•  

Ξεπέρασε τα "όρια" η ταινία "Οver the limit" στη μεγάλη οθόνη

Γράφει ο Αντώνης Κεραμιδάς:

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία , η ταινία - ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα όρια» (Over the limit) που προβλήθηκε στη αίθουσα Σταύρος Τορνές στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Τους επισκέπτες του ντοκιμαντέρ καλοσώρισε ο υπεύθυνος της ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης και σημαντικός άνθρωπος της τέχνης, Τέλλος Φίλης και ο Αντώνης Κεραμιδάς. Η κατάμεστη αίθουσα από προπονήτριες, γονείς, αθλήτριες και φίλους της γυμναστικής, σε μια πόλη "πνιγμένη" στη ταλαιπωρία λόγω διαδηλώσεων, ανέδειξε το ενδιαφέρον του κόσμου για το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ όπως μαρτυρά άλλωστε και ο τίτλος του. Η ταινία, με πρωταγωνίστρια την ίδια την Ολυμπιονίκη Μαργαρίτα Μαμούν και τις προπονήτριές της, ήταν διδακτική σε πολλά επίπεδα.

Για όσους γνωρίσουν το άθλημα της ρυθμικής και έχουν βιώσει σε ένα βαθμό τη πίεση του αθλήματος, δεν θα έλεγα ότι εκπλαγήκανε από όσα έβλεπαν. Αντιθέτως, επιβεβαίωσαν μέσα τους, αυτό που γνώριζαν εξ΄αρχής, για τις δυσκολίες του πρωταθλητισμού σε υψηλό επίπεδο. Η σκηνοθεσία του έργου στο μεγαλύτερο μέρος της, περιορίστηκε στα κοντινά και "κλειστά" πλάνα, κυρίως στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών, με εμφανή στόχο να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο την συναισθηματική τους κατάσταση. Εκτός της βασικής πρωταγωνίστριας, η ταινία προσπάθησε πολύ σωστά να αναδείξει και την υπέρβαση των ορίων που βιώνουν και οι προπονήτριες, ως οι αρχιτέκτονες αυτής της υπόθεσης που λέγεται πρωταθλητισμός. Η δύναμη της θέλησης της αθλήτριας απεδείχθη πως χρειάζεται να βρίσκεται σε αρμονία με τη δύναμη της θέλησης της προπονήτριας, η οποία καλείται να χαλιναγωγεί κάθε μέρα τα δικά της προβλήματα προκειμένου να βγαίνει σωστά η προπόνηση στο δρόμο προς τον στόχο.

Μέσα από το ντοκιμαντέρ είδαμε πως, ο στόχος για το μετάλλιο για να έχει ρεαλιστική προοπτική, χρειάζεται εκτός της ταλαντούχας αθλήτριας και της δυναμικής προπονήτριας να περιλαμβάνει μια σημαντική ομάδα ανθρώπων που θα μεριμνά για κάθε πρόβλημα που θα παρουσιαστεί. Είδαμε μασέρ και φυσιοθεραπευτές να φροντίζουν και να συμβουλεύουν άμεσα την αθλήτρια την ώρα της προπόνησης, ενώ ο γιατρός του κέντρου κατά τη διάγνωση ενός τραυματισμού στον πόδι της πρωταθλήτριας, γνώριζε ακόμη και την ορολογία των ασκήσεων της ρυθμικής. Και φυσικά όλα αυτά υπό την εποπτεία μιας εθνικής προπονήτριας (Βίνερ) που αν και φαινομενικά σκληρή, έδινε το γενικό πρόσταγμα στις ομοσπονδιακές προπονήτριες, ακολουθώντας συγκεκριμένη ιδεοολογική κουλτούρα με ύφος και ιδιοσυγκρασία που αντανακλούσε σιγουριά και έτρεφε (μέσα στην σκληρότητά της) την αυτοπεποίθηση των προπονητριών και αθλητριών. Όπως συμβαίνει μέσα σε μια οικογένεια, όπου ο γονέας απαιτεί τη συνέπεια και πρόγραμμα από τα παιδιά του. Άλλωστε, οι σχέσεις που αναπτύσσει ο πρωταθλητισμός μεταξύ των εμπλεκομένων αποτελούν μια δεύτερη οικογένεια.

Ο κάθε θεατής πήρε και τα δικά του μηνύματα χθες. Με το τέλος των τίτλων ταινίας, «αναδύθηκε» ως έκπληξη της βραδιάς μέσα από το σκοτεινό πλατό, η πρωταθλήτρια της ρυθμικής Ιωάννα Μαγοπούλου όπου χόρεψε με τη μπάλα της για ένα λεπτό το «Bound to you» της Κριστίνας Αγκιλέρα καταχειροκροτούμενη από τους θεατές!
Στη συνέχεια ακολούθησε σύντομη ανάλυση της ταινίας και σχετική συζήτηση με το κοινό με την έμπειρη Αθανασία Χαρανα, πρώην ομοσπονδιακή και Εθνική προπονήτρια Ρυθμικής Γυμναστικής της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε και στην Αθήνα στην αίθουσα του Γαλλικού ιστιντούτου, με τη πρωταθλήτρια της ρυθμικής Βαρβάρα Φίλιου στο τέλος της ταινίας να απαντάει σε ερωτήσεις σχετικά με την δική της εμπειρία στον πρωταθλητισμό και αλλά και για τη σχέση της με τη Μαργαρίτα Μαμούν ως συναθλήτριες.

To gymnast.gr πιστό στην ρόλο του στην διαμόρφωση μιας νέας γυμναστικής κουλτούρας, ήταν παρόν και χορηγός επικοινωνίας της προβολής του ντοκιμαντέρ. Ευχαριστούμε την cinedoc που έδωσε την ευκαιρία στον κόσμο της ρυθμικής να βιώσει μέσα από τη μεγάλη οθόνη αυτό που καθημερινά βιώνει με τον δικό του τρόπο μέσα στα γυμναστήρια!

Δείτε σε βίντεο την εμφάνιση έκπληξη της Ιωάννας Μαγοπούλου:


Φωτογραφιες από την αίθουσα "Σταύρος Τορνές"

 

Φωτογραφίες από το Γαλλικό Ινστιντούτο

(Ευχαριστώ θερμά τον Γιώργο Μαγόπουλο για τις φωτογραφιες της Θεσσαλονίκης)


  • Αντώνης Κεραμιδάς
  • O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.