•  

Χτίσε μια επιτυχημένη γυμναστική καριέρα μέρα με τη μέρα

Χτίσε μια επιτυχημένη γυμναστική καριέρα μέρα με τη μέραΤου Αντώνη Κεραμιδά:

Στον χώρο της γυμναστικής εδώ στη Πατρίδα μας έχει δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση πως για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα ένας αθλητής ή μια αθλήτρια ή για να ολοκληρωθεί γυμναστικά, όπως είναι η σωστή έκφραση, χρειάζεται απλά να προπονείται συστηματικά και σκληρά μέσα στο γυμναστήριο.

Είναι έτσι; Όχι φυσικά. Εκτός από την εντατική προπόνηση, υπάρχουν και οι λεγόμενοι εξωγενείς παράγοντες (οι οποίοι φυσικά δεν είναι και τόσο «έξω») που επηρεάζουν σημαντικά την όλη πορεία του αθλητή όπως: Ελεγχόμενη διατροφή, Θερμοκρασία γυμναστηρίου, κατάλληλος ιματισμός, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, κατάσταση οργάνων, οικογενειακή κατάσταση. Η ουσία όμως της ολοκλήρωσης ενός αθλητή εκτός από τα παραπάνω εξαρτάται και από την συνολική του στάση και οπτική στη ζωή και καθημερινότητά του, την οποία πρέπει να προσαρμόσει στα γυμναστικά του «καθήκοντα». Πρόκειται για τη λεγόμενη «Γυμναστική Παιδεία», η οποία εντάσσεται στην γενικότερη «φιλοσοφία ζωής».

Πολλές φορές η ψυχική υγεία των αθλητών θυσιάζεται στο βωμό της πρωτιάς. Το γεγονός αυτό επιφέρει ανεπανόρθωτα ψυχολογικά προβλήματα τα οποία συνήθως ακολουθούν τον αθλητή μέχρι την ενηλικίωση και τα οποία δύναται να μεταφέρει δυστυχώς στην επόμενες γυμναστικές γενιές, αν ο ίδιος ακολουθήσει ως προπονητής αυτό που βίωσε και έμαθε ως «σωστό».

Ας αναλογιστούμε λοιπόν: ποιο είναι το ουσιαστικό κέρδος από την ενασχόληση ενός παιδιού με τον πρωταθλητισμό; Τα μετάλλια; Το καπρίτσιο ενός γονέα; Η ματαιοδοξία της πρωτιάς; Το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την συνολική οπτική της καθημερινότητας του αθλητή μέσα και έξω από το γυμναστήριο. Μια «οπτική» που δυστυχώς σήμερα δεν μπορεί να προσφερθεί από τις συλλογικότητες (σωματεία) που καλλιεργούν τα αθλήματα της γυμναστικής, όχι γιατί δεν θέλουν αλλά διότι δεν διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία για κάτι τέτοιο.

Για τον αθλητή και αθλήτρια:

Ακολούθησε ορισμένα από αυτά τα ουσιαστικά (και θεμελιώδη κατά την άποψή μου) χαρακτηριστικά που μπορούν να αποτελέσουν οδηγό συμπλήρωσης - ολοκλήρωσης της γυμναστικής καθημερινότητας.

Από το πρωί ακόμη, αποφάσισε (ναι είναι θεμα απόφασης), πως καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας η επιτυχία σου θα είναι δεδομένη έχοντας ως «όπλο» την καλή διάθεση. Η «ορθή «διάθεση» είναι ικανή «φτιάξει» την ημέρα σου. Ξεκίνα λοιπόν σωστά, με την κατάλληλη ψυχολογία, και φρόντισε να παραμείνει έτσι, να δώσει τον τόνο για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης ημέρας που μόλις ξεκινά.

Κατ΄αρχήν χαμογέλα: Υπάρχουν επιχειρήσεις που ξοδεύουν υπέρογκα ποσά εκπαιδεύοντας το ανθρώπινό τους δυναμικό να δείχνει χαμογελαστό και ευχάριστο στους υποψήφιους πελάτες τους, ακόμη κι αν η επικοινωνία μαζί τους είναι μόνο τηλεφωνική. Να θυμάσαι πως το χαμόγελο γεννά αυτόματα την καλή διάθεση και την θετική ενέργεια!

Ξεκίνα την ημέρα σου ελέγχοντας προσεκτικά τους στόχους σου δίχως να διστάσεις να αναθεωρήσεις ακόμη κάποιους από αυτούς. Μπορείς αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις κάποιο λογισμικό (π.χ. PowerPoint) βάζοντας μέσα κείμενα και εικόνες που συμβολίζουν την επίτευξη των στόχων σου. Κάντο οπωσδήποτε!

Χαιρέτα τους ανθρώπους που συναντάς (κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά ειδικά στο γυμναστήριο) με ένα ωραίο χαμόγελο και με δυο τρία όμορφα λόγια. Να έχεις στο νου σου πως, φωτίζοντας τη διάθεση τού καθενός γύρω σου, φωτίζεις παράλληλα και τη δική σου διάθεση, βελτιώνοντας τη συνολική ατμόσφαιρα γύρω σου. Τι καλύτερο;

