•  

Η καλύτερη δυνατή ψυχολογική προετοιμασία πριν και κατά την διάρκεια του αγώνα

thankosmToυ Θανάση Κοσμίδη
Πάντα με απασχολούσε το θέμα της καλύτερης δυνατής ψυχολογικής προετοιμασίας των αθλητών μου εν όψει κάποιου σημαντικού αγώνα. Ο κάθε αθλητής έχει την δική του προσωπικότητα, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και το δικό του μονοπάτι σκέψης.
 
H καθοδήγηση και η «ψυχολογική προπόνηση» και ετοιμότητα είναι δύσκολη και διέπεται από πολλούς παράγοντες. Δεν μπόρεσα ποτέ να βρω επακριβώς εκείνες τις λέξεις και τους τρόπους που θα διέγειραν τις εσωτερικές δυνατότητες των αθλητών για σταθερότερη και καλύτερη αγωνιστική παρουσία. Και όταν λέω «σταθερότερη» και «καλύτερη» αγωνιστική παρουσία, εννοώ την σταθερότητα (χωρίς πτώσεις) κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των προγραμμάτων και την υψηλή τεχνική τους παρουσία. Έβλεπα όμως και παρατηρούσα ότι η σταθερότερη απόδοση πήγαζε από τους αθλητές εκείνους που δεν απουσίαζαν από τις προπονήσεις, που ήταν συγκεντρωμένοι στην καθημερινή προπόνηση, που ήταν απαλλαγμένοι από οικογενειακά ή προσωπικά προβλήματα και γενικά είχαν μια σταθερή απόδοση καθ΄ όλη την διάρκεια της δίμηνης περίπου προαγωνιστικής προετοιμασίας. Από την εμπειρία μου, αυτό που διαπίστωσα σε βάθος χρόνου, είναι ότι υπήρξε ένα κοινό στοιχείο όλων αυτήν των αθλητών που απέδιδαν με ψηλά στάνταρ. Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ. Οι αθλητές δηλαδή που είχαν πολλά προγράμματα «πάνω» τους απέδιδαν και καλύτερα, παρουσιάζοντας υποδειγματικές εκτελέσεις στις καθημερινές προπονήσεις.

13e36b3238bc9946b09c4643bbeedc7a

Χωρίς άγχος και με ψηλά στάνταρ ψυχολογικής ετοιμότητας είναι τελικά οι αθλητές εκείνοι οι οποίοι έχουν καλή προπονητική προετοιμασία με πολλές εκτελέσεις προγραμμάτων και με ασκήσεις που μπορούν και ελέγχουν κατά 90% τουλάχιστον. Αυτή η καλή προπονητική προετοιμασία οδηγεί σε προπονητική σταθερότητα και και η προπονητική σταθερότητα οδηγεί σε ψυχική ισορροπία.

Συμπερασματικά λοιπόν: ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΕΤΟΙΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΕΤΟΙΜΟΣ. Όταν δηλαδή η απόδοσή του στον προγραμματισμό της προπόνησης είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις απαιτήσεις του προπονητή όσον αφορά τα τεστ της ημερήσιας προπόνησης και τις άρτια τεχνικά εκτελέσεις των αγωνιστικών του προγραμμάτων!

Οι δυνατές και ποιοτικές προαγωνιστικές (και όχι μόνο) προπονήσεις, παρέχουν στους αθλητές υψηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης πριν και κατά την διάρκεια του αγώνα.

O Θανάσης Κοσμίδης είναι εκπαιδευτικός Φυσ. Αγωγής, Πρώην Ομοσπονδιακός προπονητής ενόργανης γυμναστικής