•  

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Διατροφή
Το αναπόσπαστο κομμάτι της "γυμναστικής" επιτυχίας!

Η διατροφή των αθλητριών της Ρυθμικής Γυμναστικής

afp 553189565 82743298 webΗ Ρυθμική γυμναστική είναι ένα άθλημα το οποίο συνδυάζει δύναμη, ευελιξία αλλά και χάρη. Το έντονο καθημερινό πρόγραμμα προπόνησης απαιτεί μια ισορροπημένη διατροφή η οποία είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου τα κορίτσια να φτάσουν στην μέγιστη απόδοση κατά τη διάρκεια της προπόνησης αλλά και των αγώνων.

Αν και οι ατομικές ανάγκες είναι διαφορετικές, η διατροφή μιας αθλήτριας που κάνει ρυθμική γυμναστική θα πρέπει να είναι υψηλή σε υδατάνθρακες, μέτρια σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε λιπαρά. Οι υδατάνθρακες παρέχουν στις αθλήτριες την ενέργεια που χρειάζονται κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης, ενώ επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης βοηθάνε στη διατήρηση της καθαρής μυϊκής μάζας. Ο περιορισμός της πρόσληψης των υδατανθράκων είναι μια κοινή πρακτική στις αθλήτριες της ρυθμικής αλλά θα πρέπει να αποθαρρύνονται από την ανεπαρκή πρόσληψη ενέργειας η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και την απόδοση τους.

Διατροφή στην προπόνηση
Οι αθλήτριες της Ρυθμικής γυμναστικής ανάλογα την ηλικία και το επίπεδό τους, ακολουθούν και το ανάλογο πρόγραμμα προπόνησης. Οι αθλήτριες που κάνουν αγωνιστικό αθλητισμό προπονούνται σχεδόν καθημερινά 3 με 4 ώρες την ημέρα. Λόγω του ότι χρειάζεται να συνδυάζουν το σχολείο με τη προπόνηση, πολλές φορές τα παιδιά αυτά λείπουν από το πλούσιο οικογενειακό τραπέζι και αναγκάζονται να φάνε κάτι στο δρόμο. Εκτός από τα οικογενειακά - ισορροπημένα και ολοκληρωμένα γεύματα που περιλαμβάνουν υδατάνθρακες, άπαχη πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά, οι αθλήτριες μπορούν να καταναλώνουν πρόχειρο αλλά θρεπτικό σπιτικό σνάκ το οποίο θα ετοιμάζεται από την προηγούμενη ημέρα στο σπίτι. Μπορεί το έτοιμο σνάκ που πωλείται στα κυλικεία και αλλού να είναι πιο ελκυστικό γευστικά λόγω της άμετρης ποσότητας αλατιού και άλλων περίεργων υλικών που περιέχουν, η διατροφική τους όμως ποιότητα είναι χαμηλή και φορτώνουν θερμίδες δίχως να ωφελούν. Το μυστικό για ένα σπιτικό σνάκ το οποίο θα συγκινεί την αθλήτρια, κρύβεται στις γευστικές της προτιμήσεις, τα σωστά υλικά και προσεγμένη εμφάνιση. Εκτός από κάποιο γιαουρτάκι, και φρούτα, προσπαθούμε να φτιάξουμε και να ετοιμάσουμε κάτι που έλκει γευστικά το παιδί. Από σάντουιτς με τονοσαλάτα, καπνιστή γαλοπούλα, σολομό, μέχρι και τα αγαπημένα τυροπιτάκια της θείας και της γιαγιάς.

Διατροφή στην περίοδο αγώνων
Κατά την περίοδο των αγώνων θα πρέπει να προτιμώνται, ελαφριά γεύματα που είναι χαμηλά σε λιπαρά και υψηλά σε υδατάνθρακες, ιδίως δύο ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια των αγώνων το πρόγραμμα «τραβάει» αρκετές ώρες, οπότε είναι καλό οι αθλήτριες να είναι εφοδιασμένες με υγιεινά σνακ για τις ημέρες αυτές. Αγνώστου προέλευσης τροφές πρέπει να αποφεύγονται αυστηρά. Η διατήρηση της ενυδάτωσης του οργανισμού είναι επίσης σημαντική, οπότε είναι καλό να υπάρχει πάντα κάποιο υγρό ή διαθέσιμο εμφιαλωμένο νερό. Μετά τους αγώνες, οι αθλήτριες χρειάζεται να καταναλώνουν ένα πρόχειρο σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για ανάκτηση, ακολουθούμενο από ένα γεύμα που περιέχει τόσο υδατάνθρακες αλλά και πρωτεΐνη. Δεν ξεχνάμε ποτέ τα υγρά μετά τους αγώνες τα οποία είναι σημαντικά για ενυδάτωση.

Υγρά
Αν και οι αθλήτριες σήμερα γυμνάζονται σε αίθουσες που είναι κλιματιζόμενες πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για αφυδάτωση. Επίσης δεν θα πρέπει να μας ξεγελά ο χειμώνας μιας και σε ζεστές αίθουσες παρατηρείται έντονη εφίδρωση των αθλητριών. Κατά τη διάρκεια μεγάλων προπονήσεων, τα ειδικά αθλητικά υγρά μπορούν να βοηθήσουν να αντικατασταθούν οι ηλεκτρολύτες που χάνονται μέσω του ιδρώτα. Ένας πρακτικός τρόπος για να εκτιμήσετε πόσα υγρά πρέπει να καταναλώνονται, είναι το χρώμα των ούρων. Όταν τα ούρα είναι λευκά ή ελαφρώς κίτρινα η αθλήτρια είναι επαρκώς ενυδατωμένη. Όταν τα ούρα είναι σκούρα τότε είναι αφυδατωμένη. Πρέπει να θυμόμαστε: Για να κρατήσουμε το σώμα μας ενυδατωμένο είναι ζωτικής σημασίας να πίνουμε νερό σε μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια των προπονήσεων.

Προσοχή!
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αθλήτριες βρίσκονται πάντα σε κίνδυνο για την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών λόγω της διαρκής ανησυχίας τους για τη διατήρηση του χαμηλού σωματικού τους βάρους. Οι αθλήτριες πολλές φορές περιορίζουν την πρόσληψη θερμίδων ή παραλείπουν τροφές με σημαντική θρεπτική αξία σε μια προσπάθεια να ελέγξουν το βάρος, το οποίο μπορεί να επηρεάζει την απόδοσή τους στο άθλημα. Δεδομένου ότι η βέλτιστη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της μέγιστης απόδοσης, οι αθλήτριες πρέπει να τρέφονται υγιεινά με μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία τροφών. Η καλή διατροφή είναι σημαντική, επειδή πολλές αθλήτριες βρίσκονται ακόμη στην ανάπτυξη. Είναι σημαντικό θυμόμαστε ότι: Ο περιορισμός της θερμιδικής πρόσληψης και της απότομης μείωσης του βάρους μπορεί επιφέρει δυσλειτουργία του εμμηνορρυσιακού κύκλου στις μεγάλες αθλήτριες, μείωση ή αδυναμία αύξησης της οστικής πυκνότητας και μεγάλο κίνδυνο τραυματισμών (κατάγματα κόπωσης), ασθένειες αλλά και ψυχολογική αστάθεια.

gymnast.gr