Ανταποκρίσου στους ανθρώπους με θετικές απαντήσεις για τον εαυτό σου όταν σε ρωτούν, όπως, γεια σου τι κάνεις πως είσαι; «Είμαι πολύ καλά», «Είμαι τέλεια». Σε ρωτούν πως πάει η μέρα σου; «όλα πάνε μια χαρά». Να θυμάσαι: Η θετική δύναμη που βρίσκεται πίσω από τις λέξεις και την θετική σου έκφραση, προγραμματίζει το μυαλό σου ώστε να έχεις μια πραγματικά πετυχημένη ημέρα.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις πως τίποτα και κανείς δεν μπορεί να καταστρέψει την ημέρα σου. Ακόμα κι αν δεν μπορείς να ελέγξεις τι συμβαίνει γύρω σου και τι σου λένε οι άλλοι, μπορείς να ελέγξεις τις αντιδράσεις σου. Οι Θετικές σκέψεις και τα λόγια που θα χρησιμοποιήσεις σε κάθε περίσταση, δημιουργούν ένα φράγμα ασφαλείας από πιθανές αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Φράγμα ικανό ώστε να διατηρήσεις την ημέρα σου όμορφη, όπως την προγραμμάτισες. Είναι αυτό που ανέφερα στην εισαγωγή του κειμένου ως «φιλοσοφία ζωής».

Βρες έναν τρόπο να φανείς πολύτιμος/η στους ανθρώπους γύρω σου. Να προσφέρεις κάτι. Κάπου που να το έχουν πραγματική ανάγκη, ακόμη ίσως και μια οικονομική βοήθεια για κάποιον που το χρειάζεται άμεσα. Πολύτιμος μπορείς να γίνεις για λίγα λεπτά βοηθώντας έναν μικρό αθλητή ή αθλήτρια με δυο τρείς απλές συμβουλές μέσα στο γυμναστήριο ή ακόμη και να τον βοηθήσεις κάπου σε μια άσκηση. Αν δεν το έχεις κάνει ποτέ, θα εκπλαγείς για το πόσα μπορείς να μάθεις για τον εαυτό σου διδάσκοντας κάποιους άλλους.

Δώσε καθημερινά στον εαυτό σου τον ποιοτικό χρόνο που έχεις τόσο ανάγκη. Σε έναν χώρο που ίσως θέλεις να είσαι μόνος, ή με κάποιους καλούς και ιδιαίτερους φίλους εκτός γυμναστηρίου. Κάνε αυτό που σε ευχαριστεί, μια δραστηριότητα ίσως που σε γεμίζει ικανοποίηση. Φώναξε φίλους, ακούστε την αγαπημένη σου μουσική, φάε κάτι που πραγματικά θέλεις δίνοντας στον εαυτό σου την ευκαιρία να αισθανθείς όμορφα!

Πρόσεξε πολύ τις βασικές φυσικές σου ανάγκες. Ξεκίνα την κάθε σου ημέρα με ένα καλό πρωινό, πίνε άφθονο νερό, τρώγε διάφορα υγιεινά γεύματα, δώσε βάση στην υγιεινή του σώματός σου, και φρόντισε να κοιμάσαι αρκετά.

Αφιέρωσε χρόνο στην οικογένεια και στους φίλους σου. Πήγαινε όταν μπορείς στο σχολείο και στο γυμναστήριο λίγο νωρίτερα, ώστε να περνάς χρόνο με τους φίλους σου εκεί. Εκμεταλλεύσου τη διαδρομή από το σπίτι ως το γυμναστήριο με το αυτοκίνητο για να συζητήσεις με τους γονείς σου. Φρόντισε επίσης να διατηρείς την επαφή μαζί με τους γονείς και τα αδέρφια σου όταν σου δίνεται η δυνατότητα να γευματίζετε όλοι μαζί.

Δώσε στους γύρω σου την προσοχή που χρειάζονται. Όταν μιλάς με τους συναθλητές σου, με τους φίλους ακόμη και τους προπονητές σου, προτρέψτε τους να σου ανοίξουν την καρδιά τους, να μιλήσουν για τον εαυτό τους. Στους περισσότερους αρέσει να μιλούν για τον εαυτό τους. Με αυτόν τον τρόπο τους δίνεις την ευκαιρία να έρθετε πιο «κοντά». Ένας καλός ακροατής που συμμετέχει ενεργά σε μα κουβέντα (βοηθώντας πολλές φορές στη λύση προβλημάτων του «απέναντι») δείχνει την εικόνα του σεβάσμιου φίλου, αθλητή, και συναθλητή, κερδίζοντας έτσι την εκτίμηση και εμπιστοσύνη των συνομιλητών του.

Και τέλος, πριν πας για ύπνο, κάνε το απολογισμό της ημέρας σου. Να χαρείς γι΄ αυτά που κατάφερες (σχεδόν να το γιορτάσεις), να κάνεις την αυτοκριτική σου εκεί που χρειάζεται, και να θέσεις τους στόχους σου για την επόμενη μέρα. Έχοντας στο μυαλό σου αυτές τις σκέψεις πριν πέσεις γα ύπνο, θα έχεις προετοιμάσει στο υποσυνείδητο του μυαλού σου τις βάσεις για μια ακόμη πετυχημένη αυριανή ημέρα.

Κάνε την κάθε σου ημέρα πετυχημένη και η Γυμναστική καριέρα σου θα είναι μια επιτυχία!

Να θυμάσαι. Μια επιτυχημένη μακροχρόνια γυμναστική καριέρα εξαρτάται από το σύνολο της καθημερινότητας. Η συνολική επιτυχία δεν έρχεται μόνον από τις προσπάθειές μας στο γυμναστήριο χωρίς προσεκτικό σχεδιασμό και συγκεκριμένους στόχους. Χρησιμοποίησε τον παραπάνω οδηγό ώστε να κάνεις ευχάριστη και πετυχημένη την ημέρα σου, στο γυμναστήριο. Κάθε μέρα.


  • Αντώνης Κεραμιδάς
  • O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.