•  

Απλές συμβουλές για να γίνεις πετυχημένος προπονητής

H Γυμναστική είναι ένα δύσκολο άθλημα που απαιτεί δύναμη, ευκινησία, ευελιξία και φυσικά αρκετή προπόνηση. Η σχέση μεταξύ του προπονητή και αθλητή/τριας αποτελεί το θεμέλιο της εμπειρίας του ασκούμενου με το άθλημα.

Η δουλειά ενός προπονητή γυμναστικής είναι να συμβάλει στη βελτίωση των δεξιοτήτων των επίδοξων αθλητών αλλά και να προετοιμάσει υψηλού επιπέδου αθλητές για μεγάλους αγώνες
 
ΜΗ ΠΙΕΖΕΤΕ
Ως καλός προπονητής γυμναστικής σημαίνει να γνωρίζεις και να σέβεται τους στόχους του αθλητή. Καθορισμός στόχων από την αρχή και πάντα ανάλογα το επίπεδο του αθλητή. Πάντα προσαρμόζεις τις μεθόδους προπόνησης ώστε να συμβαδίζουν με τη φυσική κατάσταση του ασκούμενου. Αποφύγετε να πιέζετε τον αθλητή σας δοκιμάζοντας ασκήσεις που δεν είναι έτοιμος να τις εκτελέσει. Αν και είναι φυσιολογικό να θέλουμε να ενθαρρύνουμε τον αθλητή να προσπαθεί περισσότερο, εντούτοις πρέπει να του επιτρέψουμε αποφασίσει για τον δικό του ρυθμό προπόνησης. Πιέζοντας για ασκήσεις και αποτελέσματα που δεν μπορεί να βγάλει εις πέρας μπορεί να τον οδηγήσουμε σε απώλεια της αυτοπεποίθησης ή του ενθουσιασμού του για το άθλημα.
 
ΔΩΣΤΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ένα καλά προετοιμασμένο σώμα με γερή φυσική κατάσταση είναι το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο ενός αθλητή. 'Ένας καλός προπονητής γυμναστικής σημαίνει ενθάρρυνση των αθλητών για τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης του σώματος. Σχεδιασμός προγραμμάτων προετοιμασίας που επικεντρώνονται στην οικοδόμηση δύναμης, την ευελιξία και τον μυϊκό τόνο. Οι αθλητές που ακολουθούν σωστό πρόγραμμα προετοιμασίας αποκτούν ευκολότερα την έντονη μυϊκή δύναμη που απαιτείται για να εκτελεστούν οι περισσότερες κινήσεις στη γυμναστική. Οι αθλητές που αποτυγχάνουν στην οικοδόμηση της σωστής φυσικής κατάστασης έχουν αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΟΝΕΩΝ
Η συνεργασία με τους γονείς είναι ένα σημαντικό μέρος της προπονητικής διαδικασίας και κυρίως για προπονητές που εργάζονται με παιδιά ή εφήβους. Ένας καλός προπονητής γυμναστικής αντιλαμβάνεται ότι η στήριξη των γονέων είναι απαραίτητη για την επιτυχία του αθλητών, ειδικά αυτών που βρίσκονται σε αγωνιστικά τμήματα. Ενθαρρύνετε τους γονείς να παρακολουθούν πολύ διακριτικά τη προπόνηση των παιδιών τους. Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της περηφάνιας και αυτοπεποίθησης των αθλητών σας. Ως προπονητής, μπορεί να συναντήσετε περιστασιακά διάφορους γονείς οι οποίοι διαθέτουν υπερβάλλοντα ζήλο για τους αγώνες ή που επανειλημμένα προσπαθούν να παρέμβουν στις μεθόδους προπόνησής σας. Ενώ είναι φυσικό να αισθάνονται απογοητευμένοι, εσείς ως προπονητές χρειάζεται να παραμείνετε υπομονετικοί με αυτήν τη κατάσταση. Λάβετε υπόψη ότι, όπως εσείς, οι γονείς θέλουν μόνο να δουν το παιδί τους να πετυχαίνει. Ωστόσο, αν οι πιεστικοί γονείς επηρεάζουν με τη όλη στάση τους την απόδοση του αθλητή σας, πείτε το τους με τρόπο που να είναι θετικός και με πλήρη σεβασμό.
 
ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Για τους περισσότερους προπονητές γυμναστικής, η ασφάλεια του αθλητή αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Ενώ η προστασία των αθλητών από τραυματισμούς είναι σημαντική παράμετρος, ένας καλός προπονητής δεν παραμελεί τη δική του ασφάλεια. Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι προπονητές συχνά υποφέρουν από διαστρέμματα, πόνους στις αρθρώσεις και άλλα τραυματισμούς μαλακών ιστών που μπορεί να τον εξουθενώσουν. Οι βασικές αιτίες τραυματισμού των προπονητών είναι η λάθος βοήθεια (σήκωμα) του αθλητή, η λάθος θέση του σώματος σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Πέραν της σωστής στάσης του σώματος, ένα απλό υποστηρικτικό και η συχνή άσκηση μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο τραυματισμού.
 
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Τέλος, εγκαθιδρείστε την ιδέα στους αθλητές σας οτι η γυμναστική είναι μια υπέροχη διαδρομή και όχι μονον αγώνες και "στόχοι", υπο τη βασική προυπόθεση οτι ως προπονητές κάνατε αυτήν την ιδέα κτήμα σας.
 
gymnast.gr

Συμπληρώστε να λαμβάνετε News letter