•  

Ανακαλύπτοντας τη Δύναμή σου: Πώς η Σωστή Διατροφή Επηρεάζει την Απόδοση στη Ρυθμική Γυμναστική

 Πηγή φωτογραφίας: www.mscottbrauer.comgymnn

Του Αντώνη Κεραμιδά.

Ως γνωστό, στην ρυθμική γυμναστική, η εικόνα και το βάρος των αθλητριών παίζουν σημαντικό ρόλο. Και αυτό κυριως ώστε η τεχνική των ασκήσεων να εκτελείται πιο άνετα και δίχως προβλήματα. Πολλές αθλήτριες προσπαθούν να παραμείνουν σε χαμηλό σωματικό βάρος μέσα από προσεγμένη διατροφή όπως συμβαίνει στα πλαίσια του πρωταθλητισμού σε όλα τα αθλήματα. Όμως, αυτό όταν δεν γίνεται βάσει κάποιας επιστημονικής κατεύθυνσης, μπορεί να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη "παγίδα": την ανεπαρκή πρόσληψη θερμίδων και θρεπτικών συστατικών, η οποία έχει επιπτώσεις τόσο στη φυσική τους κατάσταση όσο και στην υγεία τους.

Η εικόνα για την σωματική εμφάνιση των κοριτσιών που έχει "επιβληθεί" από τις χώρες με παράδοση στο άθλημα, έχει επηρεάσει και τις χώρες που προσπαθούν να πρωταγωνιστήσουν όπως η δική μας, μιμούμενοι σχεδόν τα πάντα. Όμως, χρειάζεται να το κατανοήσουμε καλά. Μπορούμε να διδαχτούμε πολλά από τις χώρες με ιστορία στο άθλημα, να μιμιθούμε ακόμη και τακτικές προπόνησης. «Αντιγραφή» όμως σε αυτην την υπόθεση δεν μπορεί να γίνει. Όση προσπάθεια και να κάνουν τα κορίτσια, ο ελληνικός σωματότυπος είναι συγκεκριμένος και το μόνο που χρειάζεται είναι η προσαρμογή της προπόνησης και των απαιτήσεων τού κώδικα βαθμολογίας στα δικά μας ελληνικά σωματικά δεδομένα και σωστές επιλογές παιδιών (άλλο μεγάλο κεφάλαιο αυτό).

Και ας το δούμε πιο συγκεκριμένα

Όταν οι αθλήτριες δεν καταναλώνουν αρκετούς υδατάνθρακες, το σώμα τους μπορεί να μην έχει αρκετά αποθέματα γλυκογόνου (υδατάνθρακες αποθηκευμένοι στους μυς και το συκώτι) για να καλύψει τις ανάγκες της άσκησης και της καθημερινής δραστηριότητας. Σε αυτή την περίπτωση, το σώμα αρχίζει να αναζητά άλλες πηγές ενέργειας για να διατηρήσει τις λειτουργίες του. Αν δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια από υδατάνθρακες ή λίπη, το σώμα στρέφεται στις πρωτεΐνες των μυών για να καλύψει τις ανάγκες του. Αυτή η διαδικασία διασπά τη μυϊκή μάζα, κάτι που οδηγεί σε απώλεια δύναμης και εκρηκτικότητας.

Η απώλεια μυϊκής μάζας είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, ιδιαίτερα για τις αθλήτριες της ρυθμικής γυμναστικής, καθώς οι μύες είναι απαραίτητοι για να υποστηρίξουν τις δυναμικές κινήσεις του αθλήματος. Χωρίς επαρκή μυϊκή μάζα, οι αθλήτριες μπορεί να παρατηρήσουν μείωση της απόδοσής τους, αφού οι μύες τους δεν έχουν την αναγκαία δύναμη για να εκτελέσουν με επιτυχία δύσκολα άλματα, και στροφές όπως η προπόνηση απαιτεί.

Και το βασικό, η μείωση της μυϊκής μάζας αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμών. Οι μύες παίζουν βασικό ρόλο στη σταθεροποίηση των αρθρώσεων και στην απορρόφηση των κραδασμών κατά τη διάρκεια των ασκήσεων (άλματα και προσγειώσεις). Όταν οι μύες εξασθενούν, οι αρθρώσεις, οι σύνδεσμοι και τα οστά επιβαρύνονται περισσότερο, αυξάνοντας την πιθανότητα για διαστρέμματα, θλάσεις ή άλλους σοβαρούς τραυματισμούς. Και ως γωνστόν ένας τραυματισμός μπορεί να κρατήσει μια αθλήτρια εκτός προπόνησης για εβδομάδες ή και μήνες, επηρεάζοντας όχι μόνο την αθλητική της καριέρα αλλά και τη συνολική της υγεία.

Για να αποφευχθούν λοιπόν αυτά τα προβλήματα, οι αθλήτριες πρέπει να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες από όλα τα βασικά θρεπτικά συστατικά: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη. Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για την παροχή ενέργειας, ενώ οι πρωτεΐνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση και την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας. Τα υγιεινά λίπη, επίσης, βοηθούν στην παραγωγή ορμονών και στην απορρόφηση σημαντικών βιταμινών.

Επίσης, οι βιταμίνες από το φαρμακείο παίζουν ρόλο μόνον όταν έχουν προηγηθεί σχετικές εξετάσεις και έχουμε δεδομενα πως υπάρχουν ελλείψεις σε βίταμίνες και άλλα. Και αυτά ανιχνεύονται στους λεγόμενος περιοδικούς ελέγχους. (δες σχετικό άρθρο ΕΔΩ). 

Οι προπονήτριες αν αισθάνονται αδυναμία να οδηγήσουν διατροφικά τις αθλήτριες, τότε χρειάζεται να αναζητήσουν τη βοήθεια ενός έμπειρου γυμναστή ή ενός εξειδικευμένου διατροφολόγου. Ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της προπόνησης, μπορεί να επιτρέψει στις αθλήτριες να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την απόδοσή τους ή την υγεία τους. Η ισορροπία μεταξύ ενέργειας και θρεπτικών συστατικών είναι το κλειδί για τη διατήρηση της δύναμης, της αντοχής και της εκρηκτικότητας, που απαιτεί αυτό το όμορφο και συναρπαστικό άθλημα.

(Edit: Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι, αν και υπάρχουν γενικές οδηγίες που καθοδηγούν τα παιδιά σχετικά με το πώς και τι να τρώνε, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι κάθε παιδί έχει μοναδικές ατομικές ανάγκες. Είναι απαραίτητο να προσαρμόζουμε την διατροφή τους σύμφωνα με τις περιοδικές ιατρικές εξετάσεις και τις ειδικές απαιτήσεις τους. Η ποιότητα της τροφής επηρεάζει όχι μόνο τους μύες και τη σωματική υγεία, αλλά επίσης τον τρόπο που σκέφτονται και αντιδρούν τα παιδιά)

  • Αντώνης Κεραμιδάς
  • O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.