•  

Παρίσι 2024, εντυπώσεις από το σύνθετο ομαδικό των ανδρών

gymworldcupΤου Θανάση Κοσμίδη

Βλέποντας τις ομάδες που μετείχαν στον τελικό του σύνθετου ομαδικού στους Ολυμπιακούς αγώνες 2024 μπορούμε να βγάλουμε (όχι αβίαστα) κάποια συμπεράσματα.

Καταρχήν και οι 8 ομάδες για να βρίσκονται σε ένα τελικό Ολυμπιακών αγώνων σημαίνει ότι έκαναν διαχρονική δουλειά πριν από τουλάχιστον μια 8αετία (2 τουλάχιστον Ολυμπιάδες) οπότε τώρα είναι σε θέση να παρουσιάσουν τα προγράμματα τους και την δουλειά τους ακόμα και αν μία εξ αυτών (Ουκρανία) είναι σε πόλεμο. Το δεύτερο που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι ότι όλες οι ομάδες είχαν νέα πρόσωπα , καινούργιους αθλητές , οι οποίοι είτε προωθήθηκαν από τις εφηβικές τους ομάδες είτε μπήκαν στην αντρική ομάδα όπου πιθανόν περίμεναν υπομονετικά και με σκληρή δουλειά για να πλαισιώσουν την πρώτη ομάδα.

IMG 1568
Σε κάθε περίπτωση το αποτύπωμα της πλειοψηφίας των αθλητών που μετείχαν σε αυτόν τον τελικό ήταν θετικό. Οι αθλητές βρέθηκαν στην κορύφωση της προετοιμασίας τους που όπως προανέφερα δεν ήταν μερικών μηνών αλλά τουλάχιστον 2 προγραμματισμένων Ολυμπιακών κύκλων. Με την παρουσία τους κατά την εκτέλεση των προγραμμάτων φάνηκε να έχουν εμπεδώσει την βασική αρχή του κώδικα που ορίζει ότι αν ένα στοιχείο δεν εκτελεστεί με τέλεια τεχνική , καλύτερα να μην το παρουσιάσεις. Με την εφαρμογή στην πράξη αυτής της βασικής αρχής είδαμε πολύ δύσκολες ασκήσεις από πολλούς αθλητές να εκτελούνται με αριστοτεχνική παρουσία κάνοντας τις να φαίνονται εύκολες. Όλες οι ομάδες είχαν στις τάξεις τους αθλητές με ψηλό επίπεδο τεχνικής κάτι το οποίο στο παρελθόν έμοιαζε να ήταν προνόμιο μόνο των γνωστών χωρών (Κίνα ,Ιαπωνία, Πρώην Σοβιετική Ένωση κ.λ.π).

Σε αγωνιστικό επίπεδο τώρα η Ιαπωνία και η Κίνα ήταν ισάξιες και για άλλη μια φορά ο αγώνας κρίθηκε στις λεπτομέρειες και στο τελευταίο όργανο το μονόζυγο όπου ο γνωστός για το ‘κρύο αίμα’ Hasimoto έκανε ένα άψογο πρόγραμμα και έδωσε την νίκη στην Ιαπωνία. Οι υπόλοιπες χώρες ήταν αρκετά πιο πίσω , όμως μας προξενεί νοσταλγία να βλέπουμε την Ελβετία , την Ιταλία, τον Καναδά, την Τουρκία και άλλες να συμμετέχουν με πλήρεις ομάδες στους Ολυμπιακούς αγώνες και να μην βλέπουμε ποτέ την Ελλάδα…

Εστιάζοντας στο αγωνιστικό κομμάτι είδαμε πάλι τους καταπληκτικούς Κινέζους στο δίζυγο και στους κρίκους όπου οι εκτελέσεις τους είναι εξωπραγματικές. Στους κρίκους ο Πετρούνιας θα έχει πολύ δύσκολο έργο, όμως θεωρώ ότι θα το παλέψει και στο τέλος θα δικαιωθεί με κάποιο από τα τρία μετάλλια. Στο δίζυγο απορώ που βρίσκουν μειώσεις οι κριτές στον κινέζο αθλητή!!! Ακόμα και τα 0,70 εκατοστά που χρεώνεται φαίνονται πολλά για το πρόγραμμα του. Στο μονόζυγο οι αθλητές είναι μονίμως στον αέρα με απίστευτα πετάγματα, στο άλμα και στο έδαφος το ακροβατικό στοιχείο είναι σε πολύ ψηλό επίπεδο , ενώ στον ίππο με λαβές κάνουν σχεδόν όλο τον κώδικα αβίαστα και με καλή τεχνική (όχι όλοι) κάνοντας και αυτό το όργανο να φαίνεται εύκολο ενώ ίσως είναι και το δυσκολότερο όλων!

Τέλος θα ήθελα να σχολιάσω ότι είδα με ικανοποίηση πολλούς καινούργιους προπονητές , και αυτό είναι το σωστό, όμως δεν έλλειπαν από τις αποστολές και οι παλαιότεροι και αυτό επίσης είναι ακόμα πιο σωστό… και ο νοών νοείτω!

Καλή επιτυχία την Κυριακή στον Λευτέρη Πετρούνια!

  • Θανάσης Κοσμίδης
  • Ο Θανάσης Κοσμίδης είναι πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής ενόργανης γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής με ειδικότητα στην ενόργανη γυμναστική και ασχολείται με την ενόργανη του crossfit σε επίπεδο εκπαίδευσης και προετοιμασίας αθλητών υψηλού επιπέδου. Συνεργάζεται με το gymnanst.gr από το 2015 αρθογραφώντας και σχολιάζοντας θέματα της ενόργανης γυμναστικής