εκτελεί δύσκολες ασκήσεις όπως η ricna και το van leeuwen, ενώ είναι χάρμα ιδέσθαι στη δοκό ισορροπίας και ξέρει πώς να κολλάει τις προσγειώσεις τις στις ασκήσεις εδάφους. Οι αρχικές αξίες των προγραμμάτων της δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα υψηλές και το άλμα της είναι ένα yurchenko με μονή περιστροφή, όμως η προπονήτριά της φημίζεται για την ικανότητά της να αυξάνει εντυπωσιακά τη δυσκολία των αθλητριών της σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, οπότε μπορούμε να αναμένουμε σημαντική πρόοδο σε αυτόν τον τομέα. Πρόκειται άλλωστε για μια αθλήτρια που ήταν παντελώς άγνωστη το 2015 και κατέληξε να είναι η δεύτερη καλύτερη στη χώρα το 2016! Δεν πρέπει να την υποτιμάμε.

Deanne Soza


Αφού ξεπέρασε μία μόλυνση στα μάτια που παραλίγο να της στοιχίσει την όρασή της, η νεαρή Deanne επέστρεψε στο ταπί δείχνοντας εντυπωσιακό επίπεδο δυσκολίας και στα τέσσερα όργανα. Έχοντας κερδίσει τρία ατομικά μετάλλια στον πρώτο της διεθνή αγώνα (International Gymnix) αποτελούσε φαβορί για την εθνική ομάδα νεανίδων, όμως δυστυχώς αποσύρθηκε από τη δεύτερη μέρα του εθνικού πρωταθλήματος, μετά από πολλαπλά προβλήματα στη δοκό ισορροπίας. Γενικά, είναι ασταθής αλλά αν καταφέρει να λύσει αυτό το πρόβλημα, είναι μια δυνατή αθλήτρια σύνθετου ατομικού, με υποσχόμενο επίπεδο δυσκολίας και όμορφο στυλ. Ξεχωρίζει για το yurchenko της με διπλή περιστροφή στο άλμα, το διπλό τεντωμένο σάλτο με έναν ελιγμό στους ασύμμετρους ζυγούς, αλλά και για τις πρωτότυπες ασκήσεις και συνδυασμούς που εκτελεί, όπως την ezhova της στο δίζυγο και το άλμα με εναλλαγή ποδιών + onodi στη δοκό ισορροπίας.

Trinity Thomas


Η Trinity είναι ίσως η πιο δυναμική Αμερικάνα της γενιάς της και δείχνει ακροβατικές ασκήσει που κόβουν την ανάσα. Είναι μία από τις δύο αθλήτριες στον κόσμο (η άλλη είναι η Καναδέζα Ellie Black) που εκτελεί τον εξαιρετικά δύσκολο συνδυασμό των 2.5 ελιγμών με ένα διπλό σάλτο σε συσπείρωση στις ασκήσεις εδάφους, όπου δείχνει και ένα εξαιρετικό διπλό τεντωμένο σάλτο, καθώς και μία υπέροχη τριπλή περιστροφή. Είναι εξαιρετική στις ασκήσεις εδάφους, όπου κέρδισε και το χρυσό μετάλλιο στο κύπελλο του Jesolo στην Ιταλία, αλλά είναι υποσχόμενη και στα άλλα τρία όργανα. Ο ίππος της να είναι ένα σχετικά εύκολο yurchenko με μία περιστροφή, όμως έχει σίγουρα αρκετό ύψος και δύναμη για να παρουσιάσει κάτι πιο δύσκολο στο μέλλον. Ταυτόχρονα, δείχνει έναν εντυπωσιακό συνδυασμό weiler ½ + Maloney και ένα van leeuwen στους ασύμμετρους ζυγούς, καθώς και έναν όμορφο συνδυασμό τεντωμένων σάλτων στη δοκό ισορροπίας. Είναι μια υποσχόμενη αθλήτρια, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί να αυξήσει τη δυσκολία της και να βελτιώσει τη σταθερότητα και την εκτέλεσή της, αν θέλει να διεκδικήσει μετάλλια στο μέλλον.

Victoria Nguyen

Η νεαρή Victoria προέρχεται από το ίδιο γυμναστήριο που μας έδωσε τις Ολυμπιακές πρωταθλήτριες Shawn Johnson (2008) και Gabby Douglas (2012). Έχει εξαιρετική χάρη και ευλυγισία, την οποία επιδεικνύει στις ασκήσεις εδάφους και είναι μαγευτική στη δοκό ισορροπίας, όπου στο παρελθόν, έχει δείξει υψηλό επίπεδο δυσκολίας και εξαιρετική εκτέλεση. Το πρόβλημα είναι ότι αντιμετώπισε τραυματισμούς τον τελευταίο χρόνο και γι αυτό έχει μείνει λίγο πίσω, όσον αφορά το επίπεδο δυσκολία της, γεγονός που δεν την καθιστά ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε μία ομάδα με το ταλέντο των ΗΠΑ.

Alyona Shchennikova


Η Alyona Shchennikova ξεχωρίζει στους ασύμμετρους ζυγούς, όπου έχει ένα εξαιρετικά δύσκολο και καινοτόμο πρόγραμμα και έναν απίστευτο συνδυασμό που κανείς άλλος στον κόσμο δε θα μπορούσε να κάνει: inbar 1/1 + komova 2 + inbar + tkatcev σε συσπείρωση + σάλτο pak + van leeuwen. Έχει υψηλό επίπεδο δυσκολίας σε όλα τα όργανα (yurchenko με διπλή περιστροφή στο άλμα ίππου, humphrey στη δοκό ισορροπίας, διπλό μπροστινό σάλτο σε συσπείρωση στις ασκήσεις εδάφους), όμως δυστυχώς, είναι ιδιαίτερα ασταθής και η εκτέλεσή της έχει σημαντικά προβλήματα, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις σχετικά χαμηλές βαθμολογίες της. Επομένως, θα είναι πολύ δύσκολο γι αυτήν να καταφέρει να κερδίσει μία θέση στην εθνική ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών αν δε δείξει τεράστια πρόοδο.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.