•  

Ενόργανη γυμναστική, η προσπάθεια στο σύνθετο για την πρωτιά, του Θανάση Κοσμίδη

afp-japans-uchimura-wins-mens-all-around-gymnastics-goldΣύνθετο ατομικό στην ενόργανη σημαίνει ολοκληρωμένος αθλητής-αθλήτρια με πολλές και επώδυνες ώρες προπόνησης σε 6 και 4 όργανα αντίστοιχα.

Σημαίνει αθλητής με πολύ καλή φυσική προετοιμασία, τεχνική κατάρτιση, ψυχολογική προετοιμασία, καλό υποστηρικτικό team (προπονητές, γιατρούς, συστήματα αποκατάστασης και ότι άλλο απαιτεί ο υψηλός πρωταθλητισμός). 

Οι δύο αθλητές που παρακολουθήσαμε να πρωταγωνιστούν στο σύνθετο ατομικό των Ολυμπιακών αγώνων του Ρίο πριν λίγες μέρες, είχαν μια εξαιρετική παρουσία και στα 6 όργανα με τον Ουκρανό Όλεγκ Βερνιάιεφ να προηγείται έναντι του Ιάπωνα Κοχέι Ουτσιμούρα μέχρι και το 5ο όργανο για λίγα εκατοστά... η πολύ καλή ψυχολογία του Ιάπωνα και η ψηλή αρχική αξία στο μονόζυγο έναντι του Ουκρανού του έδωσε την πρώτη θέση με μόλις 10 εκατοστά διαφορά.

Κορυφαίοι και οι 2 αθλητές με ένα προβάδισμα στον Ιάπωνα που κόλλησε την έξοδο και έτσι πήρε τον τίτλο. Ο 3ος του συνθέτου (Άγγλος Μαξ Γουίτλοκ) έκανε πολλά λάθη στο έδαφος με τους κριτές να του χαρίζονται στις τελικές μειώσεις και να κερδίζει με ελάχιστη διαφορά την τρίτη θέση έναντι του πολύ καλού Ρώσου που στην δεδομένη περίπτωση αδικήθηκε.

Το σύνθετο ατομικό των γυναικών ήταν ένας αμερικάνικος μονόλογος και αν επιτρέπονταν η συμμετοχή και τρίτης αμερικανίδας θα ήταν μια μονότονη αλλά εξίσου θεαματική τριλογία. Αυτό σημαίνει ότι αυτή την στιγμή στην γυναικεία γυμναστική υπάρχει η αμερικάνικη σχολή και οι υπόλοιπες (κάτι που φάνηκε και στο ομαδικό με την διαφορά που είχαν από την δεύτερη Ρωσία). Η Biles με τα τωρινά δεδομένα μπορεί να χάσει είτε από την Raisman (2η αμερικανίδα) είτε αν...δεν κατέβει...η Ρωσίδα με μέτριο έδαφος και δοκό δεν μπόρεσε να αναδείξει την άλλοτε μεγάλη και πανίσχυρη Σοβιετική σχολή ενώ συγχρόνως η μικρόσωμη κινεζούλα φαίνεται να αδικείται από την τέταρτη θέση αλλά με πολύ φτωχό σε δυσκολία άλμα για επίπεδο ολυμπιακών αγώνων.

Στον αντίποδα της αμερικάνικης γυναικείας γυμναστικής βρίσκεται η αμερικάνικη αντρική γυμναστική, οι αθλητές της οποίας πολλές φορές έκαναν περισσότερο show και φασαρία απ ότι αρμόζει στο άθλημα.

Θανάσης Κοσμιδης, πρώην ομοσπονδιακός προπονητής ενόργανης ανδρών 

adonis dance art banner