•  

Βλάσης Μάρας, Ένας πραγματικός "υπεραθλητής"

Του Αντώνη Κεραμιδά:

Και ο Βλάσης Μάρας παρών στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο 2016 "παρέα" με τον Λευτέρη Πετρούνια, με μια "παλικαρίσια" εμφάνιση στο προολυμπιακό τουρνουά (83,307 β. στο σύνθετο ατομικό), τέτοια, που του χάρισε το πολυπόθητο εισιτήριο για την μεγαλύτερη διοργάνωση του πλανήτη.

Άξιος συγχαρητηρίων λοιπόν όχι μόνον για την ευχάριστη (αλλά και αναμενόμενη για όσους τον γνωρίζουμε) αυτή εξέλιξη, αλλά διότι καταφέρνει να είναι παρών για τέταρτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες μετά από μια διαδρομή πολλών χρόνων μέσα στα γυμναστήρια και εκπροσωπώντας επάξια το ελληνικό εθνόσημο στους διεθνείς αγώνες.

Το να γευτεί πολλές και σημαντικές επιτυχίες στην καριέρα του ένας αθλητής όπως ο Μάρας, αναβαθμίζοντας την ποιότητα του αθλήματος της γυμναστικής είναι όντως σημαντικό. Αλλά πολύ πιο σημαντικό και παράλληλα αρκετά δύσκολο, είναι να διατηρεί αυτήν την δυναμική παρουσία «νίκης» και προόδου όχι μόνον στο μονόζυγο αλλά και στο σύνθετο ατομικό, σε ένα άθλημα του οποίου οι συνθήκες προπόνησης είναι σχεδόν απαγορευτικές ακόμη και σε συλλογικό επίπεδο. Όμως, ακόμη και οι «απαγορευτικές συνθήκες» προπόνησης (με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο υψηλού πρωταθλητισμού) «τιθασεύονται» όταν υπάρχει βαθειά ριζωμένη μέσα στον αθλητή η επιθυμία, η αφοσίωση, αποφασιστικότητα και η θέληση για νίκη γι΄αυτό που αγαπάει.

Παράδειγμα προς μίμηση λοιπόν ο 32χρονος Μάρας για όλα τα νέα παιδιά που βρίσκονται σε «τροχιά» πρωταθλητισμού και βιώνουν (λογικές) μικρο-απογοητεύσεις στην μέχρι τώρα διαδρομή τους. Παράδειγμα προς μίμηση φυσικά για τους νεότερους προπονητές και ο Δημήτρης Ράφτης ο προπονητής του, ο οποίος έχει μεταφέρει πετυχημένα και υποδειγματικά στους αθλητές του την ψυχολογία "αγωνιστικής επιβίωσης" και "αθλητικής αξιοπρέπειας".  Και πάλι συγχαρητήρια!


  • Αντώνης Κεραμιδάς
  • O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.