•  

Μια γυμναστική εικόνα, "χίλιες" λέξεις

Του Αντώνη Κεραμιδά:

Όταν τα λόγια χάνουν το νόημά τους μπρος σε μια φωτογραφία. Η αγωνία ζωγραφισμένη στην έκφραση ενός παιδιού που καλείται να δώσει τον καλύτερό του εαυτό στα πλαίσια ενός αγώνα, αλλά, που ίσως ακόμη δεν κατανοεί τι σημαίνει «αγώνας» και... νίκη.

Αυτό που θέλει, που ποθεί, είναι να τα καταφέρει. Όπως στη προπόνηση, ακολουθώντας ευλαβικά τις οδηγίες των προπονητών, επιβεβαιώνοντας και ισχυροποιώντας παράλληλα το σημαντικό του «εγώ» που αποτελεί βάση αλλά και σκαλοπάτι για την ανακάλυψη της ουσίας της ζωής αργότερα. Αυτό είναι και το ισχυρότερο και αγνό κίνητρο ενός παιδιού που γυμνάζεται καθημερινά. Αυτή είναι η Γυμναστική. Από την άλλη, ο γονιός, ο πατέρας, ο άνθρωπος που συμπαραστέκεται και συμπάσχει σε αυτή τη οδύσσεια διαδρομή του παιδιού και που είναι έτοιμος να προσφέρει τη ψυχή του σε αυτό το "ταξίδι". Και τις περισσότερες φορές τα καταφέρνει διότι η γονική αγάπη απομακρύνει νομοτελειακά τις ισχυρότερες ανασφάλειες και φοβίες του παιδιού και δρα εποικοδομητικά και συμπληρωματικά στην ολοκλήρωση της προσπάθειάς του. Αυτό έκανε κάποτε ο και αξέχαστος Μανώλης Ντάκας στην εκληκτική κάποτε αθλήτρια του Πανθεσσαλονίκειου, επίσης αξέχαστη Χριστινούλα Ντάκαόπως έχουν αποτυπωθεί στη παραπάνω συγκινητική φωτογραφία! 


  • Αντώνης Κεραμιδάς
  • O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.